Звіт про роботу відділу культури і туризму овруцької міської ради за перше півріччя 2024 року.

  • 100

Фото без опису

Звіт про роботу відділу культури і туризму овруцької міської ради за і півріччя 2024 року

 

На виконання доручення міського голови Відділ культури і туризму надає інформацію про роботу відділу за І півріччя 2024 року.

Станом на 01.07.2024 року у відділі та підпорядкованих закладах працює 77 осіб, на балансі та в оперативному управлінні перебуває 65 приміщень закладів культури.

Продовжується робота з оптимізації закладів культури та удосконалення форми їх роботи.

Впродовж звітного періоду головним бухгалтером (Радкевич Л.П.) та бухгалтером (Мартиненко С.М.) відділу забезпечувалась робота по веденню бухгалтерського обліку, впорядкуванню обліку матеріальних цінностей закладів культури, підпорядкованих відділу.

Продовжується робота по упорядкуванню технічної документації на приміщення закладів культури.

Окрім того, здійснювалась робота із забезпечення фінансування проведення заходів як по підпорядкованих закладах культури, так і на рівні громади, здійснювались заключення і оплата зобов’язань по укладених договорах. 

Також забезпечено контроль за відображенням на рахунках бухгалтерського обліку всіх господарських операцій. Готувались та подавались встановлені законодавчими актами річні та квартальні звіти.

Також централізованою бухгалтерією здійснювались заходи по забезпеченню роботи закладів культури, вчасному нарахуванню виплат, оплаті проведених робіт та наданих послуг,

Провідним спеціалістом відділу (Боєва М.М.) здійснювалась робота  по здійсненню закупівель усіх рівнів, оприлюднення договорів на майданчику «Прозоро». Також, відповідно до своїх посадових обов’язків, здійснювала кадрову роботу. Забезпечувала участь представників Овруцької громади у культурних заходах на рівні району.  

Головний спеціаліст відділу Яковець А.С. у період відсутності начальника відділу виконував його обов’язки. Оскільки на нього покладено обов’язки особи, відповідальної за ведення військового обліку працівників відділу та підпорядкованих закладів, а також за дотримання умов з охорони праці, впродовж звітного періоду виконував роботу відповідно до покладених обов’язків.

Окрім того, Яковець А.С. організував та приймав безпосередню участь у проведенні ремонтних робіт по приміщеннях закладів культури, приймав участь у підготовці та проведенні заходів до державних свят та пам’ятних дат, а також у підготовці та проведенні заходів із вшанування пам’яті загиблих героїв  російсько-української війни.

Відповідно до своїх обов’язків,  надавав консультації, роз’яснення та методичну підтримку працівникам закладів культури.

Готував та виносив на розгляд проекти рішень виконавчого комітету та сесії міської ради.

Готував відповіді на звернення громадян та різних установ з питань культурно – просвітницької роботи, розвитку народної творчості, охорони культурної спадщини, національної музейної політики, бібліотечної та клубної справи, туризму, молоді, забезпечував подання встановленої обліково-звітної документації, державної статичної звітності, квартальних та річного звіту про роботу підпорядкованих відділу закладів.

Також приймав участь у роботі комісій, створених міською радою та її виконавчим органом.

Начальником відділу (Корчемна Ю.М.) готувались та виносились на розгляд виконавчого комітету, сесії міської ради та міського голови проекти рішень та розпоряджень, що стосуються діяльності відділу та його структурних підрозділів.

Приймалась участь у нарадах з фахівцями Управління культури та туризму Житомирської ОВА, Міністерства культури та інформаційної політики України, інших вищестоячих установ як в онлайн, так і в офлайн форматі.

Готувались та подавались заявки на участь у різного роду конкурсах і грантах, як державних, так і міжнародних організацій. Було прийнято участь у Всеукраїнських конференціях та практикумах у сфері культури  і туризму,  а також участь у міжнародному культурному обміні в Польщі (місто Люблін).

За звітний період в Овруцькій громаді відділом спільно з Овруцьким будинком культури організовано та проведено 82 заходи, з яких:

  • поховань  -  23,
  • мітингів - 20   ,
  • відкриття меморіальних дощок - 11,
  • урочистих відкриттів – 3,
  • масових благодійних концертів - 4, 
  • розважальних масових дитячих заходів - 2,
  • онлайн-вітань - 6,
  • урочистих зборів  -  6,
  • спортивних змагань -5,
  • відкрито 2 Алеї пам’яті.   

