Розпочалося громадське обговорення проєкту оновленої стратегії Овруцької громади

  • 336

Фото без описуРозпочалося громадське обговорення проєкту оновленої стратегії Овруцької громади

Патріотизм починається з рідної оселі, вулиці, села, селища чи міста, трохи ширше – з територіальної громади. А громада – це люди, які прагнуть гідного життя: працювати та отримувати достойну зарплату, водити дітей до хорошого дитсадка, навчати їх у сучасній школі, отримувати якісну медичну допомогу, цікаво відпочивати. Власноруч створити бажане майбутнє, допомогти кожному та кожній побачити перспективу для себе, сім'ї, рідного міста, села, громади – мета стратегії розвитку громади.

15 грудня 2023 року охочі мешканці громади зібралися, аби дати старт громадському обговоренню. В зібранні взяв участь міський голова Іван Коруд, а відкрила його заступник міського голови Наталя Рибинська. «Стратегія розвитку громади – один з ключових документів, що визначає розвиток громади, шляхи і засоби досягнення поставлених цілей. Громади, які мають стратегію, чітко знають, чого хочуть досягнути, де здобути ресурси,  що для цього потрібно робити та як раціонально їх використовувати», наголосила вона та запросила залученого експерта із питань розробки місцевих стратегій розвитку, Володимира Бойка, представити результати спільної кількамісячної роботи.

Пан Володимир, який під'єднався до зібрання дистанційно з Чернігова, зауважив – рішення про оновлення Стратегії обумовлено кількома причинами: громада збільшилася з часу розробки діючої стратегії, необхідно врахувати вплив на розвиток громади російсько-української війни, змінилася методологія на рівні вимог законодавства, завершується План заходів із реалізації стратегії на період до 2023 р., тож потрібно розробити новий на 2024–2027 рр. Тобто допомога Проєкту USAID «ГОВЕРЛА» виявилася дуже вчасною. Експерт докладно ознайомив учасників обговорення зі структурою нового документу, наголосивши на змінах, що пропонується зробити. А головна серед них – нове формулювання стратегічного бачення громади, тобто уявлення мешканців та мешканок якою вони хочуть побачити Овруччину в осяжному майбутньому. Зміна бачення призвела до необхідності побудувати нову структуру цілей та завдань – або ж «дерево цілей» (часом кажуть – матриці стратегії), що є засобом, дорожньою картою, досягнення бачення.

Так були сформульовані чотири ключові напрями, відповідно – чотири стратегічні цілі, а саме: забезпечення мешканцям та мешканкам громади умов самореалізації на засадах соціальної активності та згуртованості спільноти;  модернізація та розвиток інфраструктури громади, покращення надання комунальних послуг; підтримка сталого економічного розвитку території за допомогою створення сприятливих умов для підприємництва; перетворення Овруцької громади на територію туристичної дестинації. Кожна із них включає кілька оперативних цілей (п`ять, чотири, три дві – відповідно) та завдань (всього – 43). Доповідач коротко розповів про них, а також зупинився на питанні джерел фінансування майбутньої стратегії та її Плану заходів із реалізації. При цьому наголосив – перед європейською інтеграцією Україні відкриваються нові можливості проєктної діяльності, що є викликом для громади.

Стратегія громади в такому вигляді – це результат спільної роботи небайдужих мешканців громади, їх витраченого часу і сил. Долучатися до цієї роботи ще можна: адже громадське обговорення передбачає подачу пропозицій – за встановленими формами, що оприлюднені на сайті міської ради (https://docs.google.com/document/u/1/d/1pxzmLFqTJqY9x_dkOx2ElBvE0iyZ4KEd/edit?usp=sharing&ouid=104672792192836424830&rtpof=true&sd=true).

Проєкт Стратегії громади проходитиме громадське обговорення в період з 15 грудня цього року по 15 січня наступного – відповідно до розпорядження Овруцького міського голови. Тож закликаємо всіх зацікавлених громадян надавати свої пропозиції до проєкту із зазначенням конкретних заходів, виконавців, індикаторів та, за можливості, фінансово-економічними показниками з джерелами коштів. Пропозиції приймаються до 15 січня 2024 року за ел. адресою: ovruch.invest@gmail.com

Розробка Стратегії розвитку громади здійснюється експертною підтримкою громадської організації «Ендшпіль» в рамках її проєкту «Підтримка стратегічного планування розвитку територіальних громад Рівненської, Житомирської та Полтавської областей», що став можливим завдяки Агентству США з міжнародного розвитку (USAID) та щирій підтримці американського народу через Проєкт USAID «ГОВЕРЛА». Цей захід не обов’язково відображає погляди USAID та уряду США.