Звіт Служби у справах дітей Овруцької міської ради за перше півріччя 2024 року.

  • 71

Фото без опису

 

 

 

 

Звіт Служби у справах дітей Овруцької міської ради за І півріччя 2024 року.

На території Овруцької територіальної громади проживає 5493 дітей, з яких –181 дитина, із 89 сімей перебувають на обліку служби у справах дітей, як такі, що опинилися  у складних життєвих обставинах.  Підставою взяття дітей на облік є ухилення батьків від виконання батьківських обов’язків.  Протягом І півріччя було поставлено на облік 53 дитини із 37 сімей. 44 дітям із числа ВПО було надано статус дітей, які постраждали внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів.

На первинному обліку служби у справах дітей Овруцької територіальної громади перебуває 123 дитини-сироти та дітей, позбавлених батьківського піклування. За звітній період знято з первинного обліку 10 дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, з них 8 дітей - по досягненні повноліття, 1 дитина- поновлено матір у батьківських правах, 1 дитина- усиновлення.  За І півріччя 2024 року 9 дітям надано статус дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, з них - 5 влаштовано під опіку, 3 – в дитячий  будинок сімейного типу, 1 – спецзаклад, за станом здоров’я.

Оновлено 304 обліково-статистичні картки та створено 62 картки на дітей, які перебувають на обліках в єдиній інформаційно-аналітичній системі «Діти».

Функціонує 1 дитячий будинок сімейного типу, де наразі виховується  - 10 дітей, 1 патронатна сім’я, у звітній період влаштовано 3 дітей, які перебувають на обліку СЖО на період подолання батьками складних життєвих обставин, 4 дітей повернуто в біологічну сім’ю.  У травні 2024 року створено прийомну сім’ю в с.В.Хайча, в якій виховується 3 дітей. Постійно проводиться інформаційно - роз’яснювальна робота щодо пошуку кандидатів на створення сімейних форм виховання (усиновлення, опіка –піклування, прийомна сім’я, дитячий будинок сімейного типу) та патронатних сімей. За звітній період подано до Житомирського обласного центру соціальних служб  1 сім’ю кандидатів у батьки-вихователі на створення дитячого будинку сімейного типу (навчання орієнтовно у 4 кварталі 2024 року) та 1 особу у прийомні батьки на створення прийомної сім’ї (на навчання орієнтовно у 3 кварталі 2024 року). Також у 2024 році пройшли навчання 1 сім’я та 1 особа кандидатів в усиновлювачі.

На місцевому обліку ССД  перебуває 25 дітей, які можуть бути усиновлені, інформація про яких постійно оновлюється, згідно законодавства. За звітний період на облік поставлено 3 дітей, на яких підготовлено анкети на усиновлення. 1 дитина у 2024 році була усиновлена громадянами України.

Ведеться облік громадян України, які постійно проживають на території України і бажають усиновити дитину.

Відповідно до ст.46 Житлового Кодексу України на квартирному обліку перебуває 36 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування та осіб, з їх числа віком від 18 до 23 років. З метою захисту житлових та майнових прав дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, над майном та житлом, яке належить неповнолітнім на праві власності, призначається опікун для здійснення нагляду за ним до повноліття дітей.

 Службою у справах дітей спільно із працівниками поліції та ЦНСП за півріччя проведено 60 рейдів, під час яких обстежено умови проживання 179 сімей, в яких виховується 432 дитини та складено відповідні акти.

 Під час проведення профілактичних рейдів Служба у справах дітей Овруцької міської ради проводить профілактично-роз’яснювальні бесіди із батьками щодо формування відповідального батьківства та належного виконання батьківських обов’язків. Впродовж  звітного періоду було проведено 301 профілактично-роз’яснювальних бесіди з батьками. У ССД перебуває на контролі рішення виконкому «Про стан проживання та виховання дітей на території Овруцької громади» від 22.02.2024 року № 1307. Старостами щочетверга  надаються звіти про стан проживання та виховання дітей на територіях старостинських округів, постійно відвідуються сім′ї, проводяться профілактичні бесіди щодо належного виконання батьківських обов′язків, підтримку санітарного стану в будинках, вживання алкогольних напоїв, дотримання правил  пожежної безпеки. Сім′ям надаються продуктові набори, одяг при потребі.

  З початку 2024 року проведено 6 засідань комісії з питань захисту прав дитини, згідно протоколів розглянуто - 82 питання.

 Службою у справах дітей проводиться постійна робота щодо всебічного, об’єктивного розгляду звернень громадян, які зверталися до служби. Впродовж  півріччя було розглянуто 154 звернень та надано відповідей в терміни відповідно до Закону України «Про звернення громадян».

  Надано  3 погодження для виїзду дітей за кордон на оздоровлення та відпочинок.

  Прийнято участь у 55 судових засіданнях (цивільні та  кримінальні справи), де йдеться про захист прав та інтересів дітей. 

 Підготовлено та прийнято 136 наказів, зареєстровано 728 вхідної кореспонденції  та 322 вихідної документації. На рішення виконкому підготовлено 68 інформацій. Взято участь в обласних семінарах, тренінгах, онлайн-нарадах.

   До Дня захисту дітей за сприяння міського голови надано 60 продуктових наборів сім’ям СЖО та 77 наборів сім’ям опікунів, дитячому будинку сімейного типу, прийомній сім’ї. 10 дітей пільгових категорій відвідали святковий захід в м. Житомирі. Сім’ї опікуна  надано житловий будинок.

 

Начальник                                                                                            Руслана   СОБОТЮК