Звіт відділу культури і туризму Овруцької міської ради про виконання Програми соціально-економічного та культурного розвитку Овруцької ТГ за 2023 рік

  • 32

Звіт

відділу культури і туризму Овруцької міської ради

про виконання Програми соціально-економічного та культурного розвитку Овруцької ТГ за 2023 рік

 

Станом на 1 січня 2024 року до мережі закладів культури входить: Овруцький будинок культури; 52 сільських клубних заклади, з яких діючих - 38; Овруцька ЦБ ім. А. С. Малишка; Овруцька дитяча бібліотека; 17 сільських бібліотек; Музей історії Овруччини; Дитяча музична школа; Дитяча художня школа. 

У підпорядкуванні відділу культури і туризму Овруцької міської ради перебувають бібліотеки, будинки культури та клуби, а також Музей історії Овруччини. Станом на 1 січня 2024 року у відділі та підпорядкованих закладах працює 96 осіб (з них – 2 мобілізовані, 5 у декретній відпустці).

До квітня місяця більшість працівників сільських закладів культури перебували у простоях. З 1 квітня 2023 року всі заклади культури, підпорядковані відділу культури і туризму, відновили свою діяльність.

На даний  час працівниками сфери культури та туризму здійснюється діяльність із забезпечення реалізації державної політики у даній сфері.

Проводиться оптимізація мережі закладів культури Овруцької територіальної громади відповідно до вимог чинного законодавства.

Триває процес переформатування діяльності клубних закладів і бібліотек для виконання у повному обсязі відповідних сучасних стандартів та вимог сьогодення. Створено КЗ «Овруцька публічна бібліотека Овруцької міської територіальної громади» та розпочато процес ліквідації непрацюючих бібліотек (деякі з них не функціонують близько 10 років).

Здійснюється робота по збереженню культурної спадщини та розвитку народних художніх ремесел.

У закладах культури здійснюється ремонт приміщень. Відтак, впродовж звітного періоду було проведено роботи в наступних закладах культури, підпорядкованих відділу культури  і туризму Овруцької міської ради:

- відремонтовано сходи та встановлено пандус біля входу в укриття Овруцької центральної бібліотеки ім. А.С. Малишка. Розпочато ремонт санвузла, балкону та абонементу;

- відремонтовано підлогу в залі та фойє Зарічанського СБК.

- проведено ремонт покрівлі Великохайчанського СБК. Частково замінено підлогу, вікна, розпочато ремонт гурткових кімнат;

- встановлено «коньки», проведено скління віконних рам, відремонтовано стелю танцювального залу та проведено роботи по ремонту фасаду Левковицького СБК,

- проведено ремонт покрівлі, замінено вікна і вхідні двері Піщаницького СБК,

- проведено ремонт покрівлі,  замінено вікна і вхідні двері Підрудянського СК,

- проведено ремонт покрівлі, замінено вікна і вхідні двері Черепинківського СК,

- здійснено ремонт покрівлі Слобідського СК,

- проведено ремонт покрівлі Колосівського СК,

 - проведено ремонт Гуницького СК (заміна покрівлі, вікон, вхідних дверей),

- проведено ремонт покрівлі Покалівського СБК,

- проведено ремонт покрівлі Коптівщинського СБК,

 - проведено ремонт покрівлі Норинського СБК,

- проведено ремонт покрівлі, замінено частину вікон, підлогу в частині кімнат, розпочато ремонт системи опалення  Кирданівського СБК;

- облаштовано укриття в Норинському, Піщаницькому, Великохайчанському, Невгодівському СБК та Овруцькій ЦБ ім. А. Малишка;

- проведено ремонт покрівлі, замінено вікна і вхідні двері Потаповицького СК;

- здійснено ремонт фасаду Шоломківського СБК;

- проведено косметичний ремонт приміщення по вул.І.Франка, 8 у м.Овруч, в якому планується розміщення Музею історії Овруччини.

         З метою поліпшення матеріально – технічної бази закладів культури придбано ноутбуки для Овруцької ЦБ ім. А.С.  Малишка, Овруцького БК, Музею історії Овруччини. 

        Придбано барабанну установку для Овруцького БК (виникла потреба у зв’язку із тим, що на відділ покладено завдання по забезпеченню віддання військових почестей загиблим землякам - Захисникам України).

