План заходів із реалізації стратегії Овруцької громади – новації

  • 251

Фото без описуПлан заходів із реалізації стратегії громади – новації

Яким чином зробити доступною позашкільну освіту в селі та як заохотити вчителів брати відповідні додаткові заняття – одне з питань, до якого питання звернулись члени робочої групи з актуалізації Стратегії Овруцької громади на четвертому засіданні. Аби змінити нинішню ситуацію з доступністю позашкілля в старостинських округах необхідно розв`язати кілька супутніх проблем. Втім це одна з переваг стратегії – подивитися на питання комплексно, зіставити загальнодержавні та місцеві тенденції в розрізі кількох років.

23 листопада 2023 року в приміщенні Овруцької центральної бібліотеки ім. Андрія Малишка відбулось четверте засідання робочої групи. В ньому взяли участь старости старостинських округів, начальники структурних підрозділів Овруцької міської ради, зацікавлені мешканці та мешканки громади. Модерував зустріч експерт із питань розробки стратегій місцевого розвитку Володимир Бойко.

На початку робоча група розглянула низку потенційних сфер реалізації проєктів, до яких раніше пропозицій не надходило. Переважно йдеться про розвиток людського потенціалу громади, стимулювання економічної активності на їх теренах, просування її впізнаваності в Україні, Європі, світі. Наголошувалося, що для цього є всі необхідні передумови, але теорему ще треба довести, отже докласти неабияких цілеспрямованих зусиль. Разом із тим два завдання із «дерева цілей» майбутньої стратегії робоча група видалила – як такі, що під час воєнного часу не є пріоритетами громади. В загальному підсумку проєктних ідей стало більше – нові були розглянуті та схвалені.

Окремо учасники зібрання розглянули формування переліку заходів, які необхідно реалізувати в рамках стратегії та доручили його опрацювання структурним підрозділам міської ради, старостам.

Зрештою робоча група ознайомилася з засадами формування показників виконання  стратегії та плану заходів із її реалізації. Адже для оцінки впливу результатів Стратегії на життя громади необхідно постійно відстежувати ефективність реалізованих програм, проєктів та заходів. Їхнє чітке та вимірне формулювання – необхідна умова, аби Стратегія стала не декларацією намірів, а ефективним засобом розвитку громади.

Четверте засідання – підсумок кількамісячної роботи із розробки профілю громади та оновлення стратегії її розвитку. Це питання спільнотворення її осяжного майбутнього з динамічною економікою, рівним доступом до послуг, високою якістю життя, комфортними та безпечними умовами. Стратегічне планування на рівні громади – не чарівник, але засіб поступового досягнення бажаного – відповідно до визначених пріоритетів. Спільними зусиллями – як і належить у місцевому самоврядуванні, долаючи існуючі скепсис та недовіру, формуючі нові уявлення про успішну громаду як територіальну спільноту, що об`єднана спільними інтересами.

Розробка Стратегії розвитку громади здійснюється експертною підтримкою громадської організації «Ендшпіль» в рамках її проєкту «Підтримка стратегічного планування розвитку територіальних громад Рівненської, Житомирської та Полтавської областей», що став можливим завдяки Агентству США з міжнародного розвитку (USAID) та щирій підтримці американського народу через Проєкт USAID «ГОВЕРЛА». Цей захід не обов’язково відображає погляди USAID та уряду США.