Звіт Служби у справах дітей Овруцької міської ради за 2022 рік

  • 128

Звіт про роботу Служби у справах дітей

Овруцької міської ради за 2022 рік

 

Служба у справах дітей Овруцької міської ради діє відповідно до чинного законодавства, у своїй роботі керується Конституцією і законами України, здійснює соціально-правовий захист всіх дітей нашої громади і зокрема дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування і дітей, які опинилися у складних життєвих обставинах.

 

На території Овруцької територіальної громади проживає 6422 дитини, з яких станом на 16.01.2023 р. –143 дитини, із 60 сімей перебувають на обліку служби у справах дітей, як такі, що опинилися у складних життєвих обставинах.

 

На первинному обліку служби у справах дітей Овруцької територіальної громади перебуває 115 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.За звітний період знято з первинного обліку 10 дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування по досягненні повноліття.

В ТГ функціонує 1 дитячий будинок сімейного типу, де наразі виховується  - 10 дітей.

 

З початку 2022 року 16-ом дітям надано статус дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, з них -16 влаштовано під опіку,  3 — у Дитячий будинок сімейного типу.

 

На місцевому обліку ССД перебуває 27 дітей, які можуть бути усиновлені, інформація про яких постійно оновлюється, згідно з законодавством.

Ведеться облік громадян України, які постійно проживають на території України і  бажають усиновити дитину.

 

Відповідно до ст. 46 Житлового Кодексу України на квартирному обліку перебуває 30 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування та осіб, з їх числа віком від 18 до 23 років. З метою захисту житлових та майнових прав дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, над майном та житлом, яке належить неповнолітнім на праві власності, призначається опікун для здійснення нагляду за ним до повноліття дітей.

 

Службою у справах дітей постійно проводиться інформаційно-просвітницька робота серед населення про розвиток сімейних форм влаштування дітей (прийомна сім’я, ДБСТ, опіка (піклування), та послуги патронату, проводяться заходи з пошуку кандидатів на створення сімейних форм виховання.

У 2022 році 1 сім'я пройшла навчання за Програмою підготовки патронатних вихователів, наразі опрацьовується питання щодо створення патронатної сім'ї у громаді.

 

За звітний період подано до суду 7 позовних заяв щодо позбавлення батьків батьківських прав відносно23-тидітейіз7-ти родин. Основними чинниками, які призвели до розвитку складних життєвих обставин в більшості вищезгаданих сімей, є зловживання алкогольними  напоями та неналежне виконання (ухиляння) батьками від їх батьківських обов’язків.

 

Службою у справах дітей за 2022 рік проведено 85 рейдів, під час яких обстежено умови проживання 347 сімей.

Під час проведення профілактичних рейдів Служба у справах дітей Овруцької міської ради проводить профілактично-роз’яснювальні бесіди із батьками щодо формування відповідального батьківства та належного виконання батьківських обов’язків. Впродовж звітного періоду було проведено 332 профілактично-роз’яснювальних бесіди з батьками.

 

З початку 2022 року проведено 12 засідань комісії з питань захисту прав дитини, згідно з протоколами розглянуто - 86 питань.

 

Службою у справах дітей проводиться постійна робота щодо всебічного, об’єктивного розгляду звернень громадян, які зверталися до служби. Впродовж 2022 року було розглянуто 142 таких звернень.

 

Служба у справах дітей  бере участь у судових засіданнях, пов’язаних із питаннями  неналежного виконання батьківських обов’язків, здійснення правопорушень неповнолітніми та з іншими питаннями, які стосуються неповнолітніх. Впродовж 2022 року працівники служби взяли участь у 79 таких судових засіданнях.

 

Завдячуючи благодійним організаціям «ЮНІСЕФ», Турецько-українській бізнес організації, БО «Я-мама», керівникам лісових підприємств, Народним депутатам України,  Службою у справах дітей було роздано 385 продуктових наборів, 55 ранців із шкільним приладдям, 175 гігієнічних наборів, 19 сімей СЖО, опікунів забезпечено твердим паливом (дровами), постійно надавалася гуманітарну допомогу у вигляді одягу, взуття, постільної білизни.