ЗВІТ про виконання Програми соціально – економічного та культурного розвитку Овруцької громади за підсумками 2023 року.

  • 29

ЗВІТ

про виконання Програми соціально – економічного та культурного розвитку Овруцької громади за підсумками 2023 року.

Складаючи звіт перед жителями громади про діяльність Овруцької міської територіальної громади в цілому за 2023 рік, можу з впевненістю сказати, що цей рік став роком відновлення завдяки нашій спільній праці.

 Навіть в умовах воєнного стану, громада відновлюється, будується, відроджується.

Кожного дня, протягом року, всі співробітники міської ради, депутати, члени виконкому забезпечували співпрацю зі Збройними Силами України, прикордонниками, Національною поліцією, надавали матеріально-технічну підтримку, робили все, щоб вони відчули наш міцний тил, з метою здійснення найзаповітнішої мрії кожного українця- перемоги над ворогом!

Працюємо обороною, цивільним захистом населення, створенням безпечного та комфортного освітнього середовища, забезпечуємо доступ до сучасної та безоплатної медичної допомоги, наданням якісних соціальних послуг, впровадженням інвестиційних проектів, розвитком міжнародного співробітництва.

Одним із головних напрямків діяльності було і є забезпечення підтримки ветеранів російсько-української війни, захисників і захисниць України, їх родин та родин загиблих воїнів.

Вклоняюся пам'яті Героїв, які віддали життя за нашу свободу. Схиляю голову перед матерями, дружинами, дітьми, які втратили своїх синів, чоловіків, батьків, рідних.

Вічна пам'ять Героям!

Вдячний Збройним силам України, Добровольчому формуванню територіальної громади, загонам територіальної оборони та іншим військовим формуванням, які стоять на захисті рідної землі та надають можливість розвивати громаду, забезпечувати її оборону та захист.

Дякую усім жителям за активну громадську позицію, небайдужість, силу духу та єднання у прагненні великої перемоги, яка неодмінно настане!

Героям Слава!

Слава Україні!

Відновимо, побудуємо, переможемо!

З 24.02.2022 року, початку військової агресії російської федерації по населеним пунктам Овруцької міської територіальної громади, зокрема по м. Овруч, було завдано понад 70 бомбових ударів. Зафіксовано 198 пошкоджених приватних житлових будинків. Всього по Овруцькій міський територіальній громаді було знищено 21 приватний житловий будинок, пошкоджено 42 багатоквартирних житлових будинки, біля 400 квартир та 37 об’єктів критичної та соціальної інфраструктури.

Станом на січень місяць 2024 року на території громади в рамках поточного ремонту та недопущення більшого руйнування пошкодженого нерухомого майна були виконані невідкладні відновлювальні роботи, а саме:

  • встановлено скло в дерев’яних рамах у багатоквартирних та приватних

житлових будинках загальною площею 900 м2;

  • відремонтовані шатрові покрівлі із азбестоцементних хвилястих листів понад 17000 м2;
  • відремонтовано м’які покрівлі у 6 багатоквартирних житлових будинках

загальною площею 980 м2;

  • замінено знищені віконні блоки на металопластикові понад 3000 м2.

Всіма комунальними підприємствами, співробітниками міської ради проведена велика робота по ремонту будівель разом з ДСНС.

На проведення невідкладних першочергових ремонтних робіт за рахунок

резервного фонду, обласного бюджету, місцевого бюджету профінансовано більше 50, 0 млн.грн..

На даний час продовжується виконання відновлювальних робіт по будівлям КНП «Овруцька міська лікарня» Овруцької міської ради та будівлі поліклінічного відділення КНП «Овруцька міська лікарня» Овруцької міської ради.

Відповідно до Постанови № 381 та № 600 від 2023 року проводиться робота з реєстрації пошкоджених об’єктів та оформлення документів з метою отримання компенсацій за пошкоджене майно та отримання сертифікатів на придбання житла за знищені об’єкти.

Комісією розглянуто 119 заяв. Нараховано компенсацію на суму: 9,1 млн. грн. по 113 заявах. Видано сертифікатів за зруйноване майно на суму 5,1 млн. грн. по 4 заявах.

Ця робота є надважливою для людей громади, житло яких було пошкоджено внаслідок бомбових ударів завданих російською федерацією.

Будівництво об’єктів

1. Відповідно укладеної угоди між Житомирською ОВА, Овруцькою міською радою та Центром міжнародної співпраці розвитку Естонії реалізовано ІІ-черги проекту будівництва закладу дошкільної освіти модульного типу по вул. Прикордонній,4 в м. Овруч.

Загальна вартість будівництва закладу дошкільної освіти складає 3,8 млн. євро, за рахунок донора. З міського бюджету було використано 1,5 млн. грн для приєднання зовнішніх та інженерних мереж.

На сьогоднішній день люди по різному реагують, а деякі навіть критикують, але ми бачимо як даний район посвітлішав, а будівля стала прикрасою території, яка найбільше потерпіла внаслідок ворожої агресії, 160 дітей громади мають змогу виховуватись в безпечних та комфортних умовах.

2. З метою формування команди молодих лікарів-спеціалістів реалізовано проект Реконструкції ІІ-ІІІ поверхів приміщення амбулаторії загальної практики сімейної медицини під житло по вулиці Київська, вартістю 3,8 млн. грн.. На сьогодні 10 спеціалістів отримали ордера на житло.

3. З метою забезпечення попередження та ліквідації надзвичайних ситуацій та пожеж, руйнувань, пошкоджень, збереження життя та здоров’я людей, їх помешкань виникла потреба створення «Центру безпеки громадян» в с. Велика Хайча, так як Великохайчанською добровільною пожежною охороною за рік було здійснено 28 виїздів на ліквідацію пожеж.

Розпочато капітальний ремонт приміщення та прилеглої території з укриттям. Роботи виконуються за кошти державної субвенції (близько 20,0 млн. грн.) та співфінансування з місцевого бюджету (1,6 млн. грн.)

