Звіт відділу містобудування та архітектури Овруцької міської ради за 2023 р.

  • 29

ВІДБУДОВА ГРОМАДИ

З 24.02.2022 року, початку військової агресії російської федерації по населеним пунктам (с.Підруддя, с.Раківщина, с.Гуничі, с.Привар, с.Нивки, с. Кирдани, с.Потаповичі, с.Черепинки, с.Піщаниця) Овруцької міської територіальної громади, зокрема по м. Овруч, було завдано понад 70 бомбових ударів. Зафіксовано 198 пошкоджених приватних житлових будинків із з них було знищено вщент 2 в м. Овруч, 3 в с. Раківщина, 1 в с. Нивки та 15 в с. Привар. Всього по Овруцькій міський територіальній громаді було знищено 21 приватних житлових будинків, також пошкоджено 42 багатоквартирних житлових будинків, біля 400 квартир та 37 об’єктів критичної та соціальної інфраструктури.

 

Відповідно до Постанови №473 від 19 квітня 2022 року «Про затвердження Порядку виконання невідкладних робіт щодо ліквідації наслідків збройної агресії Російської Федерації, пов’язаних із пошкодженням будівель та споруд» комісією Овруцької міської ради з обстеження об’єктів пошкоджених внаслідок збройної агресії Російської Федерації було обстежено та складено 179 Актів комісійного обстеження. Внесені в Єдиний державний реєстр пошкодженого майна більше 400 об’єктів.

 

Станом на січень місяць поточного року на території Овруцької міської територіальної громади в рамках поточного ремонту та недопущення більшого руйнування пошкодженого нерухомого майна Овруцькою міською радою спільно з  Житомирською ОВА, КП «Гарне місто» Овруцької міської ради були виконані невідкладні роботи щодо відновлення 155 приватних житлових будинків, 42 багатоквартирних житлових будинків та 29 об’єктів критичної та соціальної інфраструктури, а саме:

  • встановлено скло в дерев’яних рамах у багатоквартирних та приватних житлових будинках загальною площею 900 м2;
  • відремонтовані шатрові покрівлі із азбестоцементних хвилястих листів понад 17 000 м2;
  • відремонтовано м’які покрівлі у 6 багатоквартирних житлових будинка загальною площею 980 м2;
  • замінено знищенні віконні блоки на металопластикові понад 3000 м2.

Всіма комунальними підприємствами, співробітниками міської ради проведена велика робота по ремонту будівель разом з ДСНС.

На проведення невідкладних першочергових ремонтних робіт за рахунок резервного фонду, обласного бюджету, місцевого бюджету профінансовано більше 50000,000 тис.грн..

На даний час продовжується виконання відновлювальних робіт в рамках поточного ремонту по будівлях КНП «Овруцька міська лікарня» Овруцької міської ради та будівлі поліклінічного відділення КНП «Овруцька міська лікарня» Овруцької міської ради.

 

Овруцькою міською радою у співпраці з Міжнародною гуманітарною організацією «Людина в біді» було надано допомогу по влаштуванню 83 віконних блоків та 19 вхідних дверей по 26 приватних житлових будинках та 10 квартирах у багатоповерхових житлових будинках, які були пошкоджені внаслідок збройної агресії російської федерації.

 

Виконавчим комітетом Овруцької міської ради відповідно до Порядку надання компенсації для відновлення окремих категорій об’єктів нерухомого майна, пошкоджених внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією Російської Федерації, з використанням електронної публічної послуги “єВідновлення” затвердженою Постановою КМУ від 21 квітня 2023 року № 381 та Постановою КМУ № 600 від 30 травня 2023 року створеною комісією з обстеження об’єкта, пошкодженого внаслідок збройної агресії Російської Федерації, що утворена відповідно до Рішення виконавчого комітету Овруцької міської ради від 15.12.2023 року № 1200 «Про внесення змін до складу комісії з розгляду питань щодо надання компенсації за пошкоджені (знищені) об’єкти нерухомого майна внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією Російської Федерації проти України» розпочато роботу по реєстру пошкоджених об’єктів, оформлення відповідних документів по наданню компенсацій на відновлення пошкоджених об’єктів та отримання сертифікатів на придбання житла за знищені об’єкти. Станом на січень місяць поточного року вищезазначеною комісією розглянуто та оброблено 119 заяв.

