Інформація про роботу закладів дошкільної освіти Овруцької ТГ

  • 269

Фото без описуІнформація про роботу закладів дошкільної освіти Овруцької ТГ

Новий 2022-2023 навчальний рік в закладах дошкільної освіти Овруцької ТГ розпочався з урахуванням Указу Президента України №64/2022 від 24 лютого 2022 року «Про введення воєнного стану в Україні» (зі змінами), відповідно до постанови КМУ від 24 червня 2022 року №711 «Про початок навчального року під час дії правового режиму воєнного стану в Україні», рекомендацій Міністерство освіти і науки України щодо особливостей організації нового 2022/2023 навчального року, листа Житомирської обласної державної адміністрації №4992/2-22/42 від 31.08.2022 року «Про організацію освітнього процесу» та виходячи з  безпекової ситуації. 
Відповідно до листа Житомирської обласної державної адміністрації №4992/2-22/42 від 28.08.2022 року «Про організацію освітнього процесу» закладам дошкільної освіти Овруцької ТГ погоджено здійснення освітнього процесу за змішаною формою організації освітньо-виховного процесу.
 Змішана форма – це поєднання традиційної очної форми освіти з дистанційною. 
Для закладів дошкільної освіти це групи короткотривалого перебування – з 8:00 по 12:00, без харчування та за умови, що кількість учасників освітнього процесу, які мають право перебувати у приміщенні закладу дошкільної освіти, має становити не більше потужності (вмістимості) споруд цивільного захисту для одночасного укриття всіх учасників освітнього процесу.
Відповідно до ДБН В.2.2-5-97 «Будинки і споруди. Захисні споруди цивільного захисту», у найпростішому укритті площа на 1 людину встановлюється в межах  0,6 квадратних метрів на людину. При розрахунку кількості місць в укритті враховуються всі учасники освітньо-виховного процесу (вихованці + працівники закладу).
При організації освітнього процесу в змішаному режимі дотримується безумовне переривання освітнього процесу у разі включення сигналу «Повітряна тривога» або інших сигналів оповіщення. Учасники освітньо-виховного процесу слідують до споруд цивільного захисту та перебувають у них до завершення тривоги. Освітній процес може завершуватися в укритті, а після відбою тривоги учасники повернуться до приміщення закладу освіти та продовжують процес навчання з урахуванням необхідного корегування.
Першочергово місце на перебування у закладі дошкільної освіти надається дітям з числа внутрішньо переміщених осіб за місцем тимчасового проживання, дітям, батьки яких працюють на об’єктах критичної інфраструктури (в оборонній сфері, сфері забезпечення життєдіяльності населення тощо). Прийом дітей до чергових груп короткотривалого перебування здійснюється на підставі письмових заяв батьків або осіб, які їх замінюють, з врахуванням наданих довідок від обох батьків з підприємств, організацій та установ про необхідність присутності працівника на робочому місці.
Керівники закладів освіти поінформовані про персональну відповідальність за організацію безпечних умов для здобувачів освіти та всіх працівників закладу.
За рішенням ради оборони Житомирської області від 28.10.2022 року «Про забезпечення здійснення заходів правового режиму воєнного стану» заклади дошкільної освіти Овруцької ТГ працюють у дистанційному форматі. 
Форма здобуття освіти в закладах дошкільної освіти може змінюватися впродовж навчального року в залежності від безпекової ситуації. 
Відповідно до Концепції безпеки закладів освіти, затвердженої розпорядженням Кабінету Міністрів України № 301-р від 07 квітня 2023 року, основною проблемою роботи закладів дошкільної освіти є недостатня кількість захисних споруд цивільного захисту, низький рівень відповідності вимогам щодо необхідності місткості таких об’єктів захисних споруд цивільного захисту та кількості евакуаційних виходів, наявності водопостачання, водовідведення, вентиляції, обігріву, освітлення, засобів зв’язку та Інтернету, а також можливості організації у таких об’єктах фонду захисних споруд цивільного захисту освітнього процесу. Одним з основних завдань на 2023 рік  є запровадження системи раннього попередження та евакуації учасників освітньо-виховного процесу в разі нападу на заклад освіти або іншої небезпеки. Виходячи з заходів, зазначених у Концепції, відділом з гуманітарних питань підготовлено проєкт рішення виконавчого комітету «Про підготовку закладів освіти Овруцької ТГ до нового 2023/2024 навчального року та початку опалювального сезону», яке буде винесено та затверджено на засіданні виконавчого комітету Овруцької міської ради 27.04.2023 року. 
На сьогодні освітньо-виховний процес у закладах дошкільної освіти Овруцької ТГ відбувається в дистанційному форматі. Вихователі співпрацюють та організовують зворотний зв’язок з батьками дітей, через вебсайт дошкільного закладу, програми Viber, WhatsApp, Telegram та соціальні мережі з питань стану здоров’я дитини, особливостей навчання, виховання, розвитку дітей при використанні дистанційного та змішаного видів комунікації. Результати зворотного зв’язку сформують основу для планування консультативної та методичної допомоги батькам з різних питань виховання дітей.