Збудованому Центру Безпеки буде присвоєно ім’я – Героя України Миколи Ващука

Через віддаленість 12 пожежно-рятувальної частини існує потреба створення Центрів Безпеки громадян на території Ігнатпільського і Покалівського старостинських округів.

4. Проведено капітальний ремонт та відкрито Ігнатпільський ЗДО в частині приміщення ліцею (3, 2 млн грн.). Для малечі створили всі умови для комфортного перебування. Відтепер майже 40 діток будуть ходити в дві групи оновленого садочка.

Здійснено ремонт харчоблоку  Ігнатпільського ліцею (1,3 млн. грн.), в приміщенні не можливо було знаходитись, адже всюди панував грибок.

Відремонтовано частину покрівлі  Бондарівського ліцею – 5,1 млн. грн.

5. На території Овруцької міської лікарні встановлено реабілітаційний модуль за підтримки Благодійного Фонду «Майнді» у межах Всеукраїнської програми ментального здоров’я « Ти як?», за сприяння Житомирської Обласної військової адміністрації. Вартість модуля складає більше 3 млн. грн.

6.  З метою забезпечення безперервності освітнього процесу проведено капітальний ремонт протирадіаційного укриття Овруцького ліцею №4, яке з перших днів війни слугувало безпековим простором для більшості дітей та людей міста.

   Використано – 13,8 млн. грн., з них: коштів місцевого бюджету – 1,8 млн. грн.. коштів субвенції  – 12,0 млн. грн.

7. В Кирданівському ліцеї, який був пошкоджений внаслідок бомбових та ракетних обстрілів Овруцької громади, проводяться ремонтні роботи по реконструкції приміщення, за кошти від ПРООН. Покрівля та стіни ліцею були аварійні і небезпечні для освітнього простору.

Замовником робіт виступає Житомирська обласна військова адміністрація.

8. Виготовлено проектно-кошторисну документацію «Нове будівництво ПЛ-10кВ, КТП-10/,04кВ та ПЛ-04кВ в північній частині с. Підруддя (район вул. Радгоспна, вул. Молодіжна, вул. Вишнева)», який буде передано АТ «Житомиробленерго» для реалізації.  Район вулиць Святої Покрови, Михайла Жизневського, Миротворців, Володимира Богораза, на яких знаходиться більше 50 будинків були без електроенергії 11 років.

9. Завершується коригування проектно-кошторисної документації по проекту реконструкції казарми під житловий будинок по вулиці Прикордонна, 4 в м. Овруч. Реалізація проекту запланована на 2024 рік за рахунок грантових коштів НЕФКО.

На території громади зареєстровано 1366 ВПО. На квартирному обліку перебуває 50 внутрішньо переміщених сімей (111 осіб).

Реалізація даного проекту дасть можливість забезпечити 36 сімей, яким нема куди повертатися та які мають бажання залишитися проживати в Овруцькій громаді, житлом.

Обороноздатність

Пріоритетним завданням для Овруцької міської ради протягом  2022-2023 років, в період дії воєнного стану є забезпечення безпеки громадян та захисту територіальної цілісності громади та України.

Добровольче формування Овруцької територіальної громади № 1 створене з перших днів війни відповідно до Закону України «Про основи національного спротиву» наказом командувача Сил територіальної оборони Збройних сил України, є боєздатним підрозділом сил ТрО, і в разі проникнення ворога на територію України готове дати гідну відсіч, маючи для цього необхідне озброєння.

Відповідно до бойових розпоряджень командування, Добровольче формування виконує завдання з охорони та оборони об'єктів критичної інфраструктури, спільно з Національною поліцією, ЗСУ та Держприкордонслужбою в період комендантської години забезпечує патрулювання наближених до Державного кордону населених пунктів громади, охорону автомобільного мосту на стратегічно важливому напрямку, має визначені бойові позиції на напрямках можливого просування противника з території республіки білорусь, підтримує в належному стані обладнані вогневі позиції на закріпленій території, виконує інші завдання.

На даний час до складу Добровольчого формування Овруцької територіальної громади № 1 входить 264 добровольців, які спільно з Національною поліцією, Держприкордонслужбою, ЗСУ виконують визначені завдання територіальної оборони на систематичній основі.

Відповідно до рішення ради оборони Житомирської області від 01.09.2023 року в складі Добровольчого формування створено 3 мобільні вогневі групи  ППО для боротьби з БПЛА, які отримали відповідне озброєння, забезпечені транспортними засобами та відповідним обладнанням, виконують бойові завдання на визначених позиціях та включені до системи протиповітряної оборони держави. Вогневі групи показали результати роботи на певних напрямках але існує потреба удосконалення.

В Овруцькій міській раді утворено міський оперативний штаб для координації здійснення заходів правового режиму воєнного стану, силами та засобами сил безпеки та оборони, де чергують співробітники міської ради.

Протягом 2023 року було підготовлено та проведено 24 засідання оперативного штабу Овруцької міської ради, на яких розглянуто 162 питання, в тому числі 43 звернення військових частин щодо закупівлі необхідного спорядження, запчастин для автотранспорту та військового обладнання.

Основні зусилля та увага приділялась питанням потреб військових формувань та заходам з укріплення оборони Овруцької громади.

Постійно надається допомога розташованих на території громади підрозділам ЗСУ в облаштування місць дислокації, створення належних умов перебування та фортифікаційних споруд на ділянках їх відповідальності.

Роботи з інженерно-фортифікаційного укріплення тривають регулярно і охоплюють всю протяжність кордону з рб, у межах Овруцької громади

Фінансова підтримка Сил Оборони

З початку року депутатським корпусом Овруцької міської ради, на заходи з оборони, було надано 24,2 млн. грн., в тому числі:

1. Надано субвенцію для військових частин та інших структур на суму 10,5 млн. грн.:

- І відділу Коростенського РТЦК та СП – 160,0 тис. грн.,

- вч– 6 млн. грн.,

- ДСНС – 370,0 тис. грн.,

- Прикордонній службі – 1 млн. 500 тис. грн.