До комісії на отримання компенсації за пошкоджене майно  було подано всього 113 заяв , з яких 69 квартир та 44 житлові будинки. У зв’язку із недостовірними даними 13-ти заявникам було відмовлено у наданні компенсації.  На поточний період за  пошкоджені об’єкти нерухомого майна в наслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією Російської   Федерації проти України було нараховано компенсацію на суму:  9 129 872,42 грн.;

 До комісії на отримання компенсації за зруйноване майно було подано 6 заяв. 1 заяві було відмовлено у компенсації у зв’язку з недостовірними даними, 1 заява у зв’язку з програмною помилкою знаходиться на доопрацюванні, по 4 заявам було сформовано сертифікати на суму: 5 112 562,50 грн. 

Ця робота є надважливою для людей громади житло яких було пошкоджено внаслідок бомбових ударів завданих російською федерацією.

 

Порядок роботи комісії по вищезазначеним постановам:

Фізична особа – громадянин України , яка досягла 18-ти річного віку  має право подати заяву на отримання  компенсації для відновлення окремих категорій об’єктів нерухомого майна, пошкоджених (знищених) внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією Російської Федерації, з використанням електронної публічної послуги «єВідновлення» в Порталі ДІЯ .

Отримувачем компенсації не можуть бути:

-особи, які не є громадянином України;

-особи, до яких застосовано санкції;

-особи, які мають судимість за вчинення кримінальних правопорушень;

-особи, яких нерухоме майно знаходиться на території бойових дій.

ЦНАП та органи соціального захисту населення мають надати вичерпну інформацію з питань заповнення та подання заяв щодо отримання компенсації за пошкоджені (знищені) об’єкти нерухомого майна.

Розгляд заяв здійснюється Комісією з надання компенсації для окремих категорій об’єктів нерухомого майна, пошкоджених внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією Російської Федерації проти України в 30-ти денний термін з дня її подання до моменту внесення в Реєстр пошкодженого та знищеного майна. Комісією формується акт комісійного обстеження об’єкта пошкодженого (знищеного) нерухомого майна внаслідок збройної агресії Російської Федерації, на підставі якого складається чек-лист з визначення розміру компенсації для відновлення пошкодженого об’єкта нерухомого майна і складається розрахунок по знищеному об’єкту нерухомого майна. Наступним етапом для надання компенсації заява виноситься на розгляд Комісії з надання компенсації для окремих категорій об’єктів нерухомого майна, пошкоджених внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією Російської Федерації проти України, після погодження членів комісії заяви затверджуються Виконавчим комітетом Овруцької міської ради. Комісія має право призупиняти та відмовляти розгляд заяви щодо пошкоджених (знищених) об’єктів нерухомого майна в таких випадках:  подання заяви особою, яка не є власником пошкодженого (знищеного) нерухомого майна; при виявленні недостовірних даних, зазначених у заяві про надання компенсації; подання не в повному обсязі інформації або документів в межах переліку.

Компенсація за пошкоджене нерухоме майно має цільове призначення та надається для придбання будівельної продукції з метою виконання поточного чи капітального ремонту. Отримувач компенсації протягом 12-ти місяців з дня отримання компенсації повинен її використати відповідно до чек-листа. Товари будівельної продукції, придбані за рахунок компенсації, не можуть бути продані, подаровані або іншим чином відчужені.

Особа, яка подала заяву на відшкодування компенсації за знищений об’єкт нерухомого майна отримує компенсацію у вигляді сертифікату за який має:

-придбати нове житло;

-вкласти сертифікат в забудову.

БУДІВНИЦТВО ОБ’ЄТІВ

  1. В рамках міжнародного співробітництва з Естонською Республікою стосовно відновлення пошкоджених територій внаслідок збройної агресії російської федерації реалізовано ІІ-черги проекту: «Будівництво сховища з організацією прилеглої території та інженерних мереж для монтажу будівлі закладу дошкільної освіти модульного типу по вул. Прикордонній в м.Овруч, Коростенського району, Житомирської області».

Міністерство закордонних справ Естонії доручило ЕСТРОЗу прийняти участь у відбудові громадської інфраструктури в містах України.

Відповідно укладеної угоди між Житомирською ОВА, Овруцькою міською радою та Центром міжнародної співпраці розвитку Естонії (ЕСТРОЗу) 13 січня 2023 року було розпочато будівництво закладу дошкільної освіти по вул. Прикордонній в м.Овруч, Коростенського району, Житомирської області.

ЕСТРОЗу фінансує будівництво модульного дитячого садка на 4 групи (160 дітей та 17 чоловік персоналу). Заклад дошкільної освіти забезпечений приміщенням для приготування їжі, спортивна зала, гральні кімнати, кімнати для персоналу, групові кімнати.  

