Напередодні 38–ї річниці з дня аварії на ЧАЕС, в Овруцькій громаді проведено ряд заходів

  • 137

 Фото без описуНапередодні 38 –ї річниці  з  дня аварії на ЧАЕС, в Овруцькій територіальній громаді проведено ряд заходів.

Розпочалися урочистості із вшанування пам’яті жертв аварії на Чорнобильській АЕС та покладання квітів до пам’ятних знаків в м. Овруч.

Далі в селі Покалів Овруцької територіальної громади відбулося урочисте відкриття Центру безпеки, до складу якого відтепер увійшла новостворена добровільна пожежна команда. Добровольці пожежного підрозділу обслуговуватимуть найближчі старостинські округи та села.

Відкриття відповідних  Центрів це не просто необхідність - це допомога, насамперед, людям, які проживають у віддалених селах. Функціонування даного Центру забезпечить оперативне реагування на усі виклики, адже у ньому працюватимуть дві екстрені служби водночас: пожежно - рятувальна команда та медична допомога.

Центр укомплектований пожежним автомобілем ЗІЛ – 131, який отримали від ГУ ДСНС України у Житомирській області, двома комплектами захисного одягу: один з комплектів надійшов від наших французьких друзі та партнерів - мерів двох міст: міста Pluec-L'Hermitage  - мер Thibaut Guignard  та міста Saint-Brieuc – мер Hervé Guihard, другий комплект - від місцевої пожежно – рятувальної частини. Вогнеборці Центру безпеки також мають в своєму арсеналі й відповідне спорядження.

Відкриття Центру безпеки стало справжнім святом для жителів старостинського округу.

З вітальним словом до присутніх звернулися: Овруцький міський голова Іван Коруд, директор КНП «Овруцького Центру ПМСД» Олександр Шевчук, перший заступник начальника ГУ ДСНС України у Житомирській області Олег Шахрай, начальник 12 ДПРЧ 3 ДПРЗ ГУ ДСНС України у Житомирській області підполковник служби цивільного захисту Олександр Шмуйло, староста Покалівського с/о Сергій Білоцький, керівник ПП «Соснова» - засновник КСП «Бігунь» Юрій Павлушко та  ліквідатор аварії на ЧАЕС Юрій Климович.

Настоятель Церкви Різдва Пресвятої Богородиці отець Віталій освятив добровольців пожежної команди та приміщення Центру безпеки.

Користуючись нагодою, присутні вшановували  подвиг людей, які ліквідовували наслідки аварії на ЧАЕС. Міський голова Іван Коруд вручив Подяки борцям з невидимим ворогом. Не залишився осторонь і директор ПП «Соснова» Юрій Павлушко, який надав грошову винагороду кожному із ліквідаторів.

Хвилиною мовчання та покладанням квітів до Алеї пам’яті вшанували  загиблих Героїв України.

На завершення зустрічі міський голова Іван Коруд наголосив: «26 квітня 1986 року – це дата, яка внесла жахливі корективи у мирне життя людей. Чорнобильська аварія – це трагедія, яку ми не в праві ніколи забути », -  також подякував Захисникам, які сьогодні стоять на захисті рідної землі, ліквідаторам за їх героїзм, який вони проявили під час ліквідації наслідків техногенної катастрофи у 1986 р та співробітникам ДСНС, котрі ліквідовували наслідки ворожої російської агресії на території Овруцької громади у 2022 році. А новоствореній пожежній команді побажав сухих рукавів.

 

Заходи продовжилися в Чорнобильському парку м. Овруч. Біля пам’ятного знаку жертвам Чорнобильської трагедії та відселеним селам району вшанували учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС.

Спочатку настоятель Свято – Макарівського храму Православної церкви України отець Олександр провів молебень за полеглих ліквідаторів.

Далі зі словами вдячності до присутніх звернулися: Овруцький міський голова Іван Коруд, помічник Народного депутата України Володимир Арешонков – Віктор Гриневич, голова Ради Овруцької районної ГО «Союз Чорнобиль України» Микола Гаращук, голова Ради ГО «Союз ветеранів ліквідації Чорнобильської катастрофи в Овруцькому районі» Віталій Юшкевич, заступнику голови ГО «Рада ветеранів та пенсіонерів ОВС та НП України в Овруцькій громаді» Валентину Гошку. 

Подяками  відзначили учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС. 

Хвилиною мовчання вшанували пам'ять тих, хто віддав своє життя під час ліквідації Чорнобильської катастрофи та Героїв російсько – української війни, котрі поповнили небесне військо. Присутні поклали квіти до пам’ятного знака.    

Міський голова Іван Коруд подякував всім, хто боровся з вогнем і розчищав завали на атомній станції після трагедії, евакуював людейта надавав медичну допомогу іншим та всім Героям сьогодення.

Звичайно не оминули цього пам’ятного дня й село Велика Хайча, адже це мала Батьківщина ліквідатора аварії на Чорнобильській АЕС, Героя  України - Миколи Васильовича Ващука.

На подвір’ї місцевого навчального закладу,  біля пам’ятного знаку Миколі Васильовичу було продовжено вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС.

Педагогічний та учнівський колективи Великохайчанської філії Бондарівського ліцею бережуть пам'ять про своїх Героїв, тож активно долучилися до заходу.

До слова запросили міського голову Івана Коруда, начальника 12 ДПРЧ 3 ДПРЗ ГУ ДСНС України в Житомирській області підполковника служби цивільного захисту Олександра Шмуйла та старосту Великохайчанського с/о Сергія Божка.

Міський голова відзначив Подяками учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, а також сестру і брата загиблого Героя України - Миколи Ващука. Роман Нарган засновник ТОВ «Великохайчанське», своєю чергою, виступив меценатом заходу та надав грошову винагороду ліквідаторам.

Присутні вшанували пам'ять земляка, Героя України- Миколи Васильовича та всіх загиблих Героїв хвилиною  мовчання.

В пам’ять про загиблого односельчанина, рятувальники місцевої пожежної охорони дали сигнал пожежної  тривоги.  

На завершення учасники заходу поклали квіти до підніжжя пам’ятника Миколи Васильовича та меморіальних дощок Героїв сьогодення

Низький уклін учасникам ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС. Дякуємо кожному.

Слава Героям!

Слава Україні!