- Обласний бюджет – 2 млн. 500 тис. грн. (будівництво фортифікаційних споруд).

2. Міською радою здійснено закупівель на суму 13,7 млн. грн.:

- Предмети, матеріали, обладнання та інвентар – 8 млн. 285 тис. грн.;

- Оплата послуг – 1 млн. 514 тис. грн.;

- Оплата за водопостачання – 44,2 тис. грн.

- Обладнання і матеріали довгострокового користування – 3 млн. 907 тис. грн.,  в тому числі:

• Квадрокоптери – 3 шт. (849,5 тис. грн)

• Ретранслятор цифровий – 1 шт. (198,1 тис. грн)

• FPV комплекс – 2 шт (790,0 тис. грн)

• Супутниковий модем – 3 шт. ( 70,0 тис. грн.)

• Портативний радіоелектронний засіб протидій безпілотним літальним апаратам Квертус АD G-6 – 1 шт. (506,3 тис. грн.)

• Наземний комплекс для моніторингу аналогового відеоефіру FPV дронів – 1 шт (54,5 тис. грн.)

• Шини – 64 шт. (429,3 тис. грн)

• Акумулятори – 38 шт. (292,9 тис. грн.)

• Запасні частини – 750 шт. (870,3 тис. грн.)

Оплачуються послуги з облаштування оборонних укріплень, поточного ремонту автомобілів, послуги з перевезення.

З початку повномасштабного вторгнення на територію України передано на потреби Збройних Сил України 30 автомобілів. За кошти жителів громади, волонтерів, благодійників, працівників Овруцької міської ради було придбано 15 авто на суму 21,9 тис. євро.

Овруцькою міською радою знайдено можливість, через благодійний фонд, залучати гуманітарну допомогу, надійшло:

10 автомобілів від Естонії,

1 автомобіль від Німеччини,

1 від Фінляндії

Цивільний захист

Загальний фонд захисних споруд цивільного захисту Овруцької міської територіальної громади складає 112 об’єктів укриття, у тому числі 32 протирадіаційні укриття та 80 найпростіших укриттів, усіх форм власності серед яких 6 – державної, 81 – комунальної, 5 – приватної.

Переважна більшість усього фонду захисних споруд цивільного захисту Овруцької територіальної громади складають укриття які розташовані в м. Овруч, а саме ПРУ – 25, найпростіші укриття – 70, в населених пунктах громади відповідно розташовані 7 ПРУ та 10 - найпростіших укриттів.

В закладах освіти перебуває 8 – протирадіаційних укриттів та 12 найпростіших укриттів.

В закладах культури Овруцької територіальної громади знаходиться 3 об’єкти укриття і 75 – у багатоповерхових будинках КП «Гарне місто».

КП «Гарне місто» організовано виготовлення та встановлення металевих дверей в кількості 96 шт. в приміщеннях захисних споруд, всі захисні споруди обладнанні показчиками та вказівниками .

На підставі припису ДСНС, Овруцькою міською радою, було закуплено 55 аптечок та 55 вогнегасників для облаштування укриттів громади.

Водночас, на території Овруцької громади проводиться робота щодо нарощування фонду захисних споруд цивільного захисту шляхом постановки на облік найпростіших укриттів та будівництва нових укриттів.

Першочерговим завданням сьогодні є створення безпечного середовища для перебування дітей у закладах освіти. Протягом 2023 року до загального фонду захисних споруд було включено два новозбудованих найпростіших об’єкти укриття в закладах освіти: Шоломківський ліцей та ЗДО № 8 м. Овруч, на даний час ведеться будівництво 5 об’єктів укриття в закладах освіти: ЗДО №5, с. Прилуки, с. Норинськ, с. Кирдани та Піщаницька гімназія.

Відремонтовано 36 укриттів по закладах освіти та спорту громади на 17,9 млн. грн.. в тому числі за рахунок міського бюджету – 5,9 млн. грн.

Впродовж 2023 року всіма, без виключення, балансоутримувачами захисних споруд розташованих на території Овруцької територіальної громади вжито відповідних заходів щодо покращення готовності стану захисних споруд до використання за призначенням, роботи з  нарощування кількості та облаштування укриттів продовжуються. За що щиро дякую керівникам закладів освіти.

В Овруцькій міській раді утворено комісію з питань запобігання, ліквідації надзвичайних ситуацій техногенного і природнього характеру та їх наслідків у Овруцькій ОТГ.

Протягом 2023 року було підготовлено та проведено 14 засідання комісії ТЕБ і НС Овруцької міської ради на яких розглянуто 43 питання з них 15 відповідно до плану роботи комісії ТЕБ і НС та інші 28 – з питань ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій, пожеж та спричинених пошкоджень внаслідок погодних умов.

Забезпечення життєдіяльності громади

Виконавці програми:

Овруцька міська рада

Відділ житлово-комунального господарства, благоустрою Овруцької міської ради

КП «Водоканал» Овруцької міської ради

КП «Відродження» Овруцької міської ради

КП «Гарне місто» Овруцької міської ради

КП «Овруч» Овруцької міської ради

 

ЖИТЛОВО-КОМУНАЛЬНЕ ГОСПОДАРСТВО, БЛАГОУСТРІЙ та ДОРОЖНЯ ІНРАСТРУКТУРА ГРОМАДИ

Головними виконаними завданнями є:

  • Збереження рівня тарифів на житлово-комунальні послуги для споживачів;
  • Безперебійне надання житлово-комунальних послуг населенню громади;
  • Забезпечення функціонування комунальних підприємств в умовах воєнного стану та складного економічного стану;
  • Забезпечення об’єктів житлово-комунального господарства джерелами автономного живлення (генераторами);
  • Утримання та проведення поточних ремонтів об’єктів водопровідно-каналізаційної інфраструктури, дорожньої інфраструктури, житлового фонду та сфери благоустрою;
  • Реалізація проектів капітального будівництва;
  • Покращення матеріально-технічної бази підприємств;
  • Залучення міжнародної допомоги у сферу житлово-комунального господарства.  

