8 квітня у світі відзначають Міжнародний день ромів

  • 50

Фото без опису8 квітня у світі відзначають Міжнародний день ромів. Це свято було започатковано у Великій Британії на Всесвітньому конгресі ромів, що відбувся 8 квітня 1971 року у Лондоні. Тоді ж затвердили прапор і гімн ромського народу.

Дане свято було започатковано з метою збереження і розвитку ромської ідентичності. Оскільки роми не мають своєї країни і живуть у різних країнах Європи, США і інших, їм досить важко зберегти свою самобутність. В Україні мешкає понад 15 етнічних груп ромів, серед них — серви, котляри, лаварі, плащуни та крими. Всі вони відрізняються за мовою, культурою та традиціями. І сьогодні, в умовах повномасштабної війни, ми маємо робити все, аби зберегти життя кожного жителя України, мову, культуру, традиції українців та представників кожного із представників національних меншин нашої країни.  

Традиційно 8 квітня роми запалюють на вулицях свічки, як символ єдності свого народу та спускають на воду річок вінки, що символізує важку долю народу без своєї державності.

З нагоди свята керуючий справами Овруцької міської ради Сергій Лобик, староста Покалівського старостинського округу Сергій Білоцький та працівники відділів і служб Овруцької міської ради відвідали родини ромів, що проживають на території Овруцької громади.

Окрім того, було вшановано пам'ять ромів, які загинули в часи Другої світової війни від рук фашистів та здійснено покладання квітів до Меморіалу убитим ромам в с. Дівошин.