У Овручі відбулося відкриття новозбудованого дитячого садочка

  • 262

Фото без опису2 серпня 2022 р  було закладено капсулу з нагоди початку будівництва сучасного дитячого садочка в нашому місті, а 2 червня 2023 р урочисто відкрито його двері для найменших жителів громади.

У нашому Овручі відкрито перший об’єкт відбудови України! Проєкт активно підтримували Президент України Володимир Зеленський та Прем’єр-міністра Естонії Kaja Kallas.

Будівництво повністю профінансовано Урядом Естонської Республіки.

Дитячий садок побудований із використанням усіх сучасних, екологічних, безпечних та енергоефективних технологій. Заклад укомплектований кухнею, їдальнею, пральнею, вбиральнями, зонами для ігор, відпочинку та навчання, спортивною залою. З кожної групи є окремий вихід на вулицю та до укриття. Укриття просторе та надійно захищатиме наших діток, бо безпека дітей – це пріоритетне питання в той час, коли країна перебуває в умовах війни.

Військовими, прикордонниками та вихованцями садочка піднято Державні прапори України та Естонської Республіки.

Наше місто мало честь вітати  високоповажних гостей – людей, завдяки яким Овруцька громада розпочала своє відновлення: Міністра закордонних справ Естонії Margus Tsahkna, Тармо Неедо – керівника проектів розвитку інфраструктури України Естонського центру міжнародного розвитку (ESTDEV), Анну Сілем – старшого менеджера проєктів Естонського центру міжнародного розвитку (ESTDEV), Aндреа Kiві – виконавчого директора Естонського центру міжнародного розвитку (ESTDEV), Лумаргус Герінг – заступника голови місії Естонської республіки в Україні, представників Естонської компанії «NORDDECON» @Oleg Kaas та Priit Luman, представників Естонської компанії «NARMET» Alo Tamm та Jüri Juurikas, Першого заступника Голови Верховна Рада України Олександра Корнієнка,  Народних депутатів України Арсенія Пушкаренка,  Романа  Грищук, Галину Янченко та Віталія Безгіна,  керівника Житомирської ОДА Віталія Бунечко, першого заступника голови Житомирської ОДА Наталію Остапченко, голову Коростенської РДА Юрія Тарасюка, виконроба ТОВ «Єврокон Україна» Ігоря Жеребіла, начальника дільниці ТОВ «Єврокон Україна» Володимира Гаренка.

Багато теплих слів прозвучало на адресу народів України та Естонії, також на адресу українських дітей та безпосередньо на адресу дітей, які будуть виховуватися в новому сучасному дитячому садочку. Гості обох країн щиро дякували Овруцькому міському голові за високу відповідальність та сприяння у будівництві.

Керівник Овруцької громади Іван Коруд, своєю чергою, відмітив: «Мені  приємно, що відбудова України почалася саме із нашої громади та приємно, що саме із будування дитячого садочка, бо діти  – це майбутнє нашої нації».

Також подякував кожному і кожній, хто зробив свій внесок у будівництво дитячого садочка та  нашим Захисникам: Національній поліції, добровольчому формуванню Овруцької територіальної громади, Держприкордонслужбі, військовим, котрі цілодобово стоять на сторожі та забезпечили безпеку у проведені даного заходу.

Керівник нашої громади нагородив почесними грамотами, як естонських партнерів, так і українців, котрі постійно були задіяні у будівництві садочка; дизайнера шпалер у новозбудованому садочку – Дар'ю Тітову – подякою та оригінальним подарунком (килим, у формі України, який власноруч набила голкою жителька нашої громади - Анастасія Кравчук).

Начальник Житомирської ОДА Віталій Бунечко нагородив керівника проектів розвитку інфраструктури України Естонського центру міжнародного розвитку (ESTDEV)- Тармо Неедо –нагрудним знаком "За заслуги" та  старшого менеджера проєктів Естонського центру міжнародного розвитку (ESTDEV) - Анну Сілем - подякою. 

Хвилиною мовчання вшанували пам'ять усіх полеглих в російсько - українській війні.

Учні Овруцького ліцею №3 зворушливо, до сліз виконали пісню «Ми діти війни».

Окрасою цього дня -  стали вихованці нового садочка, які потішили присутніх своїми виступами.

Представник Естонської компанії «NARMET» Alo Tamm символічно вручив, керівнику нашої громади Івану Коруду та Народному депутату України Арсенію Пушкаренку ключ від садочка.

У святковій атмосфері, відбулася церемонія перерізання  стрічки та спільне фото.  Після чого, вихованці із задоволенням, першими переступили поріг віднині юлюбленого закладу та провели екскурсію своїм батькам та гостям.

Щедрі подарунки повезли наші естонські друзі на свою Батьківщину – наш святий Овруцький коровай, та картину із соломи, яку виготовили та передали для них вихованці Малої академії народних мистецтв та ремесел, яку створили під керівництвом Народного художника України Миколи Климовича.

У підсумку, відбулася ще одна подія, яка історично вплине на розбудову нашої Житомирщини, прямо у стінах нового дитячого садочка – начальник Житомирської ОДА Віталій Бунечко та член правління Цільової установи «Естонський центр міжнародного розвитку та співробітництва Андреа Ківі підписали Угоду «Про капітальний ремонт мосту через річку Ірша у м. Малин» та Договір інвестування (надання допомоги) будівництва, як інструменту реалізації Угоди про спільні наміри.