 З метою забезпечення населення водопостачанням та водовідведенням загалом за 2023 рік Овруцькою міською радою профінансовано КП «Водоканал» Овруцької міської ради та КП «Відродження» Овруцької міської ради для виконання поточних ремонтів та усунення аварійних ситуацій на водопровідно-каналізаційних мережах на суму 12 млн. 575 тис. грн.. 

З метою уникнення підтоплень домогосподарств мешканців громади проведено чистку водовідвідних каналів відкритого типу в м. Овруч, с. Кирдани та с. Раківщина. Наразі тривають роботи з будівництва систем поверхневого водовідведення по вул. Миру, вул. Каденюка, вул. Північна в м. Овруч.

Загалом на благоустрій протягом 2023 року витрачено 20 млн. 625 тис. грн..

Для забезпечення належного руху автотранспорту та враховуючи, що у 2022 році не здійснювались ремонти доріг, протягом 2023 року проведено поточний ремонт доріг комунальної власності по 298 вулицях населених пунктів громади. З них 98 вулиць з асфальтним покриттям в 22 населених пунктах та 200 вулиць з щебеневим покриттям в 45 населених пунктах.

КП «Овруч» Овруцької міської ради та працівниками старостинських округів здійснюється благоустрій населених пунктів громади та надається послуга  по вивозу та захоронення ТПВ.  Для ефективного прибирання дорожнього покриття вулиць міста придбано пiдмiтально-прибиральну машину DULEVO 5000 Evolution.

Практично усі 4 комунальні підприємства протягом 2023 року були залучені до виконання заходів з територіальної оборони, завдячуючи чому вдалося виконати усі поставлені військовими завдання. Загалом профінансовано виконання робіт на суму 1 млн. 38 тис.грн..

Найбільш проблемним питанням на сьогоднішній день є аварійний стан каналізаційного колектору по вул. Б.Хмельницького та  вул. Т.Шевченка.

Бюджет 2023 року був таким: 

По загальному та спеціальному фондах міського бюджету надійшло доходів – 613 млн. 431,9 тис. грн, виконання в цілому становить 102,1%, в тому числі доходів без врахування міжбюджетний трансферт по загальному фонду бюджету – 236,8 млн. грн., продажу землі та майна – 11,6 млн. грн. та отримано благодійних внесків на суму – 174,1 млн. грн.

Проведено видатків – 605 млн. 520,5 тис. грн.

Протягом 2023 року до Овруцької міської ради надійшло:

2077 заяв громадян, з них – 1385 письмових звернення та 692 громадян звернулися до міського голови на особистому прийомі. Також надійшло 29 депутатських звернень.

Із усієї кількості звернень 78% звернень задоволено, 1,4% відмовлено у задоволенні, 15,4% надано роз’яснення, 5,2% звернень надіслано для розгляду за належністю.

За  характером основних питань, з якими зверталися громадяни: 26% - питання соціального захисту, 18% - земельні питання, 14% - житлової політики, 19% - комунального господарства, 4% - з питань будівництва, тощо.

Протягом 2023 року прийнято 958 розпоряджень Овруцького міського голови, з них:

338 – з основної діяльності

620 – з питань у правління персоналом (кадрова робота, про відпустки, відрядження, адміністративно-господарські тощо).

Протягом звітного періоду спільно із Овруцьким управлінням Коростенської філії Житомирського ОЦЗ вісім разів організовувались суспільно корисні роботи, в яких взяли участь 246 зареєстрованих безробітних осіб. Загалом ними відпрацьовано 1268 людино-днів.

Також, протягом 2023 року до 16-ти старостинських округів Овруцької міської ради надійшло 1506 звернень громадян. Мешканці старостинських округів зверталися до старост з питань благоустрою вулиць, кладовищ та інших місць громадського користування, надання комунальних послуг, транспортного сполучення, видалення аварійних дерев та самосійних кущів, оформлення документів на пільги та субсидії, організації співпраці з громадськими організаціями, придбання дров, надання гуманітарної допомоги, тощо.

Крім того, з 01.01.2022 року у міській раді функціонує телефонна „гаряча лінія”, на якій забезпечується щоденне чергування працівників.

За 2023 рік відбулося 22 сесії міської ради (12 чергових, 10 позачергових). За рік було прийнято 726 рішень міської ради, відбулось 26 засідань виконавчого комітету Овруцької міської ради, було прийнято 509 рішень.

Адміністративні послуги

З метою забезпечення прав громадян на отримання якісних адміністративних послуг в місті Овруч функціонує Центр надання адміністративних послуг. Водночас, щоби зробити отримання послуг доступнішим для жителів віддалених населених пунктів, у ЦНАПі створено 13 віддалених робочих місць у старостинських округах.

    В Центрі надання адміністративних послуг, жителі громади та суб’єкти господарювання  мають можливість отримати 233 види послуг у 12 сферах діяльності. Протягом року у  ЦНАПі зареєстровано 44591 заява.

Працівниками проводиться дуже вагома робота по різних напрямках.

З 21.03.2023 року обмін та відновлення посвідчення водія доступні в Овруцькому ЦНАПі.

Інвестиційна діяльність

На території громади продовжує проводитися політика в напрямку залучення нових інвестиційних проектів та підтримки вже  діючих.

В червні 2023 року делегація від Овруцької міської ради з робочим візитом відвідала польську гміну Завєрце, яка є офіційно містом – побратимом Овруцької громади.

Завдяки співпраці з платформою «Cities 4 Cities» Овруцька громада отримала комунальну техніку, а саме два трактори за фінансування уряду Німеччини та від уряду Швеції пожежний автомобіль.

Підписано міжнародну угоду співпраці між Овруцькою громадою та містом Цедри Велькі (Польща). Завдячуючи співпраці з гміною Цедри   Велькі  (Польща),  30 дітей військовослужбовців,  ВПО та інших пільгових категорій  з Овруцької громади прийнято для відпочинку в Польщі. Крім того від гміни Цедри Велькі отримано пожежний автомобіль.

