Робоча група міської ради з оновлення Стратегії розвитку громади формує План заходів із її реалізації

  • 249

Фото без описуЯк реалізувати стратегію розвитку громади?
    Робоча група міської ради з оновлення Стратегії розвитку громади формує План заходів із її реалізації (скорочено – ПЗР). Якщо стратегія – аналітична складова планування, визначення та обґрунтування пріоритетів, послідовності та території їх реалізації, то ПЗР – це жорстка конкретика: хто, як коли, де, що, за які кошти та головне – для чого робитиме ті чи інші бажані зміни. 
Тож минулої п’ятниці, 27 жовтня, робоча група з оновлення Стратегії розвитку Овруцької громади зібралась втретє – за участю старост, начальників структурних підрозділів міської ради, керівників комунальних підприємств. Вони разом із експертом зі стратегічного планування Володимиром Бойком переглянули структуру цілей та завдань майбутньої стратегії (або ж – «дерево цілей») – з огляду на пропозиції проєктних ідей,¸що надійшли. За підсумками обговорення, що тривало у формі діалогу учасників зустрічі з експертом, було скорочено дві оперативні цілі та п`ять оперативних завдань, ще кілька – зазнали змін у формулюваннях. Робоча група доручила профільному відділу міської ради та залученому експерту внести відповідні зміни до тексту проєкту стратегії. 
Наступним кроком став відбір самих проєктів розвитку до ПЗР Стратегії за відповідними критеріями. Робоча група вирішувала, чи підходить той чи інший проєкт до Стратегії та оцінювала його за спеціально розробленою шкалою. В підсумку відібрано 43 проєкти. 
Водночас виконання кількох завдань поки що не забезпечено конкретними проєктними ідеями. Тому робоча група вирішила продовжити їх збір до 5 листопада цього року (включно) за посиланням https://forms.gle/SJhpuPVtnQxby6pbA. Також можна надіслати заповнену форму технічного завдання на електронну пошту ovruch.invest@gmail.com.

Щодо важливості роботи над стратегією для кожного мешканця громади. У розвинутих країнах (ЄС, США та ін.) не існує територіальних громад, які б не мали стратегії розвитку територій та чіткої відповідності кожного проєкту що реалізується головному планувальному документу. Адже так само працюють держава та бізнес, причому довгостроково. Тож хочеш бути успішним – маєш навчитися розмовляти з ними однією мовою планування. І навпаки – брак стратегії або її невідповідність умовам що суттєво змінилися здатні стримувати розвиток громади. Будь який донор схоче переконатися – чи мислить співрозмовник далі, ніж цього вимагає поточні справи, а якщо так, то чи збирається він цілеспрямовано працювати над втіленням в життя власних пріоритетів. Лише в такому разі зовнішня допомога стає дійсно корисною та матиме очікуваний результат. Тобто потенційних донорів цікавить як сам факт наявності Стратегії, так і зміст.
На етапі формування та добору проєктних ідей роботи до оновленої Стратегії громади особливо важлива партнерська робота, що спирається на широке залучення громадськості, тож – запрошуємо долучитися до розробки Стратегії, формулювати та подати свої проектні ідеї.
Розробка Стратегії розвитку громади здійснюється експертною підтримкою громадської організації «Ендшпіль» в рамках її проєкту «Підтримка стратегічного планування розвитку територіальних громад Рівненської, Житомирської та Полтавської областей», що став можливим завдяки Агентству США з міжнародного розвитку (USAID) та щирій підтримці американського народу через Проєкт USAID «ГОВЕРЛА». Цей захід не обов’язково відображає погляди USAID та уряду США.