Звіт відділу цивільного захисту, оборонної роботи, взаємодії з правоохоронними органами та комунікацій з громадськістю за 2023 року

  • 132

Звіт

відділу цивільного захисту, оборонної роботи, взаємодії з правоохоронними органами та комунікацій з громадськістю за 2023 року.

 

Згідно з штатним розписом у відділі є 3 штатні одиниці: начальник відділу та 2 - головних спеціалісти (головний спеціаліст з питань інформаційно-комп’ютерного забезпечення, головний спеціаліст з питань цивільного захисту, оборонної роботи, взаємодії з правоохоронними органами).

Відділ утворений з метою сприяння структурним підрозділам виконавчого комітету Овруцької міської ради у встановленні та підтриманні зв’язків із засобами масової інформації; вивчення громадської думки шляхом соціологічних опитувань та експертних оцінок при розв'язанні питань, що мають суспільне значення; сприяння виконавчим органам Овруцької міської ради в оприлюдненні суспільно важливої інформації на офіційному сайті Овруцької міської ради, проведення постійного контролю за інформаційним наповненням офіційного вебсайту Овруцької міської ради; забезпечення постійної інтерактивної комунікації Овруцької міської ради та її виконавчого комітету з громадськістю та мешканцями громади через офіційний сайт Овруцької міської ради та його сервіси, забезпечення постійної роботи пресцентру виконавчого комітету, що діє на базі відділу та задоволення інформаційних потреб мешканців громади; забезпечення реалізації на території Овруцької міської територіальної громади державної політики у сфері цивільного захисту, мобілізаційної та оборонної роботи, захисту населення і території від надзвичайних ситуацій, запобігання цим ситуаціям, своєчасного реагування на них та ліквідації їх наслідків.

Відділ у своїй діяльності керується Конституцією України, Законами України «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про службу в органах місцевого самоврядування», Кодекс цивільного захисту України, іншими законами України, актами Президента України, постановами і розпорядженнями Кабінету Міністрів України, розпорядженнями голови обласної державної адміністрації, рішеннями обласної ради, рішеннями міської ради та її виконавчого комітету, розпорядженнями міського голови (особи, яка здійснює його повноваження).

Пріоритетним завданням для відділу цивільного захисту, оборонної роботи, взаємодії з правоохоронними органами та комунікацій з громадськістю протягом 2023 року в період дії воєнного стану є забезпечення безпеки громадян та захисту територіальної цілісності України. 

Загальний фонд захисних споруд цивільного захисту Овруцької міської територіальної громади складає 112 об'єктів укриття, у тому числі 32 протирадіаційні укриття та 80 найпростіших укриттів, усіх форм власності серед яких 6 – державної, 81 – комунальної, 5 – приватної.

Переважна більшість усього фонду захисних споруд цивільного захисту Овруцької територіальної громади складають укриття які розташовані в м.Овруч, а саме ПРУ – 25, найпростіші укриття – 70, в населених пунктах громади відповідно розташовані 7 ПРУ та 10 - найпростіших укриттів.

В закладах освіти перебуває 8 – протирадіаційних укриттів та 12 найпростіших укриттів.

В закладах культури Овруцької територіальної громади знаходиться 3 об’єкти укриття і 75 – у багатоповерхових будинках КП «Гарне місто». Загальний стан готовності захисних споруд цивільного захисту(протирадіаційні та найпростіші укриття) до використання за призначенням на території громади характеризують наступними показниками:

готові до використання за призначенням - 6 укриттів, що складає 6,7 % від їх загальної кількості;

обмежено готові до використання за призначення - 104 укриттів, що складає 92% від їх загальної кількості;

не готові до використання за призначенням - 2 укриттів, що складає 1,3% від їх загальної кількості.

КП «Гарне місто» організовано виготовлення та встановлення металевих дверей в кількості 96 шт. в приміщеннях захисних споруд на суму 609352,50 тис.грн розташованих на території м.Овруч, всі захисні споруди обладнанні показчиками та вказівниками.

Водночас на території Овруцької громади проводиться робота щодо нарощування фонду захисних споруд цивільного захисту шляхом постановки на облік найпростіших укриттів та будівництва нових укриттів.

Першочерговим завданням сьогодні є створення безпечного середовища для перебування дітей у закладах освіти. Протягом 2023 року до загального фонду захисних споруд було включено два новозбудованих найпростіших об’єкти укриття в закладах освіти: Шоломківський ліцей та ЗДО № 8 м.Овруч, на даний час ведеться будівництво 4 об’єктів укриття в закладах дошкільної освіти с.Прилуки, с.Норинськ, с.Кирдани та Піщаницька гімназія, ЗДО № 5.