Також 10 учнів Малої академії народних мистецтв та ремесел відвідали Францію. Діти, які побачили перспективу, виїзду за кордон та представлення робіт на широкий загал більш відповідально почали відвідувати гурток, а наповнюваність позашкільного закладу збільшилася у півтора рази.

В громаду від благодійних фондів надійшло 55 генераторів, окрім того, 11 генераторів отримало КП «Відродження» та 3 генератори закуплені за рахунок коштів міського бюджету. Всі генератори використовуються для забезпечення життєдіяльності громади, як водопостачання, водовідведення та безпекових заходів.

Овруцькою міською радою в співробітництві з ГО «Ініціативна молодь Овруччини» отримано грантові кошти в сумі 1,5 млн. грн. – на створення сучасного простору для молоді, на базі Овруцької Центральної бібліотеки ім. Андрія Малишка.

Завершується процес актуалізації Стратегії Овруцької громади до 2027 року за підтримки проєкту USAID «Говерла», одного із основних планувальних документів, який окреслює ключові цілі і напрями розвитку громади.

Підприємці різних форм власності, які здійснюють діяльність на території Овруцької громади, у 2023 році мали змогу приймати участь у конкурсному відборі щодо підтримки розвитку суб’єктів малого та середнього підприємництва, який фінансувався місцевою Програмою. В результаті конкурсного відбору, один приватний підприємець отримав фінансову допомогу у розмірі 300,0 тис. грн. на розвиток бізнесу.

В листопаді делегація Овруцької міської ради прийняла офіційну участь у міжнародній виставці ReBuild Ukraine м. Варшава (Польща). На виставці світовій спільноті було представлено три проєкти відбудови Овруцької громади.

В результаті розпочалася співпраця з НЕФКО щодо можливості грантового фінансування реконструкції казарми під житло для ВПО за адресою вул. Прикордонна, 4, А також візит у Фінляндію з метою розгляду можливостей міжнародної допомоги для потреб Овруцького ліцею №1 Овруцької міської ради.

Завдяки підписаному Меморандуму з ГО «Екоклуб» встановлено сонячні панелі на даху приміщення КНП «Овруцької міської лікарні» Овруцької міської ради.

Комунальна власність

У 2023 році на електронних аукціонах було продано 6 об’єктів комунальної власності на загальну суму 9,9 млн грн. Зазначені об’єкти реалізовані для розвитку бізнесу.

На даний час проводиться робота щодо продажу наступних об’єктів комунальної власності:

-         нежитлової будівлі, загальною площею 159,1 кв.м., в с. Мала Хайча.

-         нежитлового приміщення  магазину, загальною площею 52,0 кв. м. с. Колосівка.

Овруцькою міською радою укладено 35 договорів оренди комунального майна та від оренди отримано - 198,9 тис. грн.

За 2023 рік виконкомом Овруцької міської ради було видано 14 ордерів на житлові приміщення, з них 12 ордерів на службові.

Земельні питання

Виготовлено та затверджено 6 детальних планів території. Введена в дію нова нормативна грошова оцінка на місто Овруч. Поновлено нормативно-грошову оцінку на 9 населених пунктів громади, введення в дію з 01.01.2025 року.

Протягом 2023 року продано на земельних торгах право оренди на 34 земельні ділянки сільськогосподарського призначення. Орендна плата складає – 2,0 млн грн/рік.

Продано 4 земельних ділянок на суму 2, 4 млн грн.

Станом на 01.12.2023 року укладено 2368 договорів оренди землі. Орендна плата складає – 17,1 млн грн.

Постійно проводиться робота щодо інвентаризації земель та контроль за використанням земельних ділянок за цільовим призначенням.

Розпочата робота щодо інвентаризації об’єктів та земель водного фонду, що дасть змогу збільшити надходження до місцевого бюджету

Гуманітарна галузь

Медицина

В Овруцькій міський територіальній громаді галузь медицини представлена КНП «Овруцький Центр первинної медико-санітарної допомоги» та КНП «Овруцька міська лікарня».

На сьогоднішній день найважливішим є те, що медичні заклади є самодостатніми і технічно оснащеними.

Протягом 2023 року Центром первинної медико-санітарної допомоги заключено договір із НСЗУ та підписано 5 пакетів. Завдяки цьому фінансування Центру за 2023 рік склало – 38,9 млн.  грн .

Впродовж 2023 року прийнято 117 тис. 249 осіб спеціалістами Центру.

Крім того  заклад приймав та приймає участь у  грантових програмах. Завдяки грантовим проєктам заклад вже отримав кошти в розмірі – 2,8 млн. грн., а також автомобіль Suzuki Vitara.

          Проводяться поточні та капітальні ремонти у закладах первинної медицини.

Овруцькою міською лікарнею підписано договір з НСЗУ за  19 пакетами  послуг.   

 За 2023 рік доходи лікарні склали 104.5 млн. грн., в тому числі:

- по договору з НСЗУ – 88, 6 млн.грн.

Впродовж 2023 року проліковано в стаціонарних відділеннях Овруцької міської лікарні – 8 342 пацієнти.

Проводяться капітальні ремонти відділень лікарні

Для економії електроенергії встановлено сонячну електростанцію.                        

Встановлено мобільний реабілітаційний модуль.

Надано житло  8  молодим лікарям- спеціалістам. 

Для забезпечення надання якісних медичних послуг придбано та отримано  від благодійних організацій вкрай необхідне дороговартісне сучасне обладнання

Освіта

Досягнення відділу з гуманітарних питань за 2023 рік:

Протягом року було виконано всі необхідні безпекові заходи, для того щоб наши дітки мали змогу відвідувати заклади освіти в очному форматі. Всього відремонтовано 36 укриттів по закладах освіти громади, придбано три модульні наземні укриття для садочків. За результатом: всі заклади загальної середньої та дошкільної освіти, окрім Овруцького ліцею №1, Раківщінської філії Овруцького ліцею №4, Норинського та Прилуцького ЗДО працюють за очною формою.

