Овруцька громада радо зустріла високошановних гостей на місці будівництва дитячого садочка

  • 275

Фото без опису26 січня 2023 р. Овруцька громада радо зустріла високошановних гостей на місці будівництва дитячого садочка.

До Овруча з офіційним візитом прибули: Народний депутат України, керівник групи з міжпарламентських зв’язків з Естонською Республікою Арсеній Пушкаренко; перша заступниця начальника Житомирської ОВА Наталія Остапченко; Надзвичайний і Повноважний Посол Естонської Республіки в Україні Каймо Кууск; старший радник з економічних та політичних питань Вагур Соосар; представники Естонського центру міжнародного розвитку: керівник Департаменту Східного партнерства – Лаурі Лухт, експерт ЗМІ і реформи правоохоронних органів Тійт Мацулевич, менеджер по розвитку інфраструктури в Україні Тармо Неедо, менеджер освітніх проєктів – Анна Сілем, представники компанії «НОРДЕКОН»: член правління – Пріт Люман, куратор проєкту – Олег Каас; представники компанії «ЄВРОКОН»: генеральний директор Юрій Петрик, заступник генерального директора Юрій Задніпрянський, керівник групи супроводження проєктів Сергій Гумен, експерт з технічного нагляду Михайло Іванов, відповідальний виконавець робіт Володимир Гаренко.

За українськими традиціями, гостям вручили запашний коровай.

Прозвучав Гімн України (у живому виконанні Заслуженої артистки України Олени Білоконь) та Гімн Естонії.

Хвилиною мовчання вшанували пам'ять всіх, хто загинув у російсько - українській війні.

Зі словами підтримки до Овруцької громади звернулася перша заступниця начальника Житомирської ОВА Наталія Остапченко; Народний депутат України Арсеній Пушкаренко, який вручив ключі від пожежного автомобіля Magirus переданого від гміни Cedry Wielkie (Республіка Польща) для ДПК с.В Хайча начальнику ДПК Сергію Божку; Надзвичайний і Повноважний Посол Естонської Республіки в Україні Каймо Кууск, зазначив, що їх мета - допомога Овруччині у відбудові за спеціально створеною гуманітарною програмою; заступник начальника Коростенського районного управління ГУ ДСНС України у Житомирській області Юрій Кушнерчук долучився до вітального слова та від Овруцького відділу ДСНС подарував захисне спорядження для Великохайчанської ДПК.

«Від імені всієї Овруцької громади за потужну підтримку, щиро дякую, Народному депутату України Арсенію Пушкаренку, завдяки йому розпочато співпрацю Житомирщини з Естонською Республікою. Дякую, за значну підтримку, яку наша громада відчула від Житомирської ОВА, в особі голови ЖОВА Віталія Бунечка, у відбудові міста після авіа ударів.

Сьогодні Україна переживає непростий час — іноземна співпраця є важливою складовою у боротьбі з ворогом. Тримати міжнародний дипломатичний фронт у відбудові громади, для нас дуже важливо, а ще важливіше не допустити ворога на нашу територію та давати гідну відсіч російському окупанту. І це розуміє братня Естонія. Дякую, всьому естонському народу, за забезпечення вагомої гуманітарної підтримки нашої громади», - зазначив міський голова Іван Коруд та вручив відповідно Подяки від міської ради.

Лише 27 вересня в смт Лугини Коростенського району відбувся Перший "Форум відновлення: Житомирщина", присвячений відбудові інфраструктури області, за участі Народного депутата України Арсенія Пушкаренка, голови Житомирської РДА Віталія Бунечка, міського голови Овруцької ТГ Івана Коруда та Міністра закордонних справ Естонії 2021-2022 років Еви-Марії Лійметс - сторонами було підписано тристоронній Меморандум між Житомирською ОВА, Овруцькою міською радою та Estonian Centre for International Development, який розпочинає будівництво нового дитсадка в Овручі, а сьогодні на повну кипить робота на будівельному майданчику. Паралельно, менеджером освітніх проєктів Естонського центру міжнародного розвитку Анною Сілем, проводяться зустрічі з керівниками закладів дошкільної освіти Овруцької громади та відбуваються тренінги з вихователями, які будуть працювати з малечею.

У рамках співпраці між країнами, від естонських партнерів Овруччина отримала гуманітарну допомогу: автобус Iveco Irisbus (Надзвичайним і Повноважним Послом Естонської Республіки в Україні Каймо Кууск передано ключі Овруцькій ДЮСШ), автомобіль Mersedes – Benz (передано КНП «Овруцька міська лікарня»), автомобіль Toyota Hilux (передано ДФТГ), окрім того, надано гуманітарну допомогу для ВПО, а також амуніцію для військових.

«Родзинкою» зустрічі стали подарунки від Надзвичайного і Повноважного Посла Естонської Республіки в Україні Каймо Кууска – годинники, їх вручили голові міської ради Івану Коруду та голові Житомирської ОВА Віталію Бунечку. Часоміри фіксують відлік часу від початку будівництва садочка до його завершення.

Вдячне слово від міського голови прозвучало будівельникам та всім, хто причетний до будівництва садочка за продуктивну співпрацю; Захисникам рідного краю (ЗСУ, національній поліції, прикордонниками, роті охорони, добровольчому формуванню, ДСНС), за безпеку в громаді. Низький уклін Заслуженій артистці України Олені Білоконь, за участь у заході та благодійні концерти, для підтримки ЗСУ, на території Овруцької громади.

«Все буде Україна! Відбудуємось! Вистоїмо! Переможемо! Слава Героям! Слава Україні», - на завершення додав міський голова.