Звіт про роботу Центру надання соціальних послуг Овруцької міської ради за І квартал 2023 р.

  • 638

Звіт про роботу Центру надання соціальних послуг Овруцької міської ради за І квартал

 

ЦНСП є закладом соціального захисту населення, що здійснює соціальну роботу та надає соціальні послуги особам/сім’ям, які належать до вразливих груп населення та/або перебувають у складних життєвих обставинах.

Фахівцями із соціальної роботи здійснюється соціальний супровід сімей, які опинилися в складних життєвих обставинах та дитячого будинку сімейного типу. На протязі І кварталу обстежено 28 сімей та складено відповідні акти оцінки потреб особи/сім’ї та визначено потребу у соціальних послугах. Виявлено та поставлено на облік 4 сім’ї, в яких виховується 7 дітей.

1-3 лютого комісійно обстежено житлово-побутові умови проживання ВПО, про що складено 133 акти. Під час проведення обстежень було вивчено потреби ВПО та в найкоротші терміни забезпечено всі потреби.

З ВПО налагоджено комунікацію через створення вайбергрупи, через яку ЦНСП повідомляє про видачу  продуктових наборів та засобів гігієни, про можливість оформлення допомоги через інші організації та надає роз’яснення з питань, що піднімають ВПО. В поточному місяці для ВПО організовано та проведено інформаційний захід за участі секретаря Овруцької міської ради, юристів 1 відділу Коростенського ТЦК та СП м. Овруч, юристів сектору «Овруцьке бюро правової допомоги» Коростенського МЦ з надання БВПД та фахівців із соціальної роботи ЦНСП. Підчас заходу ВПО було проінформовано про їх права та надано роз’яснення з усіх питань, що їх хвилювали.

Відділенням соціальних послуг за місцем проживання надається соціальна послуга догляд вдома, перукарські та швацькі послуги, а також допомога в обслуговуванні та ремонті будинків громадянам похилого віку, особам з інвалідністю, які втратили рухову активність та не здатні до самообслуговування. На протязі І кварталу соціальну послугу догляд вдома отримали 281 особа, які потребують сторонньої допомоги, у т. ч. 211 осіб, які проживають у сільській місцевості. Соціальні послуги за рахунок коштів громади отримує 281 особа, з установленням диференційованої оплати - 45 особи, за рахунок отримувача соціальних послуг – 75 осіб.

На протязі І кварталу 449 мешканців громади отримали послуги перукаря та 289 мешканців скористалися послугами швачки.

Здійснюються виплати компенсації фізичним особам, які надають соціальні послуги громадянам похилого віку, особам з інвалідністю, дітям з інвалідністю, хворим, які не здатні до самообслуговування і потребують сторонньої допомоги. Щомісячно такі виплати отримує 69 фізична особа (загальна сума за рік 352,3 тис.грн).

Також проводиться фінансування пільг на житлово-комунальні послуги особам з інвалідністю І-ІІ групи по зору, оскільки на державному рівні вони не передбачені. Пільгами користуються 24 особи з інвалідністю, яким компенсовано за 2022 рік 18,7 тис. грн.

На протязі І кварталу здійснено виплату матеріальної  допомоги  населенню на загальну суму 299 тис. грн. (50 чол.), допомоги на поховання – 60,3 тис. грн. (9 чол.), придбано тверде паливо для населення на загальну суму 95 тис. грн.

ЦНСП прикладає максимум зусиль,  аби забезпечити  ВПО всім необхідним для комфортного проживання. На даний час на території нашої громади проживає 400 внутрішньо переміщених осіб, 105 з них діти.

Овруцькою міською радою налагоджено співпрацю з благодійними організаціями, підприємствами та установами різних форм власності, якими  надається гуманітарна допомога для внутрішньо переміщених осіб, сімей, які перебувають у складних життєвих обставинах та потребують допомоги. На протязі І кварталу ЦНСП отримано 13300 найменувань продуктів та інших видів допомоги (продукти харчування, в т.ч. дитяче харчування, засоби гігієни, одяг, взуття, ковдри, подушки, постільна білизна, кастрюлі, каністри, інвалідні візки, милиці, предмети меблів) від 7 організацій, фондів та підприємств на загальну суму 2985,8 тис. грн.

У місті Овруч працює 2 пункти видачі гуманітарної допомоги, а також надається благодійна та гуманітарна допомога адресно, за місцем проживання вразливих категорій населення. За І квартал роздано біля 7800 найменувань на суму 1667,2 тис. грн.

У рамках дії Урядової програми «Прихисток» 54 домогосподарства Овруцької територіальної громади в своїх оселях тимчасово розмістили 117 внутрішньо переміщених осіб, за що нараховано компенсацію у сумі 321 тис. грн.

Загалом, робота Центру надання соціальних послуг спрямована на запобігання потраплянню в складні життєві обставини осіб або сімей, які належать до вразливих груп населення та створення комфортних умов проживання для ВПО на території нашої громади.

 

Директор                                                                           Тетяна КАЗМЕРЧУК