        З метою проведення архітектурно – археологічних досліджень територій та пам’яток населених пунктів Овруцької громади налагоджено співпрацю з Науково-дослідним інститутом історії архітектури та містобудування та інститутом археології НАН України. Розпочато роботу по обстеженню та дослідженню пам’яток археології на території Овруцької громади.

     Забезпечується участь жителів громади різних вікових категорій та соціальних груп  в обласних, всеукраїнських та міжнародних заходах (фестивалях, конкурсах, змаганнях і т.п.).

     Для оновлення бібліотечних фондів закуплено нову літературу для бібліотек, підпорядкованих відділу культури і туризму.

      Забезпечується участь кращих читачів громади в обласних та всеукраїнських заходах.

      Здійснюється організація та проведення заходів до державних свят, пам’ятних дат, скорботних днів, зустрічі офіційних іноземних делегацій та інших важливих подій.

      Здійснюється організація та забезпечується участь самодіяльних художників та майстрів декоративно¬прикладного мистецтва в різного роду виставках.

      Організовуються та проводяться творчі вечори діячів Овруччини.

Відновлено роботу аматорських художніх колективів сільських закладів культури Овруцької громади.

Здійснюється закупівля матеріалів для пошиття сценічного одягу для закладів культури.

Забезпечується виготовлення  сувенірної продукції, друк інформаційної продукції;

Загалом, станом на 1 січня 2024 року в Овруцькій громаді проведено близько 800 заходів (в онлайн та офлайн форматах).

З них Овруцькою центральною бібліотекою ім. А.С. Малишка проведено 320 заходів, серед яких виставки робіт народних майстрів, благодійні ярмарки, виставки-продажі, зустрічі з відомими людьми, вечори пам’яті та ювілейні вечори.

Серед заходів Овруцької ЦБ ім. А. Малишка  – заходи, що проводились Молодіжним центром. Завдяки участі молодих людей у міжнародних проектах було проведено близько 100 заходів, під час яких відбувались зустрічі з експертами (психологами, фінансистами, юристами і іншими фахівцями). В рамках міжнародного  проекту командами було придбано: 8 крісел-мішків, 2 термопота, 2 фліпчарта, журнальні столи, стелаж для книг, канцелярія для Молодіжного центру. На даний час спільно з ГО «Ініціативна молодь Овруччини» триває реалізація проектів «Молодь ofline» (розширення молодіжного простору Овруцької ЦБ) в рамках програми «Тримай» за підтримки дитячого фонду ООН UNICEF у партнерстві з громадською організацією «YouthUp» (залучено 500 000 грн) та «Креативний KOLOхаб» - створення центру спільнототворення в рамках програми Cedos та Western NIS Enterprise Fund ( вартість проекту  - 1 млн. грн, з яких 800 тис.грн. – залучені кошти та 200 тис. грн. – співфінансування відділу), в рамках яких придбано меблі, комп’ютерну техніку, ткацькі міні верстати, швейну машинку, кавоварку та проводяться ремонтні роботи приміщення Овруцької  ЦБ ім. А. Малишка.

Впродовж року громаду відвідували митці та майстри України різних напрямків, які презентували свої роботи в рамках проведення особистих виставок. На даний час, в рамках реалізації проєкту Креативний KOLOхаб» (за підтримки програми Cedos та Western NIS Enterprise Fund) триває Всеукраїнська виставка ляльок-мотанок «Обереги українки», за результатами якої створено каталог презентованих на виставці робіт.

Окрім того, задля підтримки ЗСУ проводились численні майстер-класи по виготовленню оберегів для захисників України. Загалом виготовлено близько 5 тисяч оберегів (4300 ангеликів-охоронців та понад 500 патріотичних браслетів), які передавались як особисто Захисникам, так і волонтерським організаціям для їх подальшої доставки на передову.

Проводились численні акції на підтримку ЗСУ, квести, виставки, вікторини і працівниками Овруцької дитячої бібліотеки. За участі працівників бібліотеки юні читачі приймали участь  у Всеукраїнських конкурсах.

Загалом, за звітний період Овруцькою дитячою бібліотекою проведено 204 заходи. 

