Звіт про роботу Служби у справах дітей Овруцької міської ради за 2023 рік

  • 119

Звіт про роботу Служби у справах дітей

Овруцької міської ради за 2023 рік

 

Служба у справах дітей Овруцької міської ради діє відповідно до чинного законодавства, у своїй роботі керується Конституцією і законами України,здійснює соціально-правовий захист всіх дітей нашої громади і зокрема дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування і дітей, які опинилися у складних життєвих обставинах.

 

На території Овруцької територіальної громади проживає 5658 дітей, з яких –144 дитини, із 57 сімей перебувають на обліку служби у справах дітей, як такі, що опинилися  у складних життєвих обставинах.

 

На первинному обліку служби у справах дітей Овруцької територіальної громади перебуває 124 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.За звітній період знято з первинного обліку 14 дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування по досягненні повноліття.

В ТГ функціонує 1 дитячий будинок сімейного типу, де наразі виховується  - 10 дітей та 1 патронатна сім’я.

 

З початку 2023 року 24-ом дітям надано статус дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, з них -19 влаштовано під опіку,  4 – спецзаклади, за станом здоров’я,  1 – в патронатну сім’ю.

 

На місцевому обліку ССД перебуває 26 дітей, які можуть бути усиновлені, інформація про яких постійно оновлюється, згідно законодавства. За звітний період 2 дітей усиновлено.

Ведеться облік громадян України, які постійно проживають на території України і бажають усиновити дитину.

 

Відповідно до ст.46 Житлового Кодексу України на квартирному обліку перебуває 35 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування та осіб, з їх числа віком від 18 до 23 років. З метою захисту житлових та майнових прав дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, над майном та житлом, яке належить неповнолітнім на праві власності, призначається опікун для здійснення нагляду за ним до повноліття дітей.

 

Службою у справах дітей постійно проводиться інформаційно-просвітницька робота серед населення про розвиток сімейних форм влаштування дітей (прийомна сім’я, ДБСТ, опіка (піклування),та послуги патронату, проводяться заходи з пошуку кандидатів на створення сімейних форм виховання.

 

  За звітний період батьків із 5 сімей позбавлено батьківських прав на відносно 13-ти дітей. Основними чинниками, які призвели до розвитку складних життєвих обставин в більшості вищезгаданих сімей, є зловживання алкогольними  напоями та неналежне виконання (ухиляння) батьками від їх батьківських обов’язків.

 

 Службою у справах дітей за 2023 рік проведено 94 рейди, під час яких обстежено умови проживання 214 сімей, в яких виховується 507 дітей.

 Під час проведення профілактичних рейдів Служба у справах дітей Овруцької міської ради проводить профілактично-роз’яснювальні бесіди із батьками щодо формування відповідального батьківства та належного виконання батьківських обов’язків. Впродовж  звітного періоду було проведено 342 профілактично-роз’яснювальних бесіди з батьками.

 

  З початку 2023 року проведено 12 засідань комісії з питань захисту прав дитини, згідно протоколів розглянуто - 56 питань.

 

 Службою у справах дітей проводиться постійна робота щодо всебічного, об’єктивного розгляду звернень громадян, які зверталися до служби. Впродовж 2023 року було розглянуто 186 таких звернень.

           

Служба у справах дітей  бере участь у судових засіданнях, пов’язаних із питаннями  неналежного виконання батьківських обов’язків, здійснення правопорушень неповнолітніми та з іншими питаннями, які стосуються неповнолітніх. Впродовж 2023 року працівники служби взяли участь у 80 таких судових засіданнях.