Проектом передбачено було будівництво об’єкту цивільного захисту (сховище) на 150 осіб, обладнаного: санітарними постами, чоловічим/жіночим санвузлом, приміщенням для зберігання їжі та води, забезпечено електропостачання, водопостачання, водовідведення та вентиляція.

Конструкції модульного закладу дошкільної освіти виготовлені Естонськими виробниками використовуючи європейські стандарти та Естонський досвід. На даний час змонтовано 68 модулів, які складають 100% об’єкту. В червні місяці поточного року введено в експлуатацію першу чергу закладу дошкільної освіти.

Проектом також передбачено влаштування сонячних панелей потужністю 15 кВт для забезпечення автономного  електропостачання закладу дошкільної освіти на певний період.

Заклад дошкільної освіти забезпечений індивідуальною електричною системою підігріву та охолодження приміщень закладу. В даному закладі функціонують системи охорони, протипожежна сигналізація, блискавкозахист.   

Генеральним планом (площа ділянки становить 1,06 га) передбачено груповий навіс, ігрові майданчики, спортивні майданчики, господарські майданчики, майданчики відпочинку. Територія закладу передбачає використання трьох видів покриття:

  • Тротуарна плитка;
  • Поліуретанове покриття;
  • Газоне покриття.

Естонською стороною профінансована дві черги будівництва, що складає 153820,663 тис.грн., без вартості модулів та відповідного обладнання, що надійшли до Овруцької міської ради в якості гуманітарного вантажу (вартість модулів із відповідним обладнанням та меблями становить 3,8 млн. EUR).

Овруцька міська рада на даний час використала з місцевого бюджету 1540,128 тис.грн., забезпечивши приєднання зовнішніх мереж, виготовлення проекту землеустрою та виконання інженерно-геодезичних робіт.      

На сьогоднішній день люди по різному реагують, а деякі навіть критикують, але ми бачимо як даний район посвітлішав, а будівля стала прикрасою території, яка найбільше потерпіла внаслідок ворожої агресії.

160 дітей громади мають змогу виховуватись в безпечних та комфортних умовах.

  1. З метою формування команди молодих лікарів-спеціалістів Овруцькою міською радою реалізовано проект: «Реконструкція ІІ-ІІІ поверхів приміщення амбулаторії загальної практики сімейної медицини під житло за адресою: Житомирська область, м. Овруч, вулиця Київська, будинок 127-а».

Проектно-кошторисною документацією передбачено реконструкцію ІІ-ІІІ поверхів приміщення амбулаторії загальної практики сімейної медицини під житло (квартири) для медичних працівників. Даним проектом було передбачено розміщення квартир в кількості 10 шт., із них:

  • Однокімнатні – 4 шт., загальною площею 135,3 м2;
  • Двокімнатні – 6 шт., загальною площею 346,3 м2;

Загальна вартість виконання робіт становить 3 792,39236 тис.грн.

ВИГОТОВЛЕННЯ ПРОЕКТНО-КОШТОРИСНИХ ДОКУМЕНТАЦІЙ (Замовник Овруцька міська рада)

  1. За для забезпечення та можливість розвитку житлових масивів в північній частині с. Підруддя, земельних ділянок під будівництво індивідуальних житлових будинків Овруцькою міською радою виготовлено проектно-кошторисну документацію «Нове будівництво ПЛ-10кВ,  КТП-10/,04кВ та  ПЛ-04кВ  в  північній частині с. Підруддя (район вул. Радгоспна, вул. Молодіжна, вул. Вишнева) Коростенського району Житомирської області». Даний проект готується для передачі до АТ «Житомиробленерго» для реалізації інвестиційного проекту.
  2. Для покращення соціальних питань Овруцькою міською радою виготовлено та виготовляється проектно-кошторисна документація:
  • «Реконструкція частини приміщень дошкільного навчального закладу під житло (Дитячий будинок сімейного типу) за адресою: Житомирська область, Коростенський район, с. Слобода-Шоломківська, вулиця Заводська, будинок 21»;

- «Капітальний ремонт (відновлення благоустрою) прибудинкових територій по вул. Степана Бандери, 9, 21, 23 та вул. Тараса Шевченка, 34/7, 42, 44 в м. Овруч Житомирської області»;

- «Капітальний ремонт дорожнього покриття від автошляху О 061424 Овруч-Норинськ-Словечно-Перга через с. Норинськ до вул. Жовтнева, 27 с. Мощаниця Овруцької міської ради Житомирської області»;

- «Капітальний ремонт дорожнього покриття під’їзду до с. Лукішки Овруцької міської ради Житомирської області»;

- «Капітальний ремонт дорожнього покриття вул. Макарія Овруцького в м. Овруч Овруцької міської ради Житомирської області»;

  1. Овруцькою міською радою у 2016 році було виготовлено проектно-кошторисну документацію на реконструкцію казарми під житловий будинок по вулиці Прикордонна, 4 в м. Овруч. Згідно проекту реконструкція передбачала будівництво 48 квартир. В 2021 році було здано та введено в експлуатацію 12 квартир. У зв’язку із відсутністю фінансових можливостей реалізація даного проекту була призупинена.     