Працівники бібліотеки разом з читачами виготовили та відправили Захисникам різноманітні обереги: патріотичні браслети (115 шт.), ангелочки з фетру (45 шт.), валентинки з фетру (35 шт.), різноманітні листівки (250 шт.) та малюнки (350 шт.)

Уже другий рік поспіль продовжується благодійна акція «Вітамінна бомба для ЗСУ».  За рік виготовлено та відправлено захисникам у різні напрямки 262 літри «Вітамінної бомби» (вітамінна суміш імбира, меду та лимону), смаколики виготовлені власноруч «Імбірний пряник на передову» - 325 штук та окопні свічки (600 шт.)

Окрім того, бібліотека доєдналася до проекту «КРИЛА» зі збору пластикових кришечок, організованого благодійним фондом «О.В.Е.С». Та вже відправлено 253 кг кришечок. Усі виручені кошти спрямовують на виготовлення крил БПЛА українського виробництва, які так необхідні для нашого захисту!

Також дитяча бібліотека є серед 250 бібліотек - переможців у проекті «Валізка з книжками».

Овруцьким будинком культури за звітний період проведено близько  200 заходів. Серед них і благодійні акції, концерти, вечори.

Відповідно до ситуації, заходи проводились в режимі онлайн або офлайн. В тому числі і церемонії зустрічі офіційних делегацій іноземних країн та високопосадовців України.

Загалом проведено близько 50 благодійних концертів, під час яких завдяки небайдужим мешканцям громади було зібрано близько 325 тис. грн. Під час Різдвяних свят в грудні 2023-на початку січня 2024 року працівниками закладів культури було зібрано 462 673 грн. Загалом – близько 790 тис. грн. Зібрані кошти було передано на підтримку ЗСУ: частину безпосередньо через самих Захисників – жителів  Овруцької громади, частину через благодійні організації, решту – долучено до закупівлі дронів та автомобілів, які здійснювались Овруцькою міською радою.

Окрім того, зібрано та передано 50700 грн. для українців, які потерпіли внаслідок катастрофи на Каховській ГЕС.

Разом з тим, допомагали продуктами харчування, готували домашні печиво, вареники, тушонку, паштети, каші, передавали медикаменти, засоби гігієни, пледи, плели шкарпетки.

Окрім того, на працівників закладу покладено відповідальність за проведення процесу віддання військових  почестей загиблим героям Овруччини та урочистого відкриття меморіальних дошок. 

Працівниками сільських закладів культури проводились благодійні концерти безпосередньо у селах Овруцької громади. Також аматорські колективи сільських клубів та будинків культури приймали участь у благодійних заходах громади та області.  

У зв’язку з ситуацією в країні, фестивалі «Овруччина колядує-2023» та «Поліська пані Картопелька» проведено в онлайн форматі. Фестиваль «Молоде вино» проведено в режимі офлайн. Також проведено щорічний конкурс «Сузір’я ялинкових прикрас».

Не зважаючи на те, що Овруцька громада знаходиться на кордоні із білоруссю, Овруччина вабить до себе туристів та поціновувачів культурного надбання древлянського краю.

Розвиток туристичного потенціалу та збереження культурної спадщини є одним із пріоритетних напрямків діяльності відділу культури і туризму.  На даний час триває робота з розробки нових туристичних маршрутів та налагодження співпраці з українськими містами та громадами, а також, при можливості, із містами-побратимами Європейських країн.

Налагоджено співпрацю з ГО «Спілка сприяння розвитку сільського зеленого туризму в Україні», Поліським університетом, Естонським центром міжнародного розвитку та Таллінським університетом в рамках участі в хакатоні «Диверсифікація сільської економіки через мережу громадських консультативних центрів туризму». Також з метою здійснення культурного обміну здійснено візит до Латвії, де відбувся Міжнародний форум "Інтеграція України в Європейський Союз: мистецтво і культура єднають Україну і Латвію", організований Мережею захисту національних інтересів «АНТС» в рамках проєкту #RestoringUkraineTogether та прийнято участь у форумі «Відновлюємо Україну разом», що відбувся в рамках проєкту ЄС «Відновлюємо Україну разом: побудова інклюзивної платформи для відновлення України», який реалізується за підтримки Міністерства культури та інформаційної політики України.