26 квітня - День пам'яті Чорнобильської трагедії

  • 213

    Фото без опису26 квітня 1986 року сталася найстрашніша атомна катастрофа в історії людства.  Витік радіації перетворив багатонаселені пункти України на зону відчуження. Не оминув, на жаль, і нашу Овруччину

     26 квітня, в 37-му річницю аварії на ЧАЕС, біля пам’ятного знака жертвам Чорнобильської трагедії та відселеним селам району в м. Овруч  вшанували учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС.                                             

    Зі словами вдячності до присутніх звернулися: Народний депутат України Володимир Арешонков, Овруцький міський голова Іван Коруд, голова Ради Овруцької районної ГО «Союз Чорнобиль України» Микола Гаращук, голова Ради ГО «Союз ветеранів ліквідації Чорнобильської катастрофи в Овруцькому районі» Віктор Пальонний, учасник ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС Петро Сарнавський.

    Настоятель Свято – Макарівського храму Православної церкви України отець Олександр провів молебень за полеглих ліквідаторів.

"Шановні ліквідатори, ваш жертовний подвиг - навіки в серцях українців. Ви врятували не тільки Україну, а - всю нашу планету. Низький уклін і найтепліші слова вдячності Вам, за сміливість, мужність і відвагу. Низько схиляю голову перед тими пожежниками, котрі першими у ту фатальну ніч, кинулися  вгамовувати  «мирний атом», що вийшов з-під контролю. Серед  них  був і наш земляк, уродженець с. Велика Хайча, командир відділення шостої  воєнізованої пожежної частини з охорони міста Прип’ять, Герой України  – Микола Васильович Ващук. Світла і вічна пам'ять героям - ліквідаторам, які віддали своє життя заради порятунку нашої землі від страшної техногенної аварії. Бажаю усім вам міцного здоров'я, сімейного добробуту, світу, добра і довгих щасливих років життя.”, — зазначив міський голова Іван Коруд.

Грамотами та Подяками  відзначили учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС. Хвилиною мовчання вшанували пам'ять тих, хто віддав своє життя під час ліквідації Чорнобильської катастрофи. Присутні поклали квіти до пам’ятного знака та висадили троянди, що є символом відродження.

     Вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС було продовжено в с. Велика Хайча, на рідній землі Героя України Миколи Васильовича Ващука.

До слова запросили міського голову Івана Коруда, заступника начальника Коростенського ГУ ДСНС України в Житомирській області Юрія Кушнерчука та старосту Великохайчанського старостинського  округу  Сергія Божка.

Міський голова відзначив Грамотами сестру та брата загиблого Миколи Ващука, Подяками учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС.

Присутні вшанували пам’ять всіх загиблих  хвилиною  мовчання.  Рятувальники місцевої пожежної охорони дали сигнал пожежної  тривоги,  в пам’ять про загиблого односельчанина. На завершення учасники заходу висадили троянди та поклали квіти до підніжжя пам’ятника Героя України Миколи Ващука. До заходу активно долучилися учні Великохайчанської філії Бондарівського ліцею.

 

   Цього дня, з нагоди пам'ятної дати було проведено урочисту церемонію покладання квітів до пам'ятника Чорнобильцям в селі В.Чернігівка. ліквідатори, Староста Великочернігівського округу Тетяна Бобик, учні та вчителі Великочернігівської філії Овруцького ліцею №4, на чолі із директоркою Оленою Довбнею та жителі села - вшанували тих, хто ризикуючи життям і здоров'ям, захищали людство від згубного впливу і подальшого розповсюдження радіації.

З метою належного вшанування мужності, самовідданого і високого професіоналізму учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС  та з нагоди 37-ї річниці - фахівцями Центру надання соціальних послуг та старости відвідали 20-х ліквідаторів вдома, які, на жаль, за станом здоров’я потребують стороннього догляду. Їм вручено почесні грамоти, грошову винагороду  та продуктові набори.