В Овруцькій громаді вшанували учасників ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС

  • 110

Фото без опису14 грудня біля Пам’ятного знака жертвам Чорнобильської трагедії та відселеним селам району в м. Овруч  вшанували учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС. З теплими словами до присутніх звернулися міський голова Іван Коруд, перший заступник голови Коростенської РДА Сергій Кириченко, помічник народного депутата України Володимира Арешонкова Віктор Гриневич, голова Ради Овруцької районної громадської організації «Союз Чорнобиль Україна» Микола Гаращук, голова громадської організації «Союз ветеранів ліквідації Чорнобильської катастрофи в Овруцькому районі» Віталій Юшкевич, учасники ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС Микола Глод  та Йосип Мостович, настоятель Свято – Макарівського храму Православної церкви України отець Олександр.

«Шановні ліквідатори,  для мене велика честь сьогодні бути разом з вами. Вшанувати присутніх ліквідаторів, а також вшанувати пам’ять тих, кого вже немає поряд з нами. Ваш подвиг неоціненний, своїми діями ви врятували людство. Я хочу від імені  начальника Коростенської військової адміністрації від всього депутатського корпусу районної ради, від себе особисто подякувати вам за вчинок по совісті, за велику жертовність, за те, що вистояли. Вистояли тоді – вистоїмо і сьогодні!”, – з такими словами звернувся до присутніх перший заступник голови Коростенської РДА Сергій Кириченко.

“Тема Чорнобиля залишається актуальною й до цього часу та нагадує про себе болючими наслідками. Шановні ліквідатори, вклоняємось вам та тисячам інших добровольців, за ваш жертовний подвиг, що ціною власного життя і здоров’я кинулися на ліквідацію цієї жахливої аварії. Низько схиляємо голови перед  працівниками станції та  пожежниками, які  першими у ту фатальну ніч, кинулися  вгамовувати  «мирний атом», що вийшов з-під контролю. Серед  них  був і наш земляк, уродженець с. Велика Хайча, командир відділення шостої  воєнізованої пожежної частини з охорони міста Прип’ять,  Герой України  – Микола Васильович Ващук. Ви всі тоді фактично врятували Україну, Європу і світ. Така згуртованість українців у боротьбі проти трагедій відрізняє нас від інших. Не розгубилися тоді – не розгубилися і сьогодні, коли стали на захист рідної землі і робимо все для якнайшвидшої Перемоги над ворогом”, — зазначив міський голова Іван Коруд.

Почесними грамотами та Подяками начальника Житомирської обласної ради, Коростенської районної військової адміністрації та голови Овруцької  міської ради,  відзначили учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС.

Присутні поклали квіти до пам’ятного знака та вшанували хвилиною мовчання пам’ять померлих ліквідаторів, які віддали своє життя рятуючи людство.

 

Вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС було продовжено в с. Велика Хайча, на рідній землі Героя України Миколи Васильовича Ващука.

До слова запросили міського голову Івана Коруда, старосту Великохайчанського старостинського  округу  Сергія Божка  та ліквідатора Миколу Литвинова.

Міський голова відзначив Грамотами сестру та брата загиблого Миколи Ващука, Подяками учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС.

Присутні вшанували пам’ять всіх загиблих  хвилиною  мовчання.  Рятувальники місцевої пожежної охорони дали сигнал пожежної  тривоги,  в пам’ять про загиблого односельчанина. Завершили зустріч покладанням квітів до підніжжя пам’ятника Героя України Миколи Ващука.