Інформація про роботу закладів освіти Овруцької ТГ

  • 171

Фото без описуНовий 2022-2023 навчальний рік в закладах освіти Овруцької ТГ розпочався в різних форматах, з урахуванням Указу Президента України №64/2022 від 24 лютого 2022 року «Про введення воєнного стану в Україні» (зі змінами), відповідно до постанови КМУ від 24 червня 2022 року №711 «Про початок навчального року під час дії правового режиму воєнного стану в Україні», рекомендацій Міністерство освіти і науки України щодо особливостей організації нового 2022/2023 навчального року, листа Житомирської обласної державної адміністрації №4992/2-22/42 від 31.08.2022 року «Про організацію освітнього процесу» та виходячи з  безпекової ситуації.

Відповідно до рішень педагогічних рад та результатів опитування батьків освітній процес в 14 закладах загальної середньої освіти Овруцькій ТГ здійснюється за змішаною формою та у 4 закладах за дистанційною формою освітнього процесу.

Змішана форма поєднує очний і дистанційний режими. Таке поєднання підходить для різних занять: практичні та лабораторні заняття можуть водитися в очному режимі, лекційні – дистанційно.

Керівники закладів освіти поінформовані про персональну відповідальність за організацію безпечних умов для здобувачів освіти та всіх працівників закладу.

При організації освітнього процесу в змішаному режимі дотримується безумовне переривання освітнього процесу у разі включення сигналу «Повітряна тривога» або інших сигналів оповіщення. Учасники освітнього процесу слідують до споруд цивільного захисту та перебувають у них до завершення тривоги. Освітній процес може завершуватися в укритті, а після відбою тривоги учасники повернуться до приміщення закладу освіти та продовжують процес навчання з урахуванням необхідного корегування.

 Кількість учасників освітнього процесу, які мають право перебувати у приміщенні закладу загальної середньої освіти, має становити не більше потужності (вмістимості) споруд цивільного захисту для одночасного укриття всіх учасників освітнього процесу.

Кожним керівником закладу загальної середньої освіти:

  • розроблено правила безпеки щодо висвітлення інформації про роботу закладу освіти та учасників освітнього процесу в умовах воєнного стану на сайті закладу;
  • проінформовано дітей та батьків щодо безпеки та правил висвітлення інформації про роботу закладу освіти у соціальних мережах та медіа, в закритих батьківських, учнівських та педагогічних чатах;
  • обмежено доступ до закладу сторонніх осіб, що зменшує ризики несанкціонованої фото та відео зйомки закладу та передачі інформації про роботу закладу стороннім особам;
  • забезпечено допуск до укриття в закладі освіти лише для учасників освітнього процесу.

Відповідно до листа Житомирської обласної державної адміністрації №4992/2-22/42 від 28.08.2022 року «Про організацію освітнього процесу» та Рішення ради оборони Житомирської області від 28.10.2022 року «Про забезпечення здійснення заходів правового режиму воєнного стану» заклади дошкільної освіти Овруцької ТГ працюють у дистанційному форматі.

За рекомендацією засідання постійної депутатської комісії міської ради з гуманітарних питань, освіти, медицини, культури, фізичного виховання та соціального захисту населення від 19.01.2023 року, робота закладів дошкільної освіти за змішаною формою, що передбачає відвідування садочка за короткотривалим перебуванням (4 години), виходячи з безпекової ситуації та через перебування у 40 км зоні від кордону з республікою білорусь, наразі неможлива.

Форма здобуття освіти в закладах дошкільної і загальної середньої освіти може змінюватися впродовж навчального року в залежності від безпекової ситуації. 

Відповідно до рекомендацій Міністерства освіти і науки України підвезення дітей до закладу освіти має бути організовано таким чином, щоб у разі повітряної тривоги діти та супроводжуючі особи могли швидко сховатися в укриття. Враховуючи, що шкільні автобуси не мають системи оповіщення, територія обслуговування  та довжина маршрутів в багатьох випадках перевищує 15 кілометрів, на маршрутах немає наявних укриттів, організація підвезення неможлива.