Всього витрат на укриття по закладах освіти Овруцької міської ради –   17,9 млн.грн.

  • місцевий бюджет – 5,9 млн. грн.
  • коштів субвенції  – 12,0 млн. грн.

Відповідно до п. 2 окремого доручення заступника начальника Житомирської обласної військової адміністрації Юрія ДИНИСОВЦЯ, у закладах освіти Овруцької МТГ встановлено автоматизовані системи охоронного обладнання «тривожна кнопка».

На виконання заходів пожежної безпеки у закладах освіти Овруцької МТГ було виділено 279,6 тис. грн.

У 2023 році свідоцтва про повну загальну середню освіту отримали 208 учнів. З них закінчили школу з відзнакою (золота або срібна медаль) – 30 учнів. 

Протягом жовтня-грудня в громаді проходили І та ІІ епати Всеукраїнських учнівських олімпіад з 12 навчальних предметів. У ІІ(міському) етапі взяло учать 318 дітей, 124 стали переможцями. 42 учні представлятимуть Овруцьку громаду на ІІІ (обласному) етапі.

Також у 2023 році 18 учнів брали участь за різними відділеннями наукових секцій І-ІІ етапу Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів членів Малої академії наук України. 16 з них брали участь у ІІІ(обласному) етапі. 14 стали переможцями. Наша громада отримала нагороду, як найкраща команда області.

Учні закладів загальної середньої та позашкільної освіти брали активну участь в конкурсах, спортивних змаганнях, спартакіадах, фестивалях, заходах громади, обласного та Всеукраїнського рівнів тощо. Протягом 2023 року згідно програми підтримки обдарованої молоді було нагороджено 508 дітей на суму 562,2 тис. грн.

Співпраця з ЮНІСЕФ:

    • Кирданівський, Бондарівський та Ігнатпільський ліцеї брали участь у створенні Освітнього хабу для дітей у Овруцькій територіальній громаді за підтримки ЮНІСЕФ та громадської організації «Неурядова організація «ІН ТАЧ ЮКРЕЙН ФУНДЕЙШН» надано обладнання на суму 604,6 тис.грн. (роутер, ноутбуки, апарат для нагрівання та охолодження води тощо).
    • 10 садочків брали участь у проекті ЮНІСЕФ «Спільно до навчання», Овруцький ЗДО №1 «Забезпечення безперервності навчання та розвитку дітей дошкільного віку в умовах кризи в Україні», Овруцький ЗДО №10 «Альтернативний дитячий садок». Загальна сума отриманої допомоги по всім проектам ЮНІСЕФ з закладами дошкільної освіти складає –  близько 473,0 тис. грн.

Міжнародна співпраця

У рамках обговорення угоди про партнерство та співпрацю між Овруцькою громадою  та Французькою Республікою, діти Овруцької Малої академії народних мистецтв та ремесел відділення художнього оброблення соломки відвідали місто Л-Фермітаж з власною виставки робіт.

Участь у всеукраїнських проектах:

28 грудня 2023 року, відповідно до Порядку та умов надання субвенції з державного бюджету місцевим, Овруцький міський голова разом із заступником начальника відділу з гуманітарних питань, отримали новий шкільний автобус для перевезення учнів Овруцького ліцею №4  на суму 3, 3 млн.грн. (сума співфінансування  1, 6 млн.грн.).

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України  від 28.04.2023 року      № 419, щодо порядку та умов надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на облаштування безпечних умов у закладах загальної середньої освіти було проведено Капітальний ремонт Протирадіаційного укриття Овруцького ліцею №4 на суму: 13,7 млн. грн. 

Спорт:

 Протягом 2023 року було проведено та взято участь в 217- ти змаганнях різних рівнів( Чемпіонат світу, чемпіонат України, Всеукраїнські турніри, чемпіонати області), переможці – 111, з них посіли і місця -  35.

Проведено  спартакіаду серед  школярів та вчителів Овруцької ТГ з 13 видів спорту,  в якій взяли участь більше 2000 школярів.

Також Овруцькою ДЮСШ було протягом року проведено: змагання серед ветеранів війни з настільного  тенісу та швидких шахів; велоперегони присвячено міжнародному дню захисту дітей; легкоатлетичний забіг  Овруцької ТГ  «Овруцька миля-шлях до перемоги»; кубок міського голови по футболу; кубок пам’яті Героя України Миколи Ващука по футболу; кубок пам’яті Героя України Дениса Зубрійчука; кубок Захисників та Захисниць України по футболу; кубок пам’яті загиблих в російсько-українській війні по футболу; І Чемпіонат  Овруцької ТГ по футболу, серед чоловічих команд сезону 2023 року; І Чемпіонат Овруцької ТГ з футзалу, серед чоловічих команд сезону 2023-2024р.р.; II–й  чемпіонат з волейболу серед чоловічих команд Коростенського району «ЛІГА ПОЛІССЯ» сезону 2023-2024 р.р.; VIII-й чемпіонат  ОВЛ з волейболу серед чоловічих команд сезону 2022-2023 р.р. 

Культура

 Станом на 1 січня 2024 року до мережі закладів культури, що підпорядковуються відділу культури і туризму Овруцької міської ради, належить 73 заклади: 53 клуби та будинки культури (з них діючих - 39), 19 бібліотек (з них діючих - 14) та 1 музей.

Станом на 1 січня 2024 року у відділі та підпорядкованих закладах працює 96 осіб (з них – 2 мобілізовані, 5 у декретній відпустці).

Здійснюється робота по збереженню культурної спадщини та розвитку народних художніх ремесел.

Відтак, з метою проведення архітектурно – археологічних досліджень територій та пам’яток населених пунктів Овруцької громади налагоджено співпрацю з Науково-дослідним інститутом історії архітектури та містобудування та інститутом археології НАН України. Розпочато роботу по обстеженню та дослідженню пам’яток археології та архітектури на території Овруцької громади.

