У Житомирі обговорили план дій щодо впровадження резолюції Ради Безпеки ООН 1325 «Жінки, мир, безпека»

  • 131

Фото без опису06 липня у Житомирі відбулася зустріч щодо обговорення Національного плану дій з виконання резолюції Ради Безпеки ООН 1325 «Жінки, мир, безпека».

Від Житомирської ОВА до заходу долучилися директорка Департаменту соціального захисту населення ОВА Олена Грищук та представниця Урядової уповноваженої з прав осіб з інвалідністю в Житомирській ОВА Неля Ковалюк.

Метою проведення зустрічі є представлення аналізу виконання заходів обласного та місцевих планів 1325, обговорення проблемних питань, визначення шляхів їх вирішення та актуалізація завдань та заходів у зв’язку з повномасштабним вторгненням 24 лютого рф на територію України.

Основну увагу під час зустрічі приділили таким пріоритетним напрямам як:

Участь жінок і дітей у процесах ухвалення рішень на всіх рівнях.

Стимулювати повноцінну участь жінок і дівчат у всіх аспектах процесів досягнення миру й безпеки як посередниць у мирних переговорах, плануванні заходів із запобігання криз і зменшення ризиків природних катастроф. Запровадити заходи, спрямовані на захист та повагу до прав жінок і дівчат під час реалізації мирних угод, у конституції /законодавстві країн. Збільшити кількість жінок і дівчат на всіх рівнях ухвалення рішень, враховуючи виборчі процеси та органи управління.

Реагування на потреби у безпеці жінок і дівчат.

Визнати та враховувати особливий вплив, що спричиняє військовий конфлікт на жінок і дівчат. Запровадити заходи реагування правоохоронних органів і системи правосуддя на задоволення потреб у безпеці жінок, особливо з-поміж ВПО та біженців. Включити гендерний компонент до заходів, спрямованих на роззброєння, демобілізацію та реінтеграцію. Забезпечити захист жінок і дівчат від гендерно зумовленого насильства фізичного, сексуального, психологічного, економічного, соціально-культурного – під час конфліктів та у постконфліктних ситуаціях.

Запобігання конфліктам та гендерно обумовленому насильству.

Визнати та враховувати особливий вплив, що спричиняє військовий конфлікт на жінок і дівчат. Запровадити заходи реагування правоохоронних органів і системи правосуддя на задоволення потреб у безпеці жінок, особливо з-поміж ВПО та біженців. Включити гендерний компонент до заходів, спрямованих на роззброєння, демобілізацію та реінтеграцію. Забезпечити захист жінок і дівчат від гендерно зумовленого насильства – фізичного, сексуального, психологічного, економічного, соціально - культурного – під час конфліктів та у постконфліктних ситуаціях.

Встановлення стабільного миру шляхом забезпечення врахування потреб і інтересів всіх категорій населення та рівності.

Збільшити участь жінок у всіх сферах планування постконфліктних заходів і запобігання криз, включаючи відновлення економіки. Інвестувати кошти у розширення прав і можливостей жінок і дівчат, забезпечення гендерної рівності за допомогою гендерно орієнтованого бюджетування. Включати визначені порушення, вчинені проти жінок, до заходів перехідного правосуддя та шляхом комплексних гендерночутливих заходів відшкодування шкоди.

 

Фото без опису Фото без опису Фото без опису Фото без опису Фото без опису