ЗВІТ відділу соціального захисту населення Овруцької міської ради за 2023 р.

  • 44

ЗВІТ

Відділу соціального захисту населення Овруцької міської ради за 2023 р.

Рішенням сесії Овруцької міської ради № 1795 від 27 квітня 2023 року створено  Відділ соціального захисту населення Овруцької міської ради. Завдання відділу соціального захисту населення - наблизити соціальні послуги до людей, зробити їх якісними, дійти до кожної людини, не залишити її без уваги, своєчасно допомогти.

Відділом соціального захисту населення Овруцької міської ради за 8 місяців роботи проведено 85 обстежень сімей та складено акти про спільне проживання для нарахування компенсації за соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі. Щомісячно нараховується та виплачується грошова компенсація 93 особам, які здійснюють догляд на непрофесійній основі на загальну суму 990,8 тис.грн.

Однією із важливих складових соціального захисту населення - це забезпечення пільгами на житлово-комунальні послуги осіб з інвалідністю по зору. Зазначені пільги надаються коштом із місцевого бюджету, де Овруцька громада одна із небагатьох в Україні, яка підтримує зазначену категорію громадян. Так, у 2023 році проведено відшкодування пільг 24 особам з інвалідністю по зору І-ІІ групи. За даний період виплачено 29,8 тис.грн.

Проведено виплату субвенції з державного бюджету за належні для отримання житлові приміщення особам з інвалідністю І-ІІ групи, ВПО з-поміж осіб, які захищали незалежність та суверенітет України в сумі 7073,3 тис. грн. У 2023 році Відділом надано дозвіл на перерахування коштів по 2 договорах купівлі-продажу квартир та забезпечено житлом дружину загиблого учасника антитерористичної операції, якій захищав незалежність та територіальну цілісність України та особу з інвалідністю внаслідок війни 2 групи з-поміж воїнів-інтернаціоналістів, які перебували на квартирному обліку по Овруцькій міській раді.

Відділом розглянуто 464 звернень громадян Овруцької територіальної громади з питань соціального захисту населення, на які надано відповіді та консультації.

Постійно проводиться робота щодо формування реєстрів по Овруцькій ТГ пільгових категорій населення. За 2023 рік опрацьовано інформацію по:

  • особам з-поміж ліквідаторів – 692;
  • по загиблих в російсько-українській війні – 93;
  • по сім’ях  загиблих (померлих) – 185;
  • по поранених військовослужбовцях – 56;
  • по дітях з інвалідністю – 246.

Продовжується збір та накопичення інформації про різні категорії громадян Овруцької громади.

Відповідно до клопотання відділу соціального захисту населення Овруцької міської ради до МБФ «Олива» щодо надання Овруцькій територіальній громаді гуманітарної допомоги для забезпечення малозахищених верств населення виділено 1700 продуктових наборів, які передані Центру надання соціальних послуг Овруцької міської ради з метою передачі їх відповідним категоріям населення згідно з поданими списками старостинськими округами та особам, які перебувають на обліку.

Підготовлені звернення до народних депутатів України щодо недопущення прийняття Постанови КМУ «Про затвердження переліку населених пунктів, віднесених до зон радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи, та визнання такими, що втратили чинність деяких актів Кабінету Міністрів України».

Відділом соціального захисту здійснено повідомну реєстрацію 7 колективних договорів з додатками установ, що розташовані в межах Овруцької громади.

Проводиться постійна робота щодо соціального захисту для надання допомоги військовослужбовцям, звільненим з військової служби під час воєнного стану за станом здоров’я – на підставі висновку (постанови) військово-лікарської комісії про непридатність до військової служби з виключенням з військового обліку, пораненим, сім’ям загиблих (померлих). З метою надання їм більш ширшого спектра послуг (освітніх послуг, медичної та психологічної допомоги, допомоги щодо працевлаштування, соціальної адаптації, соціального захисту тощо) утворено ветеранський хаб (простір).

Ветеранський хаб можуть відвідати захисники та захисниці, члени сімей безвісти зниклих або тих, хто перебуває у російському полоні, родичі загиблих, де нададуть вичерпну інформацію щодо соціального захисту, реабілітації, професійної адаптації, соціалізації до мирного життя.

З метою вивчення потреб поранених військовослужбовців проводяться виїзди за місцем проживання. За результатами 38 відвідувань поранених визначено потребу у наданні матеріальної допомоги на лікування. А також, на першу вимогу, забезпечено перевезення автомобільним транспортом міської ради до закладів реабілітації на території України. Так, у грудні 2023 року проведено 6 виїздів.

Щонеділі під гаслом «Волю нашим воїнам» проводиться мирна акція щодо повернення з полону, розшуку своїх чоловіків, синів, братів, близьких.  На підтримку родин військовополонених та зниклих безвісти Овруцькою міською радою проведено переговори з представниками Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини та  заплановано тристоронню зустріч на 3 декаду січня 2024 року.

Вирішувались питання щодо влаштування людей похилого віку, осіб з інвалідністю до психоневрологічних інтернатів, будинків інтернатів загального типу та відділення стаціонарного догляду.

Також ведеться поточна робота - складання звітності, оформлення запитів  до установ та організацій з  питань, що належать до компетенції відділу, участь у комісіях  при виконавчому комітеті Овруцької міської ради, при необхідності замовлення довідок про доходи на громадян, що звернулися з документами для оформлення різних видів допомог.

Начальник відділу                                                           Оксана БАРАНОВСЬКА