«Чисто не там, де прибирають, а там, де не смітять»

  • 44

Фото без опису«Чисто не там, де прибирають, а там, де не смітять»

В Овруцькій міській територіальній громаді  у період з 01.03.2024 року по 30.04.2024 року триває весняний місячник з благоустрою. Підприємствами, установами, організаціями усіх форм власності були організовані та проведені заходи з прибирання  біля власних приміщень та на закріплених за ними територіях загального користування сільських населених пунктів старостинських округів, міста, прибудинкових територій,  узбіч вздовж доріг загальнодержавного користування  тощо.

Висловлюємо подяку усім учасникам толок, хто долучився і наразі долучається, за взаєморозуміння, підтримку та активну участь  в проведенні прибирання населених пунктів, адже, чистота це не тільки запорука здоров’я, це ще й прояв моральності людини.

На жаль, маємо не поодинокі випадки, коли громадяни нехтують чистотою довкілля, створюючи власними діями стихійні сміттєзвалища (нерідко біля власних будинків). Викидання сміття у невстановленому для цього місці, не лише призводить до наслідків, які мають прояв в забрудненні землі, неохайному вигляді міста, антисанітарії, а і  відповідальності, яка передбачена чинним законодавством.

Так, статтею 152 Кодексу України про адміністративні правопорушення (далі – КУпАП) передбачено адміністративну відповідальність осіб, винних у вчинення дій, що полягають у порушенні державних стандартів, норм і правил у сфері благоустрою населених пунктів, правил благоустрою територій населених пунктів. Санкція  статті передбачає накладення штрафу на громадян від 20  до 80  неоподаткованих мінімумів доходів громадян і на посадових осіб, громадян – суб’єктів підприємницької діяльності – від 50 до 100 неоподаткованих мінімумів доходів громадян, що своєю чергою, становить від 340 грн.  до 1360 грн. і відповідно від 850 грн. до 1700 грн.

Уповноваженими особами на складання протоколів про адміністративні правопорушення, передбачені статтею 152 КУпАП є посадові особи, уповноважені на те виконавчими комітетами рад, члени громадського формування з охорони громадського порядку і державного кордону, уповноважені на те посадові особи  органів Національної поліції. Розгляд справ за вчинення таких правопорушень перебуває в компетенції адмінкомісій сільських, селищних, міських рад.  Така адміністративна комісія діє і при виконавчому комітеті Овруцької міської ради.

  З метою уникнення адміністративної відповідальності у вигляді штрафу, дотримання належного естетичного, санітарного та екологічного стану, звертаємось з проханням до жителів та гостей громади  дотримуватись правил благоустрою та зобов’язань у сфері поводження із сміттям.