Звіт відділу культури і туризму Овруцької міської ради за 2022 рік

  • 784

Звіт відділу культури і туризму Овруцької міської ради про діяльність відділу за 2022 рік

 

Оскільки відділ культури і туризму Овруцької міської ради було створено в кінці 2021 року, то впродовж грудня 2021- січня 2022 років здійснювались заходи з розробки та затвердженню необхідних рішень міської ради та її виконавчого комітету, необхідних для забезпечення процесу діяльності відділу, як то затвердження положень, програм, базової мережі закладів, підпорядкованих відділу, приймання-передавання рухомого майна, основних і допоміжних засобів  і ін.

Також проводився аналіз наявних договорів оренди приміщень закладів культури та здійснювалась робота по внесенню змін до цих договорів або їх розірвання.

Загалом, до базової мережі закладів культури, що підпорядковуються відділу культури і туризму Овруцької міської ради, на кінець 2022 року належить 87 закладів культури Овруцької громади. З них: 36 бібліотек, з яких функціонуючих – 15 (2 міські та 13 сільських), 50 клубних установ, з яких функціонуючих – 37 та Музей історії Овруччини, який у 2022 році відновив свою діяльність.

Діє 25 творчих колективів, з них вокальних – 15.

Не зважаючи на те, що в Україні триває повномасштабна війна, дотримуючись безпекових заходів, закладами культури, що підпорядковані відділу культури і туризму, впродовж 2022 року організовано та проведено більше 200 заходів, приурочених до державних та професійних  свят, пам’ятних дат та скорботних днів.

Залежно від ситуації в країні, заходи проводились як в офлайн, так і в онлайн форматі.

Оскільки в січні 2022 року діяли карантинні обмеження щодо поширення коронавірусної інфекції, традиційний для Овруцької громади фестиваль «Овруччина колядує» було проведено в онлайн форматі.

Враховуючи те, що в Україні діє правовий режим воєнного стану і існує небезпека повітряних обстрілів з боку окупантів, День міста Овруч також було проведено в онлайн форматі, а фестиваль «Поліська пані Картопелька» проведено у вигляді відео-спогадів про минулі фестивалі.

 

Разом з тим, працівники та творчі колективи закладів культури також брали участь в обласних та всеукраїнських заходах, де займали призові місця.

Духовий оркестр та ансамбль «Вручій» Овруцького будинку культури вчергове підтвердили звання «народний».

Та найбільше у 2022 році робота працівників закладів культури Овруцької громади була спрямована на підтримку Збройних Сил України, допомогу вимушеним переселенцям та соціально незахищеним верствам населення.

Проводилась величезна кількість благодійних  акцій, виставок, вистав, майстер-класів та інших заходів, під час яких збирались кошти на підтримку ЗСУ та виготовлялись обереги для наших захисників.

Міські заклади культури перетворились на пункти підтримки та допомоги. Так, в Овруцькому будинку культури створено волонтерський пункт, в приміщенні Овруцької дитячої бібліотеки, окрім виставок та заходів для дітей, проводились зустрічі внутрішньо переміщених осіб з представниками міжнародних благодійних організацій.

Окрім того, починаючи з перших днів повномасштабного вторгнення, перебуваючи у простої, працівники міських закладів культури щодня готували та доставляли гарячу їжу та напої захисникам, плели маскувальні сітки, збирали теплий одяг для постраждалих людей.

      Щоб згуртуватися з читачами та небайдужими людьми, Овруцькою дитячою бібліотекою було оголошено благодійну акцію «Вітамінна бомба для ЗСУ», яка діє і на даний час.

Бібліотекарі разом з юними читачами приготували та з допомогою волонтерів доставили для наших захисників на фронт близько 50 літрів вітамінної бомби.

Напередодні новорічних свят в дитячій бібліотеці діяла Садиба Святого Миколая, гості якої під час майстер-класу «Розмалюй печиво для ЗСУ» створили те передали на передову  власноруч приготовлене печиво.

До Дня Незалежності України в дитячій бібліотеці відбувся майстер-клас з розпису пряників "З Україною в серці"та "Розмалюй пряник - допоможи ЗСУ". Розмальовані дітьми пряники були представлені на благодійній виставці-продажі, а вилучені від їх продажу кошти було передано на підтримку наших захисників.

Окрім того, юні читачі впродовж року передавали нашим Героям свої малюнки, в яких висловлювали свою любов і вдячність за захист та бажали скорішої Перемоги і миру.

   Унікальність таких солодощів та малюнків в тому, що вони виготовлені від щирого дитячого серця, з великим бажанням та вірою у ПЕРЕМОГУ.

