ВСЕ ПРО МЕД

  • 29

Фото без опису

ВСЕ ПРО МЕД

 

Використання меду як ефективного лікарського засобу ґрунтується на багатьох його властивостях, зокрема антибактеріальній, бактерицидній, протизапальній і протиалергічній дії. Лікувальному ефекту меду сприяють склад сахарів, мінеральні речовини, мікроелементи, вітаміни, ферменти, біологічно активні речовини.

 

Який мед найкорисніший?  Розрізняють такі сорти цього смачного продукту:

• вищі - їх отримують шляхом мимовільного витікання зі стільників під впливом своєї тяжкості або центрифугування в спеціальних апаратах, що містять найменшу кількість вологи;

• нижчі — виробляються за рахунок витоплювання на вогні, у таких різновидах спостерігається підвищена вологість.

 

Який мед популярний найбільше? Всі сорти мають свої особливості та різноманітні смакові якості. Однак найбільше визнання споживачів отримав натуральний квітковий мед. Наприклад, гірчичний, акацієвий, буркуновий, соняшниковий, гречаний, бавовняний. Їх розрізняють залежно від назви рослин, з яких було зібрано бджолами нектар.

 

Найбільше цінуються світлі сорти. До них відносяться кипрейний, барбарисовий, бодяговий, липовий, валеріановий, горошковий, конюшинний, волошковий, люцерновий, змієголовниковий, кенафовий, ожиновий, кленовий, лавандовий, коріандровий, малиновий, пастернаковий, ласточниковий, чортополоховий, фацелієвий, резедовий, шандровий, яблуневий, еспарцетовий, шавлієвий.

 

У кожного з них є своя лікувальна властивість. Наприклад, чим корисний гречаний мед? У ньому міститься значно більше цінних організму мінеральних речовин, ніж у інших сортах. Він багатий на фосфор, калій, алюміній, марганець, кальцій, цинк, магній, натрій та інші корисні елементи.

 

З чого складається мед? У ньому міститься близько 60 різноманітних речовин. Основною складовою всіх сортів є швидкі вуглеводи (75-80%):

• 31% глюкози (виноградного цукру);

• 38% фруктози (фруктового цукру);

• 1% сахарози;

• близько 9% інших органічних цукрів (мальтози, меліцитози та ін.).

 

Які вітаміни містяться в меді? У ньому знаходяться фолієва кислота (B9), B1, B2, B6, каротин (провітамін вітаміну А), аскорбінова кислота (С), E, ​​РР, К, Н (біотин). Також склад меду містить:

• ферменти, що значно прискорюють реакції обміну речовин (діастаза, каталаза, фосфатаза, амілаза);

• мінеральні речовини, макро- та мікроелементи (солі кальцію, заліза, сірки, натрію, магнію, йоду, хлору, фосфору, а також бор, свинець, олово, алюміній, хром, марганець, кремній, літій, нікель, мідь, цинк, осмій та інші)

• амінокислоти (пантотенова, глутамінова, аспарагінова кислоти, аргінін, лейцин, лізин, аланін, тирозин, треонін, метіонін, триптофан, фенілаланін, пролін);

• органічні та неорганічні кислоти (виноградну, лимонну, винну, лінолеву, яблучну, молочну, щавлеву).

 

Цей продукт, будучи джерелом легко засвоюваних вуглеводів, унікального набору вітамінів, ферментів, мінеральних речовин, мікроелементів, органічних кислот, протибактеріальних речовин та біогенних стимуляторів, відноситься до природних ліків, що надають сприятливий вплив на організм людини.

 

Від чого допомагає мед

Чи думали ви про те, що буде, якщо їсти мед щодня? У профілактиці та лікуванні яких захворювань він допоможе? Якщо знати, як правильно їсти мед, то він буде корисним при хворобах.

• шлунково-кишкового тракту;

• органів зору;

• серцево-судинної та дихальної систем;

• селезінки та жовчного міхура.

 

Він добре відновлює сили організму після перенесених захворювань. Має мед користь для печінки та підшлункової, є чудовим антидепресантом. Продукт знижує тривожність та нормалізує сон. Чай з медом користь приносить при лікуванні простудних та вірусних респіраторних захворювань. Він позитивно впливає на загоєння ран та виразок, активізує спорожнювальну функцію кишечника, його застосовують як лікувальний засіб при виснаженні та ослабленні організму. Мед натще нормалізує обмін речовин. Його використовують як швидкий енергетик для поліпшення загального самопочуття, зігрівання, збільшення природних реактивних сил організму.

 

Чим корисна вода з медом? Вона призначається як протизастудний, антиоксидантний та загальнозміцнюючий засіб. Проте такий продукт рекомендований до вживання лише після першого  року життя.

 

Бджолиний мед: користь для жінок

Корисні властивості меду при регулярному вживанні жінками виявляються в загальному зміцненні організму, збереженні молодості. Він застосовується як компонент засобів для профілактики та лікування багатьох «жіночих» захворювань.

Це легко засвоюваний дієтичний продукт, що не завдає шкоди фігурі. Він наповнює енергією, виводить токсини, дарує заряд бадьорості, покращує обмін речовин. Користь меду вранці полягає у виведенні токсинів, активізації травної системи. Він також входить до складу багатьох косметичних засобів для шкіри та волосся (масок, скрабів тощо). Ця цілюща продукція має протимікробну, омолоджуючу та протизапальну дії, допомагає схуднути.

 

Користування меду для чоловіків

Натуральний мед зміцнює чоловічий організм, а також:

• нормалізує роботу сечостатевої системи та передміхурової залози;

• застосовується при лікуванні простатиту;

• покращує потенцію.

Він служить профілактикою захворювань серцево-судинної системи, допомагає впоратися із застудою.

 

Протипоказання щодо вживання меду

Слід виключити з раціону або тимчасово обмежити вживання меду у разі розвитку наступних станів:

• гострого гастриту або панкреатиту;

• жовчно-або сечокам'яної хвороби;

• астми та алергії;

• сильній лихоманці;

• цукрового діабету.

Також слід розуміти, що може спостерігатися й індивідуальна непереносимість продукту.

 

Норма споживання меду

Скільки можна меду на день? Для користі для організму достатньо щодня з'їдати його по 100-150 г за кілька прийомів. Добова норма меду для дітей становить 1-2 чайні ложки. Для кращого всмоктування його рекомендується приймати за 1,5 - 2 години до або через 3 години після їди. Кожна людина індивідуальна, тому наведені норми, скільки меду можна за день, дуже орієнтовні.

Будьте  здорові!

 

Відділ комунікації, організаційної та  інформаційно-роз’яснювальної роботи  ДУ «Житомирський обласний центр контролю та профілактики хвороб  МОЗ України».