Профілактика зайвої ваги та ожиріння

  • 56

Фото без опису

Профілактика зайвої ваги та ожиріння

За останніми оцінками Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) більше мільярда людей у ​​світі мають зайву вагу. Ця проблема актуальна незалежно від соціальної і професійної приналежності, зони проживання, віку і статі. В економічно розвинених країнах майже 50% населення мають надлишкову вагу, з них 30% страждають ожирінням. В Україні, в середньому 30% осіб працездатного віку мають ожиріння і 25% – надлишкову масу тіла. В Овруцькому районі щороку реєструється вперше 50-60 осіб із ожирінням. З кожним роком збільшується число дітей і підлітків, які страждають ожирінням. ВООЗ розглядає ожиріння як глобальну епідемію, що охоплює мільйони людей.

Надмірна вага і ожиріння – результат формування аномальних або надмірних жирових відкладень, які можуть завдавати шкоди здоров’ю.

Для визначення зайвої ваги існує показник, який отримав назву індекс маси тіла (ІМТ). Щоб розрахувати ІМТ, необхідно розділити вагу тіла (в кілограмах) на зріст у квадраті (в сантиметрах).

Індекс Маси Тіла = Вага / (Зріст*Зріст)

Згідно ВООЗ, діагноз «надмірна вага» або «ожиріння» у дорослих ставиться в наступних випадках: якщо ІМТ знаходиться в проміжку між 19 і 25, то проблем із зайвою вагою немає; ІМТ від 25 до 30 означає надлишкову вагу, 30 і більше – ожиріння.

Що викликає надмірну вагу та ожиріння?

Основна причина ожиріння і надмірної ваги – енергетичний дисбаланс, при якому калорійність раціону перевищує енергетичні потреби організму. У всьому світі відзначаються такі тенденції:

1) зростання споживання продуктів з високою енергетичною цінністю і високим вмістом жиру;

2) зниження фізичної активності у зв’язку з все більш сидячим характером багатьох видів діяльності, змінами в способах пересування і зростаючої урбанізацією.

Наслідки надмірної ваги та ожиріння

Дане захворювання доставляє не тільки психофізичний дискомфорт, але також викликає захворювання хребта, суглобів, сексуальні та інші розлади. Ожиріння підвищує ризик розвитку таких небезпечних для життя людини захворювань, як – атеросклероз судин, артеріальна гіпертензія, цукровий діабет 2-го типу, інсульт, інфаркт міокарда, захворювання нирок і печінки. Крім того, ожиріння здатне привести людину до інвалідизації. Такі хвороби, як грип, ГРВІ, Covid-19 пневмонія і багато інших захворювань, у пацієнтів з ожирінням протікають важче і триваліше, часто з рядом ускладнень.

Як можна зменшити масштаб проблеми надлишкової ваги і ожиріння?

Надмірну вагу і ожиріння, так само як і пов’язані з ними неінфекційні захворювання, значною мірою можна попередити.

На індивідуальному рівні кожен може:

1) Оптимізувати харчування шляхом обмеження калорійності свого раціону за рахунок зниження кількості споживаних жирів і цукру, а також збільшення споживання фруктів і овочів, а також зернобобових, цільних злаків і горіхів;

2) Вести регулярну фізичну активність для збереження і зміцнення фізичного та психічного здоров’я (60 хвилин в день для дітей і 150 хвилин в тиждень для дорослих).

Основні принципи раціонального харчування:

1) Страви готуються тільки з натуральних продуктів (що не містять консервантів, залишкових отрутохімікатів);

2) Підтримка лужної реакції РН – крові;

3) Продукти, з яких готується їжа, повинні бути однорідними, тобто з основних продуктів виключаються напівфабрикати;

4) Розумне обмеження і різноманітність їжі;

5) Виключення з раціону «харчового сміття» (солодощі, фаст-фуд, копчені, гострі та солоні продукти);

6) Режим харчування;

7) Систематичний контроль маси тіла;

8) Збалансоване споживання білків, жирів і вуглеводів в добовому раціоні (підтримання постійного співвідношення між основними компонентами харчування в пропорції 60:30:10. Щоденне вживання калорій повинно розподілятися так: 60 % – на вуглеводи, 30 % – білки i 10 % – жири);

9) Розподіл калорійності протягом доби (правило 25-50-25 для визначення кількості калорій на кожен прийом їжі: 25 % калорій повинні припадати на сніданок, 50 % – на обід, 25 % – на вечерю).

Як позбутись зайвої ваги?

1) Сформувати і зміцнити бажання схуднути (зв’язати з якоюсь життєво важливою метою – відчувати себе впевненіше, стати привабливіше, відновити здоров’я тощо).

2) Збільшити фізичну активність. Займайтесь аеробними фізичними вправами в кінці дня, якраз перед вечерею. Протягом 2 годин після напруженого фізичного навантаження спостерігається втрата апетиту i тому ті, хто напружено працюють в другій половині дня, їдять менше.

3) Незалежно від часу доби фізичні вправи в поєднанні з раціональним харчуванням пришвидшують втрату жиру при мінімальному зниженні ваги м’язової тканини, в той час як лімітоване вживання калорій може привести до її зменшення.

4) Суворе дотримання дієти.

5) Культивувати в собі здоровий страх перед повнотою. Надлишкова вага пов’язана із небезпекою такої хвороби, як рак. Жирові депо є місцем збереження отруйних речовин.

6) Змінити звички харчування.

7) Не їсти до почуття повного насичення: краще недоїсти, ніж переїсти.

8) Нормальний сон – 7-8 годин на добу.

9) Завжди пам’ятати, що ми їмо для того, щоб жити, а не живемо для того, щоб їсти!

 

Лікар- ендокринолог

Оксана Шевчук