Впродовж року громаду відвідували митці та майстри України різних напрямків, які презентували свої роботи в рамках проведення особистих виставок. На даний час, в рамках реалізації проєкту Креативний KOLOхаб» (за підтримки програми Cedos та Western NIS Enterprise Fund) триває Всеукраїнська виставка ляльок-мотанок «Обереги українки», за результатами якої створено каталог презентованих на виставці робіт.

Окрім того, було проведено безліч майстер-класів з декоративно-прикладного мистецтва, благодійні концерти, акції, ярмарки, виставки-продажі, зустрічі з відомими людьми, виставки робіт народних майстрів, вечори пам’яті та ювілейні вечори.

Проведено біля 50 благодійних концертів - зібрано понад 320,0 тис. грн. Коляда на Різдвяні свята - 462,7 тис. грн.

Всього – близько 790 тис. грн.

Зібрані кошти було передано на підтримку ЗСУ

Окрім того, зібрано та передано 50700 грн. для українців, які потерпіли внаслідок катастрофи на Каховській ГЕС.

Разом з тим, допомагали продуктами харчування, готували домашні печиво, вареники, тушонку, паштети, каші, передавали медикаменти, засоби гігієни, пледи, плели шкарпетки.

Також задля підтримки ЗСУ проводились численні майстер-класи по виготовленню оберегів для захисників України. Загалом виготовлено близько 5 тисяч оберегів (4300 ангеликів-охоронців та понад 500 патріотичних браслетів), які передавались як особисто Захисникам, так і волонтерським організаціям для їх подальшої доставки на передову.

Забезпечувалась участь жителів громади різних вікових категорій та соціальних груп, самодіяльних художників та майстрів декоративно-прикладного мистецтва в обласних, всеукраїнських та міжнародних заходах (фестивалях, виставках, конкурсах, змаганнях і т. п.).

     Здійснювалась організація та проведення заходів до державних свят, пам’ятних дат, скорботних днів, зустрічі офіційних іноземних делегацій та інших важливих подій.

     Відновлено роботу аматорських художніх колективів сільських закладів культури Овруцької громади. Загалом на даний час в громаді діє 61 аматорський колектив, з них вокально-хорових – 29.

     Загалом, станом на 1 січня 2024 року в Овруцькій громаді проведено близько 800 заходів (в онлайн та офлайн форматах).

З них Овруцькою центральною бібліотекою ім. А.С. Малишка проведено 320 заходів, дитячою бібліотекою – 204, Овруцьким будинком культури – близько 200 заходів. Також проводились заходи і працівниками сільських закладів культури.

Уже другий рік поспіль Овруцькою дитячою бібліотекою проводиться благодійна акція «Вітамінна бомба для ЗСУ». За рік виготовлено та відправлено захисникам у різні напрямки 262 літри «Вітамінної бомби» (вітамінна суміш імбира, меду та лимону), смаколики виготовлені власноруч «Імбірний пряник на передову» - 325 штук та окопні свічки (600 шт.).

Окрім того, бібліотека доєдналася до проекту «КРИЛА» зі збору пластикових кришечок, організованого благодійним фондом «О.В.Е.С». Та вже відправлено 253 кг кришечок. Усі виручені кошти спрямовують на виготовлення крил БПЛА українського виробництва, які так необхідні для нашого захисту!

Також дитяча бібліотека є серед 250 бібліотек - переможців у проекті «Валізка з книжками».

Серед заходів Овруцької ЦБ ім. А. Малишка  – заходи, що проводились Молодіжним центром. Завдяки участі молодих людей у міжнародних проектах було проведено близько 100 заходів, під час яких відбувались зустрічі з експертами (психологами, фінансистами, юристами і іншими фахівцями). В рамках міжнародного  проекту командами було придбано: 8 крісел-мішків, 2 термопота, 2 фліпчарта, журнальні столи, стелаж для книг, канцелярія для Молодіжного центру. На даний час спільно з ГО «Ініціативна молодь Овруччини» триває реалізація проектів «Молодь ofline» (розширення молодіжного простору Овруцької ЦБ) в рамках програми «Тримай» за підтримки дитячого фонду ООН UNICEF у партнерстві з громадською організацією «YouthUp» (залучено 500 000 грн) та «Креативний KOLOхаб» - створення центру спільнототворення в рамках програми Cedos та Western NIS Enterprise Fund ( вартість проекту  - 1 млн. грн, з яких 800 тис.грн. – залучені кошти та 200 тис. грн. – співфінансування відділу), в рамках яких придбано меблі, комп’ютерну техніку, ткацькі міні верстати, швейну машинку, кавоварку та проводяться ремонтні роботи приміщення Овруцької  ЦБ ім. А. Малишка.

У закладах культури здійснюється ремонт приміщень. Відтак, впродовж звітного періоду, було проведено ремонтні роботи частини приміщень Овруцької центральної бібліотеки ім. А.С. Малишка, Зарічанського СБК, Великохайчанського СБК, Левковицького СБК, Піщаницького СБК, Підрудянського СК, Черепинківського СК, Слобідського СК, Колосівського СК, Гуницького СК, Покалівського СБК, Коптівщинського СБК, Норинського СБК, Кирданівського СБК. Потаповицького СК, Шоломківського СБК та приміщення по вул. І. Франка, 8 у м.Овруч, в якому планується розміщення Музею історії Овруччини.

Облаштовано укриття в Норинському, Піщаницькому, Великохайчанському, Невгодівському СБК та Овруцькій ЦБ ім. А. Малишка;

Не зважаючи на те, що Овруцька громада знаходиться на кордоні із білоруссю, Овруччина вабить до себе туристів та поціновувачів культурного надбання древлянського краю.

Розвиток туристичного потенціалу та збереження культурної спадщини є одним із пріоритетних напрямків діяльності відділу культури і туризму.  На даний час триває робота з розробки нових туристичних маршрутів та налагодження співпраці з українськими містами та громадами, а також, при можливості, із містами-побратимами Європейських країн.