На території Овруцької міської територіальної громади зареєстровано 1366 внутрішньо переміщених осіб, які потребують забезпечення житлом. Станом на січень місяць поточного року на квартирному обліку Овруцької міської ради зареєстровано 50 внутрішньо переміщених сімей, яким нема куди повертатися та мають бажання залишитися проживати на нашій території.

У зв’язку із необхідністю реалізації вищезазначеного проекту, яким можливо забезпечити орієнтовно 200 внутрішньо переміщених осіб проводиться коригування проекту.  

Опис будівлі:

  • Власність: комунальна (власність Овруцької міської ради);
  • Адреса об’єкту: вул. Прикордонна, 4, м. Овруч, Коростенський район, Житомирська область;
  • Загальна площа будинку - 3570,9 м2, введено в експлуатацію 876,3 м2;
  • Загальна площа 48 квартир – 2456,86 м2, із них (12 квартир) введених в експлуатацію загальною площею – 587,16 м2.
  • Наявний звіт про технічне обстеження стану будівлі;
  • Всі зовнішні мережі приєднанні, враховуючи всю проектну потужність.
  1. У зв’язку з необхідністю та потребою утворити «Центр безпеки громадян»  для забезпечення реагування та ліквідацій надзвичайних ситуацій та пожеж, руйнувань пошкоджень внаслідок збройної агресії російської федерації на території Овруцької міської територіальної громади, розпочаті будівельні роботи по об’єкту: «Капітальний ремонт нежитлового будівлі «Центр безпеки громадян» за адресою: вул. Овруцька, 7б, в с. Велика Хайча, Коростенського району, Житомирської області».

Враховуючи віддаленість 12 державної пожежно-рятувальної частини 3 державного пожежно-рятувального загону Головного управління ДСНС України в Житомирській області в середньому (15-30 км) є необхідність створення місцевого пожежно-рятувального підрозділу (центр безпеки) на території Великохайчанського старостинського округу Овруцької міської територіальної громади для своєчасного, швидкого реагування під час гасіння пожеж та ліквідації  надзвичайних ситуацій.

На даний час на території Великохайчанського старостинського округу було створено добровільну пожежну охорону із кількості 7 чоловік (голова, заступник та п’ять членів) для ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій.      

Великохайчанський старостинський округ межує з Норинським та Бондарівським старостинськими округами в яких разом налічується 11 населених пунктів. За остатні п’ять років на території зазначених населених пунктів виникло 56 пожеж. В результаті яких були завдані населенню великі матеріальні збитки.

Проектом передбачається розміщення двох пожежних машин, пост поліції та медичного працівника. Реалізація даного проекту забезпечить ліквідацію надзвичайних ситуацій на території більше 11 населених пунктах.

Робочим проектом передбачені роботи по капітальному ремонту нежитлової будівлі під будівлю «Центр безпеки громадян»:

  • Влаштування енергоефективності  огороджувальних конструкцій;
  • Прокладання нових та заміна існуючих мереж (водопостачання, каналізації);
  • Заходи по забезпеченню збереження навколишнього середовища;
  • Благоустрій прилеглої території;
  • Проектом передбачається електрообладнання, електроосвітлення, блискавкозахист та захисні заходи;
  • Влаштування елементів вхідних груп з облаштуванням пандусу для користування маломобільними групами населення;
  • Капремонт внутрішніх приміщень (влаштування боксу для рятувальних автомобілів, душової, санвузлів);
  • Заміна вікон та дверей на металопластикові;
  • Оновлення внутрішнього опорядження приміщень (стіни, стеля, підлоги).

Відділом містобудування та архітектури виконкому Овруцької міської ради на постійній основі розглядаються та вирішуються по суті звернення громадян, вхідної документації, готуються технічні завдання для подальшого розроблення проектно-кошторисних документацій, повідомлення про початок виконання будівельних робіт та декларації про готовність до експлуатації об’єктів.