Обережно ботулізм!
Коростенське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Житомирській області звертає увагу на погіршення санітарно – епідеміологічної ситуації щодо харчових отруєнь, зокрема ботулізму.
Відповідно до доручення в.о. Голови Держпродспоживслужби України від 31.05.2024 № 01-11.1.1/5/12-2024 та проведеного аналізу оперативних повідомлень територіальних органів Держпродспоживслужби з початку 2024 року фахівцями управлінь було взято участь у розслідуванні 24 випадків ботулізму з 27 постраждалими, серед яких один летальний.
Ботулізм - дуже небезпечне гостре токсико-інфекційне захворювання викликане попаданням в організм людини токсину Clostridium botulinum. Найчастіше ботулізм виникає після вживання домашніх продуктів, які виготовлялися з порушенням основних правил приготування та зберігання - копчених, в'ялених, м'ясних та рибних виробів, а також консервації (м’яса, риби, овочів та грибів).
Профілактика ефективніша за лікування, тому для уникнення захворювання на ботулізм радимо суворо дотримуватися основних гігієнічних вимог при обробці, зберіганні та приготуванні продуктів харчування і сировини, а саме:
- для консервування використовувати тільки свіжі доброякісні без ознак псування продукти;
- суворо дотримуватись правил стерилізації банок, кришок та режимів теплової обробки продуктів в домашніх умовах;
- домашні консерви потрібно зберігати в холодильнику, в прохолодному місці і бажано не більше року;
- бажано вживати консерви тільки промислового виготовлення, оскільки технологія та рецептура їх приготування розроблена з урахуванням профілактики ботулізму і з проведенням відповідного лабораторного контролю;
- не їсти консерви при найменшій підозрі на її недоброякісність, не використовувати продукцію з здутих (бомбажних) банок;
- швидко і ретельно чистити рибу, обов’язково видаляти з неї кишки;
- купуючи сушену та в’ялену рибу промислового виробництва, навіть в закладах торгівлі, звертайте увагу на її зовнішній вигляд, умови зберігання, наявність маркування із зазначенням дати виготовлення та терміну придатності;
- сировину перед консервуванням необхідно ретельно промивати чистою проточною водою для видалення залишків ґрунту.
Вкотре нагадуємо про небезпеку стихійної торгівлі! Не купуйте м’ясні вироби, консервацію, а також копчену, солону та в’ялену рибу на стихійних ринках.
Пам’ятайте! Хворобу легше попередити, ніж її лікувати. Будь-яке отруєння не проходить безслідно. Бережіть своє здоров’я і здоров’я близьких, а особливо дітей.
Коростенське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Житомирській області.