В Овручі завершено будівництво дитячого садочка "Ластівка"

  • 169

Фото без опису5 лютого 2024 року урочисто відзначено завершення будівництва дитячого садочка в Овручі, який став першим об’єктом відновлення країни за кошти іноземної держави. Ця особлива, міжнародного рівня, подія стала дороговказом відбудови України та суттєво наблизила нашу громаду до європейської спільноти.

“Друг пізнається в біді” – ці слова стали уособленням довіри та братерства між українським та естонським народами.

Адже, не зважаючи на повномасштабну війну, яку розв’язали проти України російські нелюди, попри те, що Овруч є прикордонним містом та межується з країною – посіпакою білорусь, естонські друзі зробили незабутній подарунок для нашої громади - побудували новий сучасний модульний дитячий садок.

Пишатися дійсно є чим, віднині це - сучасний заклад дошкільної освіти  з просторими кімнатами, яскравими меблями та всім необхідним для розвитку малечі, який розрахований на 160 вихованців.

Не випадково  для закладу й назву обрали - «Ластівка». Адже ця пташка – є символом відродження та з особливим щемом шанується як естонським, так і українським народами.

Найвищою ознакою гостинності  для українців є зустріч дорогих гостей  з хлібом – сіллю. Не відступилися від давніх традицій і цього разу. Міський голова Іван Коруд разом з вихованцями та вихователя садочка з короваєм зустріли почесних гостей: першого заступника начальника Житомирської ОВА Наталію Остапченко, Міністра соціального захисту Естонії Сігне Ріісало, заступника генерального секретаря з питань соціальної політики Міністерства соціального захисту Естонії Ханна Всевйов, керівника Департаменту у справах Європейського Союзу та міжнародного співробітництва Міністерства соціального захисту Естонії Тріін Уусберг, радника Міністра соціального захисту Естонії Лауру Курс, Посла Естонії в Україні Аннелі Кольк, координаторку з питань комунікації Катерину Мельник, делегацію Естонського центру міжнародного співробітництва та розвитку: Клен Яаратс, Андреа Ківі, Маргус Герінг, Крісті Кулу, Тармо Неедо, Анну Сілем, представників будівельних організацій Harmet, Nordecon, Eesti Puitmajaliit, Kodumaja, KMT Prefab – Ало Тамм, Прііт Луман, Анніка Кадая, Індрек Рехме, Мартін Талтс, та начальника Коростенської районної військової адміністрації Олега Рябого.

Кульмінацією заходу стало перерізання символічної стрічки.

Звучало багато теплих слів від гостей на адресу наших дітей. Міністр соціального захисту Естонії Сігне Ріісало вручила дітям іграшки, книги, солодощі та теплі шкарпетки ручної роботи.

Дошкільнята, у свою, чергу віддячили присутнім віршиками, піснями та танцями.

Не аби як здивували та захопили гостей картини із соломи, які створює Народний художник України Микола Климович разом з вихованцями Малої академії народних мистецтв та ремесел. Декілька дитячих робіт переданих гостям Почесним амбасадором Миколою Климовичем, відтепер будуть радувати наших естонських друзів й нагадуватимуть їм про Україну та нашу мальовничу Овруччину.

Нагадаємо, 2 серпня 2022 року було закладено капсулу з нагоди початку будівництва дитячого садочка.  13 січня 2023 року почали будувати дитячий садок: зробили розмітку, вели земляні роботи. 2 червня 2023 року відкрито І частину дитячого садочка.

Міський голова Іван Коруд подякував всім, хто доклав зусиль до будівництва такого важливого для громади закладу та на згадку про ДНЗ вручив присутнім сувеніри, Почесні грамоти й Подяки та наголосив, що завдячуючи саме нашим Захисникам, котрі цілодобово стоять на сторожі та забезпечують безпеку жителям громади відбулася ця важлива подія.

Хвилиною мовчання вшанували відвагу i самовідданість, силу духу, стійкість та героїчний подвиг воїнів, полеглих під час захисту рідної землі, також вшанували пам'ять, мирних громадян та дітей,  яких вбили російські злочинці.

Підбиваючи підсумки міський голова зазначив: «Діти – це наше майбутнє. У цей непростий час, коли ворог руйнує нашу державу – ми маємо, як ніколи  дбати про дітей нашої громади. Відкриття садка – яскраве цьому підтвердження. Від душі вірю в успіхи Всезнайок, які тут навчатимуться.»

Разом - Відновимо! Побудуємо! Переможемо!

Слава народам України та Естонії!

Героям Слава! Слава Україні!