Налагоджено співпрацю з ГО «Спілка сприяння розвитку сільського зеленого туризму в Україні», Поліським університетом, Естонським центром міжнародного розвитку та Таллінським університетом в рамках участі в хакатоні «Диверсифікація сільської економіки через мережу громадських консультативних центрів туризму». Також з метою здійснення культурного обміну здійснено візит до Латвії, де відбувся Міжнародний форум "Інтеграція України в Європейський Союз: мистецтво і культура єднають Україну і Латвію", організований Мережею захисту національних інтересів «АНТС» в рамках проєкту #RestoringUkraineTogether та прийнято участь у форумі «Відновлюємо Україну разом», що відбувся в рамках проєкту ЄС «Відновлюємо Україну разом: побудова інклюзивної платформи для відновлення України», який реалізується за підтримки Міністерства культури та інформаційної політики України.

 

Соціальний захист

Рішенням сесії Овруцької міської ради № 1795 від 27 квітня 2023 року створено  Відділ соціального захисту населення Овруцької міської ради. Завдання відділу соціального захисту населення - наблизити соціальні послуги до людей, зробити їх якісними, дійти до кожної людини, не залишити її без уваги, своєчасно допомогти.

Відділом проведено 85 обстежень сімей та складено акти про спільне проживання для нарахування компенсації за соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі. Щомісячно нараховується та виплачується грошова компенсація 93 особам, які здійснюють догляд на непрофесійній основі на загальну суму - 990,8 тис. грн.

Проводиться відшкодування пільг 24 особам з інвалідністю по зору І-ІІ групи. За даний період виплачено - 29,8 тис. грн.

Проведено виплату за кошти субвенції з державного бюджету за належні для отримання житлові приміщення особам з інвалідністю І-ІІ групи, ВПО з числа осіб, які захищали незалежність та суверенітет України в сумі 7073,3 тис. грн.

З метою надання допомоги військовослужбовцям та іншим верствам населення більш ширшого спектру послуг утворено ветеранський хаб (простір).

У Ветеранський хаб можуть прийти захисники та захисниці, члени сімей безвісти зниклих або тих, хто перебуває у російському полоні, родичі загиблих, де нададуть вичерпну інформацію щодо соціального захисту, реабілітації, професійної адаптації, соціалізації до мирного життя.

З метою вивчення потреб поранених військовослужбовців проводяться виїзди за місцем проживання. За результатами 38 відвідувань поранених визначено потребу у наданні матеріальної допомоги на лікування. А також, на першу вимогу, забезпечено перевезення автомобільним транспортом міської ради до закладів реабілітації на території України. Так, у грудні 2023 року проведено 6 виїздів.

Щонеділі під гаслом «Волю нашим воїнам» проводиться мирна акція щодо повернення з полону, розшуку своїх чоловіків, синів, братів, близьких.  На підтримку родин військовополонених та зниклих безвісті Овруцькою міською радою проведено переговори з представниками Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини та  заплановано тристоронню зустріч на 3 декаду січня 2024 року.

Центр надання соціальних послуг Овруцької міської ради

В центрі надання соціальних послуг функціонує три відділення:

  • відділення соціальних послуг за місцем проживання;
  • відділення із соціальної роботи;
  • сектор «Притулок для осіб постраждалих від домашнього насилля та насилля за ознакою статі» при якому функціонує мобільна бригада для осіб, постраждалих від домашнього насилля, функціонує швейна майстерня та перукарня.

Протягом 2023 року 340 громадянам надано послугу з догляду вдома та 21 особі надано допомогу у влаштуванні в будинки-інтернати.

Фахівцями із соціальної роботи здійснюється соціальний супровід сімей СЖО, сімей опікунів, ДБСТ, патронатної сім’ї, сімей загиблих, ветеранів, ВПО.

Здійснюються обстеження житлово-побутових умов проживання сімей, за картками обліку особистого прийому громадян та тих, які звернулися в ЦНСП з різних питань, в тому числі щодо надання матеріальної допомоги. Проводяться виїзди у складі мобільної бригади з метою проведення профілактичних заходів, а також за повідомлення про випадки домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі. Надаються послуга із перевезення та супроводження поранених військовослужбовців до медичних закладів.

         На протязі 2023 року ЦНСП для ВПО, осіб, що опинилися в складних життєвих обставинах та сімей загиблих видавалася гуманітарна допомога у вигляді продуктів харчування, твердого палива, засобів гігієни, одягу (б/в), взуття (б/в) та ін. Загалом було видано продуктів харчування на загальну суму 2, 1 млн. грн.; твердого палива – 462, 7 тис. грн.; засобів гігієги – 654, 5 тис. грн. та одягу, взуття та ін. – 275,1 тис. грн. , придбано кухонний гарнітур для дитячого будинку сімейного типу – 115,8 тис. грн. Надано гуманітарну допомогу для потреб постраждалих внаслідок аварії на Каховській ГЕС – 167,9 тис. грн.

     Виплачено матеріальну допомогу фізичним особам на суму  - 2,3 тис. грн.

     Виплачено допомогу на поховання фізичним особам на суму – 247,9 тис. грн.

     Проведено поховання загиблих/померлих воїнів на загальну суму – 546,5 тис. грн.

Служба у справах дітей

Впродовж 2023 року 24 дітям надано статус дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, з них 19 влаштовано  під опіку, 4 дітей,  за станом здоров’я в інституційні заклади, 1 – в патронат.

         ССД проведено 94 рейди під час яких обстежено 214 сімей, в яких виховується 507 дитини. Для сімей, які перебувають на обліку ССД за звітний період надавалася гуманітарна допомога у вигляді: продуктових наборів, засобів гігієни, одягу, взуття

        На території Овруцької громади функціонує 1 дитячий будинок сімейного типу, де наразі виховується 10 дітей; 1 патронатна сім’я, 58 сімей опікунів/піклувальників.

        6 дітей було повернуто в біологічну родину через три місяці перебування їх в патронатній сім’ї.