Обережно: ГРИП ПТИЦІ !

  • 87

Фото без описуОбережно: ГРИП ПТИЦІ !

      Відповідно до оперативної інформації, яка надходить від територіальних управлінь Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, протягом грудня 2023 р та першої половини січня цього року на території України підтверджено п’ять випадків захворювання птиці на грип типу А. (Чернівецька, Сумська – 2 випадки, Рівненська та Кіровоградська області). Захворювання на грип птиці було виявлено як в дикій фауні, так і в особистих селянських господарствах.

       Що таке курячий (пташиний) грип?

      Грип птиці – гостра контагіозна вірусна інфекція птахів, викликана будь-яким вірусом грипу А: субтипів Н5 та Н7 і характеризується загальним пригніченням, набряками, ураженням респіраторних органів та шлунково-кишкового тракту, високою смертністю птиці. До грипу сприйнятлива домашня, синантропна та дика перелітна птиця. Основними переносниками та джерелом розповсюдження інфекції є перелітні водоплавні птахи. При виникнення захворювання встановлюються обмеження на експорт птахопродукції з території країни, що разом із заходами з ліквідації хвороби (карантин, зонування, стемпінг-аут, дезінфекція) завдає значних економічних збитків як державі, так і виробникам.

     Грип птиці відноситься до транскордонних захворювань, тих, які неможливо зупинити обмеживши переміщення товарів через кордон, оскільки основним фактором поширення є інфікована дика перелітна птиця.

     Як поширюється пташиний грип серед птахів?

     Інфіковані птахи поширюють вірус через свою слину, носові секреції і фекалії. Чутливі до інфекції птахи можуть бути інфіковані, коли вони контактують із зараженими виділеннями чи секреціями. Свійські птахи можуть бути інфіковані вірусом пташиного грипу через безпосередні контакти з інфікованими водоплавними птахами чи іншими інфікованими птахами, або через контакт із поверхнею (земля, глина чи клітки), або з матеріалами (вода або корм), що були заражені вірусом.

       Клінічні ознаки:

  • Загальні для всіх видів птахів: відмова від корму і води; підвищення температури тіла; пригнічення; порушення координації рухів, парези, паралічі; риніт; кон’юнктивіт.
  • У курей: ціаноз шкірних покривів (зміна кольору гребеня, борідок і кінцівок); набряк підклювного простору; підшкірні геморагії (крововилив) на кінцівках; діарея; зниження виробництва яєць; кашель і чхання.
  • У водоплавних птахів: нервові явища (викривлення шиї, відсутність реакції на зовнішній подразник, кругові рухи); помутніння рогівки; сліпота.

Чи є ризик заразитися пташиним грипом при вживанні в їжу пташиного м’яса?

Немає зареєстрованих випадків, коли правильно приготоване пташине м’ясо чи яйця могли бути джерелом захворювання на пташиний грип.

     Згідно із положеннями Інструкції з профілактики та ліквідації грипу птиці, затвердженої наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України 17.10.2011 № 547 та зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 8 листопада 2011 р. за № 1277/20015, власники особистих селянських господарств, діяльність яких пов’язана з утриманням птиці, зобов’язані виконувати положення Ветеринарно-санітарних вимог утримання птиці в особистих селянських господарствах, затверджених наказом Державного департаменту ветеринарної медицини Міністерства аграрної політики України від 19.12.2006 №100,зареєстрованих в Міністерстві юстиції України 19.01.2007 за № 42/13309 та з метою профілактики захворювання птиці на грип:

  • здійснювати господарські та ветеринарні заходи, які будуть забезпечувати попередження виникнення захворювання птиці;
  • на вимогу спеціалістів ветеринарної медицини надавати домашню птицю для проведення клінічного огляду;
  • виконувати вказівки спеціалістів ветеринарної медицини та проводити ветеринарно-санітарні заходи з профілактики та боротьби з грипом птиці;
  • виконувати проведення заходів, направлених на попередження виникнення грипу птиці, передбачених цією Інструкцією;
  • повідомляти спеціалістів ветеринарної медицини про всі випадки загибелі птиці або про невластиву їм поведінку;
  • до прибуття спеціалістів ветеринарної медицини ізолювати підозрілу на захворювання птицю.