ЯК ЗАХИСТИТИСЯ ВІД ГОСТРИХ КИШКОВИХ ІНФЕКЦІЙ?

  • 69

Фото без описуЯК ЗАХИСТИТИСЯ ВІД ГОСТРИХ КИШКОВИХ ІНФЕКЦІЙ?

Пік кишкових інфекцій зазвичай припадає на спекотну  літню пору року. Висока  температура навколишнього середовища сприяє поширенню збудників, які викликають захворювання на кишкові інфекції.

 

 Цифри і факти

• Гострі кишкові інфекції – одні з найпоширеніших інфекційних захворювань, які можуть призвести до серйозних ускладнень, особливо у дітей. Зазвичай, гострі кишкові інфекції викликані бактеріями чи вірусами, які потрапляють в організм людини із зараженою їжею чи водою.

• Кишкові інфекції передаються через споживання зараженої їжі, вживання зараженої води, під час купання у забруднених водоймах, через брудні руки і предмети побуту.

Основною причиною виникнення гострих кишкових інфекцій (ГКІ)  є елементарне недотримання правил особистої гігієни, технології приготування страв, умов та термінів зберігання сировини та готових страв, вживання неякісних харчових продуктів, які містять в собі збудник захворювання тощо.

Найчастіше збудники кишкових інфекцій знаходяться у сирій їжі тваринного походження (м’ясо, яйця, непастеризоване молоко, морепродукти), немитих фруктах та овочах. 

• Найпоширеніші симптоми гострих кишкових інфекцій – слабкість, підвищення температури, біль у животі, блювота і діарея. При перших симптомах звертайтеся до лікаря. 

• У  2022 році в Житомирській області спалахів гострих кишкових інфекцій було не зареєстровано. У 2021 році  було зареєстровано 1 спалах ГКІ, внаслідок якого постраждало 9 дітей до 17 років . Також в 2021  році був зареєстрований спалах отруєння дітей Дівочківської гімназії Черняхівської селищної ради хімічною речовиною «КРІТ» (постраждало 11 учнів).

Як вберегтися від ГКІ?

• Щоб вберегти себе від харчових отруєнь і гострих кишкових інфекцій вживайте лише ті продукти, у якості яких ви впевнені, дотримуйтеся 5 кроків до безпечнішої їжі, купайтеся у безпечній воді.

• Купайтеся у чистих водоймах і відпочивайте лише на офіційно відкритих для відпочинку пляжах і рекреаційних зонах.

5 кроків до безпечної  їжі:

1. Підтримуйте чистоту:

• мийте руки перед тим, як брати продукти чи готувати їжу;

• мийте руки після відвідування туалет;у

• вимийте і продезинфікуйте всі поверхні та  кухонне приладдя, що  використовується для приготування їжі;

• захищайте кухню і продукти від комах, гризунів та інших тварин.

2. Відокремлюйте сиру їжу від готової:

• відокремлюйте сире м’ясо, птицю і морепродукти від інших харчових продуктів;

• для обробки сирих продуктів користуйтеся окремим кухонним приладдям, зокрема ножами і обробними дошками;

• зберігайте продукти у закритому посуді, щоб уникнути контакту між сирими і готовими продуктами.

3. Ретельно готуйте їжу:

• ретельно прожарюйте чи проварюйте продукти, особливо м’ясо, птицю, яйця і морепродукти;

• доводьте страви до кипіння, щоб переконатися, що вони готувалися при щонайменше 70°С;

• сік м’яса чи птиці при приготуванні повинен бути прозорим, а не рожевим ретельно підігрівайте приготовану їжу.

4. Зберігайте їжу при безпечній температурі:

• не залишайте приготовану їжу при кімнатній температурі більш ніж на 2 години;

• зберігайте приготовані страви гарячими (60°С) аж до подачі до столу;

• не зберігайте їжу надто довго, навіть у холодильнику;

• не розморожуйте продукти при кімнатній температурі.

5. Використовуйте безпечну воду і свіжі продукти:

• використовуйте чисту або очищену воду;

• обирайте свіжі і незіпсовані продукти;

• ретельно мийте овочі і фрукти, особливо, якщо вживатимете їх сирими;

• не вживайте продукти, у яких закінчився термін придатності.

 

Відділ комунікації, організаційної та  інформаційно-роз’яснювальної роботи  ДУ «Житомирський обласний центр контролю та профілактики хвороб  МОЗ України».