Звіт про роботу відділу з гуманітарних питань Овруцької міської ради за 2022 рік

  • 195

ЗВІТ

відділу з гуманітарних питань Овруцької міської ради

про роботу у 2022 році

Відділ з гуманітарних питань Овруцької міської ради відповідно до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» упродовж звітного періоду виконував покладені на нього власні (самоврядні) повноваження: проводив роботу щодо реалізації державної політики в галузі освіти із урахуванням особливостей соціально-культурного середовища громади та створення умов для реалізації гарантованого Конституцією України права громадян на отримання якісної освіти; здійснював управління закладами освіти, підпорядкованих йому, координував їх діяльність, сприяв зміцненню матеріально-технічної бази, аналізував та за дорученням проводив моніторинг стану освіти.

На виконання Указу Президента України № 64/2022 від 24.02.2022 року «Про ведення воєнного стану в Україні»» 25 лютого 2022 року та з метою надання освітніх послуг в умовах воєнного та забезпечення всіх дітей, незалежно від їхнього місцеперебування, безперервною освітою та рівного доступу до навчання з урахуванням безпекової ситуації всі заклади освіти Овруцької ТГ перейшли на дистанційну форму організації освітнього процесу.

Від ракетних обстрілів зазнали пошкоджень 5 закладів освіти: 3  заклади позашкільної та 2 заклади загальної середньої освіти Овруцької міської ТГ.

З метою розв'язання нагальних проблем, які виникли в системі освіти внаслідок збройної агресії російської федерації проти України, було створено всі необхідні передумови для відновлення роботи пошкоджених закладів освіти.

Колективами закладів, було проведено ремонтні роботи для забезпечення належних умов  функціонування закладу у 2022-2023 навчальному році.

З метою створення максимально безпечних умов для всіх учасників освітнього процесу в закладах освіти наявні:

  • протирадіаційних укриттів 8, з них 7  у ЗЗСО та 1 у ЗДО;
  • найпростіше укриття - 20, з них 9 у ЗЗСО, 4 у ЗПО та 7 у ЗДО;
  • використовують укриття шкіл - 5, з них 1 ЗПО та 4 ЗДО.

Також триває будівництво укриття в Шоломківському ліцею, для якого придбано 32 модулі захисних споруд. 16 модулів було придбано для будівництва укриття Піщаницької гімназії.

24 та 27 серпня 2022 року було надано пакет  документів (акти готовності закладів освіти, акти  оцінки об’єктів (будівлі, споруди, приміщення) щодо можливості його використання для укриття населення як найпростішого укриття, фото матеріали) на комісію створену   Житомирською обласною військовою адміністрацією для погодження закладам освіти здійснення освітнього процесу за очною та змішаною формою навчання.

Відповідно листа Житомирської обласної військової адміністрації  від 31.08.2022 року № 4992/2-22/42 «Про організацію освітнього процесу», 31 заклад освіти Овруцької ТГ отримав дозвіл на організацію роботи у 2022-2023 навчальному році за змішаною формою та 11 – за дистанційною.

На кінець 2022 року мережа закладів освіти Овруцької ТГ складає 42 заклади:

  • заклади дошкільної освіти – 18, в яких виховується 783 дитини;
  • заклади загальної середньої освіти – 18, в яких навчаються 3673 дітей;
  • заклади позашкільної освіти – 5, які відвідують 1055 дітей.

З метою забезпечення необхідних умов для обов’язкового здобуття повної загальної середньої освіти дітьми та якісної освітньої діяльності, а також прав педагогів на працю, протягом 2022 року педагоги закладів загальної середньої освіти Овруцької ТГ отримали 123 ноутбуки:

  • 20 ноутбуків від фонду ЮНІСЕФ: Овруцький ліцей №1 та Кирданівський ліцей (пошкодженні заклади).
  • 33 хромбуки у рамках реалізації проєкт «Ноутбук кожному вчителю» спільно з компанією  Google  та за підтримки Організації об’єднаних націй з питань освіти, науки і культури ЮНЕСКО.
  • 70 ноутбуків від Фонду Олени ЗЕЛЕНСЬКОЇ.

З метою зміцнення матеріальної бази закладів освіти, 5 опорних закладів отримали по 3 тисячі доларів для обладнання укриттів та по 2 тисячі доларів для проведення ремонтних робіт по харчоблоках від фонду ЮНІСЕФ.

            С початком повномасштабної війни основним і щоякнайважливішим фактором роботи в умовах війни  була посильна  допомога ЗСУ. Відділом з гуманітарних питань було надано шкільні автобуси для перевезення мобілізованих до пунктів призначення, а також для  проходження навчання членами територіальної оборони та для евакуації населення.

Для удосконалення освітнього процесу з обдарованими дітьми, надання їм ґрунтовних, міцних знань, озброєння їх практичним розумінням основ наук у закладах освіти організовано роботу семінарів, факультативів, проводяться конкурси, турніри, змагання (але через воєнний стан майже всі заходи проводяться в онлайн форматі).

Діти переможці обласних, Всеукраїнських та міжнародних конкурсів, змагань та педагогічні працівники, які їх підготували отримали винагороди за Програмою «Обдарована молодь» на суму 444 200  грн.

До дня Святого Миколая за кошти Овруцької міської ради для дітей закладів освіти Овруцької ТГ було придбано 4173 подарунки на суму 416 256,75 гривні.

 Через обстріли енергетичних об’єктів гострою проблемою є часті відключення світла. Відділом з гуманітарних питань було придбано 27 генераторів для закладів освіти Овруцької ТГ для забезпечення організації освітнього процесу та безперервної роботи котелень.

Начальник відділу                                                                  Василь ТКАЧУК