Спеціалісти відділу та працівники міських закладів культури організовують та приймають участь у всіх заходах громади, приурочених державним святам, пам’ятним датам та скорботним дням, а також урочистих засіданнях міської ради. Забезпечують процес відеозйомки та озвучення засідань ради.

За І півріччя 2024 Овруцькою дитячою бібліотекою було проведено 121 захід, серед яких Тиждень дитячого читання, зустріч з місцевою поетесою – Ольгою Георгіївною Жигадло, автограф-сесія з відомим дитячим письменником Віктором Васильчуком та пізнавальна зустріч із місцевим поетом, краєзнавцем, вчителем історії – Олексієм Івановичем Горбачевським.

Читайлики Овруцької дитячої бібліотеки на Всеукраїнському рівні взяли участь у таких конкурсах: «Майбутнє планети у наших руках», «Код Нації», «Діти України читають захисникам», в обласному конкурсі читців-декламаторів, присвяченому 153-річниці від дня народження Лесі Українки та у Всеукраїнському конкурсі дитячої творчості «Україна-мрія», де на обласному рівні читачка бібліотеки Тетяна Руль, посіла перше місце у категорії «Малюнок» .

Фонд бібліотеки поповнився 93 книгами, серед яких 22 книги отримано завдяки участі у проєкті «Валізка з книжками» від МЗС Німеччини, Goethe-Institut Ukraine. А також книгами авторки ідеї проєкту "Україна - Мрія" Олени Мокренчук, книгами Зої Кучерявої «Дар жити» та подарованими книгами від читачів.                             

Читачі та працівники бібліотеки доєдналися до благодійних акцій «Подаруй книгу військовому», «Вільні читають українською», а також зібрали і надіслали україномовні книги до бібліотек м. Шостка.

За 6 місяців 2024 року виготовили та відправили захисникам у різні напрямки 165 літрів «Вітамінної бомби» (вітамінна суміш імбиря, меду та лимону), нашоломники, дитячі листівки та малюнки.

Продовжується реалізація проекту «КРИЛА» зі збору пластикових кришечок, організований благодійним фондом «О.В.Е.С». За 6 місяців зібрано та відправлено 288 кг кришечок. Усі виручені кошти спрямовують на виготовлення крил БПЛА українського виробництва.

Овруцька дитяча бібліотека продовжує благодійну акцію «Скажи «НІ» російській літературі».

Влітку, на постійній основі, щосереди в Овруцькій дитячій бібліотеці відбуваються літні читання – БібліоЛіто, де проходять цікаві літературні ігри, вікторини, інформ-хвилинки, квести, екскурсії та майстер-класи.

Овруцькою бібліотекою ім. А.С. Малишка заходи проводяться щоденно. Створено   цикл відео спогадів до річниці загибелі героїв-земляків «Ми за єдину Україну життя єдине віддали», в яких були вшановані:

        Зубрійчук Денис Васильович (М.Хайча)

        Ясинський Ігор Васильович (Овруч)

        Набока Максим Юрійович (Бережість)

        Федула Сергій Васильович (Овруч)

        Леванчук Павло Миколайович (С.Шоломківська)

        Нечаєв Антон Олексійович (Овруч-Коренівка)

        Новіков Валентин Олегович (С.Шоломківська)

        Грищук Анатолій Сергійович (Полохачів)

        Казмерчук Андрій Михайлович (Тхорин)

        Шваб Іван Миколайович (Шоломки)

        Березовський Олександр Петрович (Покалів)

        Ляшенко Віталій Федорович (Овруч)

        Корсун Анатолій Павлович (Скребеличі)

        Зілько Сергій Миколайович – (М.Кобилин)

        Каміньчук Віталій Генадійович – (м.Овруч)

        Динисюк Павло Андрійович – (м.Овруч)

        Яворський Сергій Станіславович ( Слобода Шоломківська)

        Левківський Ростислав Валерійович – (Левковичі)

        Могилевець Василь михайлович – (Слобода Шоломківська).

Також створено відео-спогад до Дня Героїв – вшанування пам’яті земляків, полеглих в російсько-українській війні.

Завдяки участі у проектах «Молодь ofline» (розширення молодіжного простору Овруцької ЦБ) в рамках програми «Тримай» за підтримки дитячого фонду ООН UNICEF у партнерстві з громадською організацією «YouthUp» (залучено 500 000 грн) та «Креативний KOLOхаб» - створення центру спільнототворення в рамках програми Cedos та Western NIS Enterprise Fund (вартість проекту  - 1 млн. грн, з яких 800 тис.грн. – залучені кошти та 200 тис. грн. – співфінансування відділу), придбано меблі, комп’ютерну техніку, ткацькі міні верстати, швейну машинку, кавоварку та проведено ремонтні роботи приміщення абонементу та балкону Овруцької  ЦБ ім. А. Малишка.

