В Овручі вшанували захисників, які загинули, захищаючи суверенітет та територіальну цілісність України

  • 526

Фото без опису29 серпня 2023 року, у День пам’яті захисників України, в м. Овруч провели ряд урочистих заходів.

У пам'ятних урочистостях взяли участь родини загиблих Героїв, захисники, які героїчно захищають суверенітет та територіальну цілісність України, ветерани війни, Народний депутат України Арсеній Пушкаренко, колектив міської ради на чолі з Овруцьким міським головою Іваном Корудом, громадськість та представники засобів масової інформації.

Матері, батьки, дружини, діти та друзі загиблих Героїв, з квітами, переважно соняха, який став символом Дня пам’яті захисників України,  прапорами та фотографія рідних, що загинули, пройшлася пам’ятною ходою від площі Європейської до площі Свободи.

Біля  стели «І мертвим, і живим захисникам України в російсько – українській війні» та   стенда «Пам’ятаємо кожного, хто захищав суверенітет та територіальну цілісність України» відбувся мітинг, присвячений  вшануванню подвигу Героїв.

Настоятель Свято – Макарівського храму Православної церкви України отець Олександр відправив поминальну панахиду за загиблими та померлими Героями.

Народний депутат України Арсеній Пушкаренко сказав, що наш святий обов’язок,  берегти пам'ять про Героїв, які віддали своє життя захищаючи суверенітет та територіальну цілісність України.

Виконуючи почесну місію, начальник 1 відділу Коростенського РТЦК та СП, підполковник Ігор Кобельчук, вручив рідним полеглих воїнів-захисників – Юрія Башинського, Володимира Пінчука, Федора Хлібовича, Сергія Руля – ордени «За мужність» ІІІ ступеня (посмертно); сину та доньці Героя - Миколи Дивака вручено  Почесну відзнаку затверджену Президентом України Володимиром Зеленським; мамі Кавалера трьох орденів – Івана Шваба вручено орден її сина «За мужність» І ступеня (посмертно).

Овруцький міський голова зазначив, Овруччина пам’ятає кожного Героя, адже вони віддали найцінніше - поклали свої синівські серця до ніг матері – України,  заради Перемоги та мирного майбутнього країни.

Присутні, у жалобі, схилили голови перед світлою пам’яттю тих, хто поліг, аби наша Україна залишалася незалежною. Поіменно згадали кожного нашого земляка, який загинув за майбутнє України та хвилиною мовчання вшанували їх пам'ять.

Запалили  127 лампадок в пам'ять про Незламних Соняхів Овруччини.

На знак глибокої шани до  ратного подвигу Захисників України, які загинули, присутні поклали квіти біля стенда «Пам’ятаємо кожного, хто захищав суверенітет та територіальну цілісність України» та до стели «І мертвим і живим захисникам України в російсько-українській війні».

В Овруцькому Будинку культури міський голова Іван Коруд зустрівся з родинами загиблих воїнів, де вручив їм подяки Овруцької міської ради, грошову допомогу та подякував за те, що знайшли час,  відгукнулися і прийшли поспілкуватися в такий особливий для кожного день.

Цього ж дня, за ініціативи та сприяння Овруцького міського голови Івана Коруда та Макарівського селищного голови Вадима Токаря, Овруцькою міською радою було організовано поїздку в смт Макарів для матерів та дружин, наших земляків, бійців 95 окремої десантно-штурмової бригади, які у березні 2022 року загинули на території хлібзаводу у смт Макаров. На цьому ж місці, місцевий священник відправив поминальну панахиду за  Захисників, що відали своє життя за Україну та майбутнє українського народу. Окрім того, сім’ям загиблих Героїв вручені пам’ятні медалі «За Оборону Рідної Держави. Макарів».

Пам’ятатимемо та ніколи не забудемо звитягу, мужність, справжнє почуття патріотизму наших Героїв! Ми ніколи не пробачимо ворогу! Назавжди закарбуємо в своїй пам’яті якою ціною Україна виборювала мир на своїй землі.

Слава Героям!

Слава України!