Змагання з футболу за Кубок Героя України Миколи Ващука

  • 163

Фото без опису19 червня у селі Велика Хайча Великохайчанського старостинського округу Овруцької міської ТГ вже понад 30 років проходять футбольні змагання за Кубок Героя України Миколи Ващука. Незважаючи на воєнний стан в нашій країні, в розіграші кубка в цьому році беруть участь 11 футбольних команд з населених пунктів громади й не тільки. У наполегливій спортивній боротьбі з рахунком 2:0 переможцями та володарями перехідного Кубка Миколи Ващука стала команда смт. Народичі (ФК “Агро-нива”). Друге місце завоювала команда спортсменів ФК “Вручий”.

Овруцький міський голова Іван Коруд, директор ДЮСШ Руслан Воробей, староста Великохайчанського старостинського округу Сергій Божок відвідали змагання та привітали  переможців, і учасників спортивної боротьби. На нагородженні також була присутня рідна сестра Миколи Ващука – Кобилинська Любов Василівна. Очільник громади подякував командам спортивного турніру  за участь у змаганнях за Кубок Героя України Миколи Ващука, розвиток спорту на території Овруцької громади, незламний спортивний дух і волю до перемоги. Кошти, які були зібрані  під час проведення кубка, міський голова Іван Коруд передав сестрі Миколи Ващука.

Довідково: Ващук Микола Васильович уродженець с. Велика Хайча, командир відділення 6-ї самостійної воєнізованої пожежної частини з охорони міста Прип’ять, Герой України.

26 квітня 1986 року Микола разом з іншими героями пожежниками був на чергуванні.На початку травня мав одружитися. Під час ліквідації аварії встановив автодрабину між третім і четвертим енергоблоками. Його відділення проклало робочу рукавну лінію на покрівлю та о 4 год 50 хв локалізовало пожежу.

Після тривалого впливу високого рівня радіаційного опромінення, теплового виділення та задимлення Миколу Ващука було виведено з бойової обслуги і госпіталізовано, однак доза опромінення була надто висока.

Помер Микола Васильович 14 травня 1986 року.

У 1988 році за ініціативи друга та однокласника героя Миколи Вознюка, який працював на ту пору інструктором по спорту у місцевому колгоспі було започатковано турнір з футболу «Кубок Миколи Ващука». Ініціативу підтримали сільська рада, колгосп і школа.

Було прийнято рішення правління колгоспу Кубок на честь героя пожежника проводити щорічно у рідному селі Миколи Великій Хайчі у першу неділю червня приурочивши до дня народження (5 червня). Переможцям вручається перехідний кубок.

Склад учасників турніру традиційно формувався із аматорських команди тодішнього Овруцького та Народицьких районів. В окремі роки кількість учасників досягала 18, 22 команд і частину матчів приймало сусіднє село Кобилин.

У 2007 роках організацію та проведення турніру на себе взяла Овруцька районна федерація футболу на чолі з Анатолієм Коронським. У 2017 році федерацією було створено ще один турнір на честь Героя «Міжнародний кубок серед ветеранів (40+) пам’яті Героя України Миколи Ващука», який до пандемії щорічно проводився у м.Овруч. До участі запрошувалися ветеранські команди із міст Житомир, Коростень, Боярка.