Окрім того, в рамках вищезгаданих проектів було проведено велику кількість заходів, а саме:

  • 14 квітня відбулося офіційне відкриття центру спільнототворення "КРЕАТИВНИЙ KOLOHUB" за участі представників проекту “Community reBuilding” від Cedos та Western NIS Enterprise Fund);
  • заходи, спрямовані на підтримку ментального здоров’я:
  1. Проведені психологом Юлією Кодратюк:
  1. майстер-клас з метафоричними асоціативними картами;
  2. психологічний тренінг «Поговоримо про ментальне здоров'я?»;
  3. психологічний тренінг для розвитку саморефлексії;
  4. сеанс мандалотерапії;
  5. сеанс маскотерапії;
  6. майндфулнес практики.

       2. Тренінг «У пошуках внутрішнього ресурсу»

       3. АРТтерапевтичне заняття «Сім'я в образах квітів»

       4. Проведені арттерапевткою Тетяною Черняєвою:

1) Арттерапевтичне заняття «Створення індивідуальної мандали з вовни» для ВПО, які проживають на території Овруцької громади, за підтримки американської благодійної організації DTCare /спільно з  Центром надання соціальних послуг Овруцької міської ради;

2) сеанс глинотерапії;

3) сеанс фелтерапії;

4) сеанс ізотерапії (малюнок гуашшю на молоці);

5) сеанс ізотерапії з використанням метаморфічних асоціативних карт;     

6) сеанс  пластилінотерапії;

7) сеанс монополії: малювання на склі.

- тренінгові заняття з медійної грамотності:

1.  «Як не піддаватися маніпуляціям в інтернеті»;

2.  «Медіаграмотність. Реклама як спосіб маніпуляції»;

 3. «Як вистояти в інформаційному потоці».

- тренінгові заняття з фінансової грамотності:

          1. «Гроші: як і скільки їх заробляти»;

          2. «Як спланувати бюджет щоб на все вистачало».

- заняття з психологом:

1. «Думскролінг – як соціокультурне явище в сучасному світі»;

          2 «Згуртований колектив – запорука успіху в роботі»;

  1. «Жіночий та чоловічий архетип в структурі особистості»: техніка «Посудина і меч»;
  2. «Шлях до успіху»;
  3. «Я в суспільстві, суспільство в мені»;
  4. «Поговоримо відверто ПРО…»: лекція з сексуальної освіти;
  5. «Будуємо спільно міст»: командотворчий тренінг;
  6. «Не терпи. Не мовчи. Не толеруй»: лекція про гендернозумов-лене насильство;
  7.  «Впровадження Національного механізму взаємодії суб’єктів, які здійснюють заходи у сфері протидії торгівлі людьми в Житомирській області» в рамках проєкту Жіночого інформаційно-консультативного центру «Впровадження Національного механізму взаємодії суб’єктів, які здійснюють заходи у сфері протидії торгівлі людьми» за підтримки Агенції США з міжнародного розвитку та Представництва МОМ в Україні спільно з Центром надання соціальних послуг Овруцької міської ради (координатор проєкту Ірина Бабенко, тренерки Марія Климчук та Людмила Кулік)
  • майстер –класи:
  1. з миловаріння та бісероплетіння від Ірини Чичирко-Пилипчук;
  2. з валяння шерсті від Валерії Єрмолаєвої;
  3. розпису дерев'яних фігурок /спільно з  Молодіжним центром Житомирщини #KREATIV_SPACE;
  4. по створенню браслетів на ткацькому міні-верстаті від житомирської мисткині, керівниці спілки народних майстрів «Мистецьке Полісся» Анни Івченко;
  5. майстер клас + народознавча розвідка з традиційного весільного обряду Полісся від  Анни Івченко, керівниці спілки народних майстрів "Мистецьке Полісся", фольклористки, етнографки, краєзнавчині. Віри Воробей (с.Словечно) та Наталії Пилипчук (с.Стугівщина);
  6. по пошиттю очіпка від Анни Бирковської;
  7. по вив'язуванню хустки від Ірини Тюріної;
  8. зі створення "Вербового букету" від Ольги Єрмолаєвої;
  9. з розпису великодніх імбирних пряників від Анни Кухарчук;
  10. профі-тайм для молоді від кандидата філософських наук, письменника, журналіста, експерта з публіцистики Віктора Тимошенка («Журналістика та секрети написання книги», «Філософія релігії», «Філософія антропології», «Філософія моралі», «Філософія мистецтва», «Філософія психології», «Філософія війни», «Філософія кохання», «Філософія страху», «Філософія релігії», «Філософія Сократа», «Філософія музики».
  • виставки:
  1. Всеукраїнська виставка ляльки-мотанки «Обереги українки» (понад 100 робіт від 60 учасниць з усіх областей України + каталог, виданий за матеріалами виставки);
  2. Персональна виставка робіт Анни Бирковської «Мої скарби»;
  3. Виставка світлин «ВОНИ БОРОНИЛИ МАКАРІВ» (про захисників очима захисників) спільно з Макарівським історичним музеєм;
  4. Персональна виставка картин «Майстер пейзажу» Михайла Гаєвського,   уродженця с. Заболоть Овруцької ОТГ;
  5. Виставка-продаж робіт родини Левківськихм м. Овруч «З творчістю до Перемоги» (мета - зібрати кошти на «овруцький» дрон);
  6. «Заспіває іще Україна» (зустріч-вшанування пам'яті поетеси-землячки Ольги Невмержицької (с.Лучанки) …», учасниці клубу «Зорепад»);
  7. Виставка робіт родини КОРСУН з Полохачева.

