Перша СЕО Овруцької громади

  • 132

Фото без описуПерша СЕО Овруцької громади

26 січня 2024 р. пройшли громадські слухання щодо проєктів никзи стратегічних документів Овруцької територіальної громади. В них взяли участь члени робочої групи з актуалізації Стратегії розвитку Овруцької громади до 2027 року, громадські активісти, керівники  комунальних організацій. Відкрила зустріч заступниця міського голови Наталія Рибинська. Вона наголосила на важливості розробки стратегічних, тобто довгострокових планувальних документів для громади та подякувала за активну громадянську позицію всім, хто брав безпосередню участь у процесі оновлення Стратегії та розробці нового Плану заходів із її реалізації (далі – Стратегія та ПЗР).

Учасники зустрічі узагальнили підсумки попереднього громадського обговорення проєктів Стратегії та ПЗР й погодили включення трьох нових технічних завдань, а саме: створення медіатеки громади, підготовку та видання промоційної праці про Овруччину, знакування історичних та природніх пам`яток.

Далі слово взяв Володимир Бойко, експерт проєкту «Підтримка стратегічного планування розвитку територіальних громад Рівненської, Житомирської та Полтавської областей», що здійснюється ГО «Ендшпіль». Він ознайомив учасників зібрання з вимогами українського законодавства щодо проведення процедури стратегічної екологічної оцінки (далі – СЕО) документів державного планування (далі – ДДП).

СЕО – це процедура визначення, опису та оцінювання можливих негативних наслідків виконання та реалізації документів державного планування для довкілля, у тому числі для здоров'я населення, виправданих альтернатив, розроблення заходів із запобігання, зменшення та пом’якшення можливих негативних наслідків, яка включає визначення обсягу стратегічної екологічної оцінки, складання звіту про СЕО, результатів громадського обговорення та консультацій, інформування про затвердження ДДП. Причому СЕО робиться в процесі розробки проєктів документів із тим, аби забезпечити інтегрування екологічних вимог до їх текстів та участь громадськості. Досі в Овруцькій громаді вона не проводилася, але така вимога законодавства є, більше того з 19 травня 2023 р. передбачена юридична відповідальність за її недотримання.

Експерт наголосив на необхідності здійснення такої процедури та підготовки відповідних звітів для всіх документів, що підлягають затвердженню органами місцевого самоврядування. Мовиться про проєкти Стратегії та її ПЗР, але не лише: програми соціально-економічного розвитку, низку галузевих програм, інвестиційні програми, містобудівну документація…

Учасники зібрання ознайомилися з вимогами до складання та структурою звіту про стратегічну екологічну оцінку проєктів Стратегії розвитку Овруцької громади та її ПЗР. Доповідач розповів про основні спостереження, що виникли в процесі роботи, продемонстрував наявні матеріали та напрацьовані пропозиції для пом`якшення впливу реалізації стратегії на довкілля. Окремо він зупинився на реалізації вимог щодо вільного доступу до інформації під час проведення СЕО, залучення громадськості, засобів та способів надання пропозиції, в тому числі – безпосередньо через Єдиний реєстр стратегічної екологічної оцінки. Або ж – до міської ради для наступного узагальнення, опрацювання та можливого врахування.

З проєктом Стратегії, ПЗР і СЕО можна ознайомитись на сайті міської ради за посиланням: https://ovrucka-gromada.gov.ua/news/1706264683/.

Консультації з органами виконавчої влади та громадськістю щодо проєктів Стратегії та ПЗР, звіту про стратегічну екологічну оцінку (далі – Звіт про СЕО) розпочинається з дня їх оприлюднення на сайті Овруцької міської ради https://ovrucka-gromada.gov.ua/ (26.01.2024).

Зауваження та пропозиції до проєктів Стратегії та Плану, Звіту про СЕО у письмовій формі подаються до Овруцької міської ради за адресою: 11101, 11100, Житомирська обл., Коростенський рн, м. Овруч, вул. Тараса Шевченка, буд. 31-А, електронна адреса: ovruch.invest@gmail.com. Відповідальна особа: Кисельчук Ніна Миколаївна тел. +380969280532 (WhatsApp, Viber). Термін подання зауважень і пропозицій становить 30 днів – з 26 січня до 25 лютого 2024 року включно. Пропозиції та зауваження, подані після встановленого строку, не розглядаються.

Також кожен мешканець громади протягом зазначеного терміну, скориставшись власним електронним цифровим ключем, може зайти до Єдиного реєстру стратегічної екологічної оцінки за посиланням https://id.eco.gov.ua/ та надати свої пропозиції до зазначених проєктів документів.

Усі зауваження та пропозиції до них, одержані протягом встановленого терміну до проєктів вище зазначених документів, підлягають обов’язковому розгляду замовника, тобто – Овруцькою міською радою. За результатами розгляду замовник враховує одержані зауваження або вмотивовано їх відхиляє. Інститути громадянського суспільства, наукові та експертні організації, інші юридичні особи під час подання пропозицій та зауважень у письмовій формі зазначають своє найменування та місцезнаходження. Анонімні зауваження та пропозиції не реєструються та не розглядаються.

Розробка Стратегії розвитку громади здійснюється експертною підтримкою громадської організації «Ендшпіль» в рамках її проєкту «Підтримка стратегічного планування розвитку територіальних громад Рівненської, Житомирської та Полтавської областей», що став можливим завдяки Агентству США з міжнародного розвитку (USAID) та щирій підтримці американського народу через Проєкт USAID «ГОВЕРЛА». Цей захід не обов’язково відображає погляди USAID та уряду США.