Відремонтовано 36 укриттів по закладах освіти та спорту громади на 17,9 млн грн в тому числі коштом міського бюджету – 5,9 млн грн.

Впродовж 2023 року всіма без виключення балансоутримувачами захисних споруд розташованих на території Овруцької територіальної громади вжито відповідних заходів щодо покращення готовності стану захисних споруд до використання за призначенням, роботи з  нарощування кількості та облаштування укриттів продовжуються.

Відповідно до розпорядження Овруцького міського голови № 216 від 31.10.2019 року в Овруцькій міській раді утворено комісію з питань запобігання, ліквідації надзвичайних ситуацій техногенного і природного характеру та їх наслідків у Овруцькій ОТГ.

Протягом 2023 року було підготовлено та проведено 14 засідання комісії ТЕБ і НС Овруцької міської ради на яких розглянуто 43 питання з них 15 відповідно до плану роботи комісії ТЕБ і НС та інші 28 – з питань ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій.

Продовж 2023 року щоквартально комісією у складі працівників відділу цивільного захисту, оборонної роботи, взаємодії з правоохоронними органами та комунікацій з громадськістю, Коростенського районного управління ГУ ДСНС України у Житомирській області, відділу поліції № 1 Коростенського РУП ГУНП в Житомирській області, відділу Державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Коростенського управління головного управління Держпродслужби в Житомирській області проводились обстеження щодо готовності захисних споруд цивільного захисту до використання за призначенням, розташованих на території Овруцької територіальної громади. За результатами перевірки складені відповідні акти, балансоутримувачам направлені приписи щодо усунення виявлених недоліків та шляхи їх вирішення.

Підготовлено план заходів щодо формування організаційної структури цивільного захисту для забезпечення ефективної реалізації комплексу заходів стосовно захисту населення і територій від надзвичайних ситуацій Овруцької міської ТГ.

Основні зусилля та увага приділялась питанням потреб військових формувань та заходам з укріплення оборони Овруцької громади.

Постійно надається допомога розташованих на території громади підрозділам ЗСУ в облаштування місць дислокації, створення належних умов перебування та фортифікаційних споруд на ділянках їх відповідальності.

Роботи з інженерно-фортифікаційного укріплення тривають регулярно і охоплюють всю протяжність кордону з рб, у межах Овруцької громади.

З початку року Овруцькою міською радою на заходи з оборони було залучено 24,2 млн грн.

Відповідно до розпорядження Овруцького міського голови № 171 від 19.10.2022 року в Овруцькій міській раді утворено міський оперативний штаб для координації здійснення заходів правового режиму воєнного стану, силами та засобами сил безпеки та оборони.

Протягом 2023 року було підготовлено та проведено 24 засідання оперативного штабу Овруцької міської ради, на яких розглянуто 162 питання, в тому числі 43 звернення військових частин щодо закупівлі необхідного спорядження, запчастин для автотранспорту та військового обладнання.

Працівниками відділу було організовано та розгорнуто роботу 13 пунктів незламності на території Овруцької територіальної громади, також забезпечено продуктами харчування тривалого терміну зберігання, генераторами, електрочайниками питною водою, ковдрами. Частково пункти незламності забезпечені супутниковим зв’язком (старлінки).

Підготовлено розпорядження міського голови:

- № 182 від 24.03.23р. створено та затверджено комісію з питань евакуації та затверджено її посадовий склад та посадовий склад оперативної групи, план евакуації населення, матеріальних та культурних цінностей у разі загрози або виникнення  надзвичайної ситуації воєнного характеру на території овруцької міської територіальної громади Коростенського району.

Працівниками відділу забезпечено обслуговування:

- Обслуговування програмного комплексу «Соціальна громада» на персональних комп’ютерах 16-ти старостинських округів, встановлення комп’ютерної техніки та принтерів, програмного забезпечення соціальної громади відділу соціального захисту населення.

- Фактичний ремонт та технічне обслуговування 450 одиниць комп’ютерної техніки Овруцької міської ради, з них 346 ПК та 104 принтерів.

- Технічна підтримка сесій Овруцької міської ради, де проводилась обробка відео сесій для викладання на сайті Овруцької міської ради.

- Організація робочих місць, налагодження інтернет-мережі, заміна мережевого обладнання у адмінприміщення Овруцької міської ради.

- Підготовка технічних завдань у закупівлі комп’ютерної техніки.

- Забезпечення висвітлення інформації на офіційному сайті Овруцької міської ради.

 

 

  Начальник відділу                                                               Башинський В.І.