Та найбільшим центром допомоги для жителів громади стала Овруцька центральна бібліотека ім. А. С. Малишка, адже після 24 лютого підвальні приміщення центральної бібліотеки майже пів року слугували цілодобовим укриттям для овручан.

З грудня 2022 тут діє один із «Пунктів Незламності» Овруцької громади.

Загалом, у приміщенні бібліотеки проводилась значна частина офлайн заходів громади. Приміщення молодіжного центру та артвітальні майже безперервно впродовж 2022 року використовувалось для проведення виставок та зустрічей, проведення майстер-класів та акцій на підтримку Захисників України.

Серед них майстер-класи з виготовлення оберегів для наших воїнів, виготовлення окопних свічок та розпис військових касок, а також акції: «Теплі шкарпетки для захисників» та «Різдвяна торбинка для захисника»; благодійна виставка-продаж робіт художників і майстрів декоративно-прикладного мистецтва Овруччини "З Україною в серці",  благодійна фотовиставка Юлії Хоменко "Незламний дух Полісся" з незвичними світлинами та благодійна виставка-продаж «Різдвяна надія» Ольги Єрмолаєвої.

Не зважаючи на воєнний стан, продовжувалась просвітницька робота Молодіжного центру. Зокрема було проведено молодіжний брейн – ринг «Мова нас єднає» та молодіжний поетичний фестиваль «Молоде вино», патріотичний квест «Лине слава України з далеких віків”та багато інших заходів.

Бібліотекою започатковано поетичний онлайн-марафон «Поезія без укриття», за результатами якого видано збірку поезій учасників поетичного клубу «Зорепад» під аналогічною назвою.

Окрім того, працівниками бібліотеки проводилась знімання та монтаж відео сюжетів про життя громади до та після повномасштабного вторгнення росії в Україну, фіксувались наслідки бомбардувань території громади, відзнято спогади рідних і близьких наших захисників, які віддали життя за незалежність України, записано інтерв’ю з громадськими діячами, волонтерами та іншими  жителями Овруцької громади і її гостями.

Щодо сільських закладів культури, то майже усі їх працівники впродовж дії воєнного стану перебували у вимушених простоях, однак, не зважаючи на це, вони проводили заходи в онлайн форматі.

Та найбільше їхня діяльність була спрямована на волонтерську діяльність задля допомоги односельцям та підтримки захисників України.

Відтак, в той час, коли Овруцька громада перебувала під щоденними обстрілами, працівники закладів культури спільно зі старостами організовували підвіз та роздачу молока із місцевих ферм жителям громади, готували гарячі страви для ЗСУ та заготовляли напівфабрикати, плели маскувальні сітки, готували окопні свічки. Допомагали збирати теплі речі та продукти для Збройних Сил, вимушених переселенців та соціально незахищених верств населення.

Деякі сільські працівники розвозили хліб та молоко для жителів віддалених сіл громади.

Разом з тим, окрім своєї безпосередньої роботи та волонтерської діяльності, працівники сільських закладів культури виконували також доручення старост, зокрема такі:

- робота із погосподарськими книгами по перепису худоби, посівів,

- роз'яснювальна робота серед населення з різних актуальних питань  (евакуація, небезпека перебування в лісі, про перебій з водо- та електропостачанням),

- проведення робіт з благоустрою села та старостинського округу,

- збір і прийом гуманітарної допомоги,

- збір коштів за водопостачання та побутові відходи,

- оголошення та повідомлення на різну тематику,

- і ін.

Разом з тим, задля популяризації туристичного потенціалу Овруцької громади працівниками відділу культури і туризму  приймалась активна участь у заходах обласного рівня та було організовано заходи до Дня туризму, участь в яких приймали представники Житомирської ОДА та Житомирського обласного Центру народної творчості. В рамках заходу, за участі учасників міжнародного художнього пленеру, який проводився в Овруцькій громаді у 2021 році, було презентовано каталог художніх робіт «Овруч», виданий за результатами роботи пленеру.

Також, за фінансової підтримки відділу культури і туризму було видано альманах «Просто на Покрову».

Окрім того, до 85-річчя Житомирщини було проведено конкурс дитячого малюнку «Край жита і миру – моя рідна земля» та традиційний конкурс на кращу новорічну іграшку «Сузір’я ялинкових прикрас», участь в яких прийняли понад 100 дітей Овруцької громади.

Також на відділ покладено обов’язки щодо організації урочистого віддання військових почестей під час поховання жителів Овруччини, які віддали життя за захист Незалежності та територіальної цілісності України.

Начальник відділу                                                                         Юлія КОРЧЕМНА