ЩО ВАРТО ЗНАТИ ПРО КИШКОВІ ІНФЕКЦІЇ?

  • 47

ЩО ВАРТО ЗНАТИ ПРО КИШКОВІ ІНФЕКЦІЇ?

Гострі кишкові інфекції інфекційні хвороби,  збудниками яких є  віруси і бактерії, які вражають сливу оболонку кишківника, рідше шлунку. Найчастіше на кишкові інфекції хворіють діти та люди, котрі мають обмежений доступ до засобів особистої гігієни  та якісної  питної води, у яких відсутнє холодильне обладнання  або ж вони  недостатньо дбають про власну гігієну. 

 

Що спричиняє  гострі кишкові інфекції?

Гострі кишкові інфекції  спричиняють  норо-, ентеро-, адено- та ротавіруси, кишкова паличка, сальмонели, токсини золотистого стафілокока чи синьогнійної палички, деякі види найпростіших. Найчастіше збудники кишкових інфекцій знаходяться у сирій їжі тваринного походження (м’ясо, яйця, непастеризоване молоко, морепродукти), немитих фруктах і овочах.

 

Як відбувається зараження?

Збудники   передаються від хворої людини або носія інфекційної хвороби, зараження відбувається через вживання інфікованої їжі та води, також  під час купання у забруднених водоймах, через брудні руки та предмети побуту.

 

Які симптоми гострих кишкових інфекцій?

Найчастіше це нудота,  блювота, діарея, біль у животі, здуття, слабкість і запаморочення, можливий підйом температури, в першу чергу це стосується сальмонельозу і шигельозу.  

Люди старшого віку та діти раннього і дошкільного віку знаходяться у групі ризику ГКІ. Для прикладу в  дітей швидко розвивається дегідратація і  їм обов’язково потрібна негайна допомога лікаря.

 

Що робити? 

Негайно зверніться  до лікаря якщо:

  • наявні ознаки зневоднення, зокрема незначне сечовипускання, сухість у роті та горлі, спрага;
  • часті водянисті випорожнення понад 3 рази на добу;
  •  випорожнення з домішками крові та/або гною;
  • висока температура, яка супроводжується діареєю і блювотою;
  • болі в животі.

Не рекомендуємо займатись самолікуванням! Навіть при наявності незначних ознак занедужання, необхідно звертатися  до лікаря!  

Як запобігти кишковим інфекціям?

  • мийте руки з милом щоразу після відвідування туалету, перед прийомом їжі, коли повертаєтесь додому тощо;
  • не слід купувати харчові продукти в стихійних місцях торгівлі, у випадкових осіб;
  • для пиття і приготування їжі використовуйте  питну бутильовану воду або воду з централізованих джерел водопостачання;
  • уважно ставитись до вибору продуктів харчування в магазинах, завжди слідкуйте за терміном придатності продуктів харчування;
  • не споживайте продукти при підозрі щодо неналежної їх якості;
  • зберігайте харчові продукти у спосіб визначений на упаковці  та при рекомендованому температурному режимі;
  • регулярно мийте ручки дверей у вбиральнях та інших кімнатах;
  • в холодильнику потрібно відокремлювати сиру їжу від готової;
  • ретельно піддавайте відповідній температурній обробці продукти харчування, особливо м’ясо, яйця і морепродукти.
  • За матеріалами Міністерства охорони здоров’я -- Відділ комунікації, організаційної та  інформаційно-роз’яснювальної роботи  ДУ «Житомирський обласний центр контролю та профілактики хвороб  МОЗ України»