 

  • культурно-освітні заходи для молоді:
  1. Інформаційний марафон задля масштабування співпраці Молодіжного кварталу з навчальними закладами Овруцької громади, під час якого відбувається знайомство учнівської молоді  з діяльністю і потенціалом молодіжного простору бібліотеки  і можливостями кожного в молодіжному квАРТалі;
  2. Профорієнтаційне заняття «Як обрати професію» / спільно з Молодіжним центром Житомирщини #KREATIV_SPACE;
  3. Молодіжні квести, інтелектуальні вікторини, ігри, турніри. квартирники і інші заходи до пам’ятних дат та державних свят;
  4.  Волонтерський воркшоп «Волонтерський Експрес: швидкісний шлях від основ до можливостей»;
  5. Суботні заняття з в розмовному англійському клубі  «Прокачай англійську розмовну разом з нами»;
  6. Щотижневі змагання з настільних ігор;
  7. Недільні заняття учнів недільно-парафіяльної школи ПЦУ;
  8. «Літо в бібліотеці» (зустрічі учнів сільських навчальних закладів в Молодіжному квАРТалі).

Окрім того, проводились заходи до Дня захисту дітей  (майстер-класи з паперопластики «Паперові долоньки», з виготовлення патріотичних браслетів та  оберегів для захисників «Берегинька»; вулична акція «Твоє місто на карті України», молодіжний квартирник «Молодь Овруча відкриває літо», благодійний ярмарок-продаж від майстрів Овруччини з метою збору коштів на «овруцький» дрон), до Дня міста (відеоролик «З днем народження, моє місто», молодіжний селфі квест, благодійна виставка-продаж робіт майстрів декоративно-прикладного мистецтва), до Дня батька (майстер-клас по створенню вітальних листівок «Тепло татусевих долонь», вулична акція «За все, татусю, дякую тобі», фоточелендж #Мій_тато_моя_фортеця).

На базі Овруцької центральної бібліотеки також діє кінозал, в якому відбувається перегляд тематичних фільмів.

Працівники та читачі бібліотеки беруть участь у різноманітних акціях, проєктах та конкурсах, зокрема:

  • у обласному конкурсі читців декламаторів, присвяченому 153-ій річниці від дня народження Лесі Українки (Діана Миколайчук)»;
  • у проєкті «Книжкова пара» (акція від Молодіжного руху «Експеримент»), завдяки чому вдалося поповнити книжковий фонд бібліотеки на 25 примірників книг;
  • в акції «Допоможемо разом наповнити полиці трьох бібліотек міста Шостка (Сумська обл.) україномовними книгами!», під час якої зібрано понад 250 книг для бібліотек м. Шостки;
  • у благодійній акції «Подаруй книгу військовому»;
  • у Всеукраїнській інформаційно-просвітницькій акції «Національний тиждень читання. Тиждень поезії»;
  • в акції «Тиждень читання поезії «Ріки незмінно течуть додому» ;
  • у Всеукраїнському  флешмобі #Ланцюг_Шевченкового_слова (до 210 річниці від дня народження Тараса Шевченка);
  • у ШУМному форумі в рамках проєкту «Безпечний простір вільних людей» від організації ГО «Молодіжний Центр Житомирщини «Креатів Спейс»
  • в акції  «Подаруй музею експонат» (до Міжнародного Дня музеїв;
  •  у 5-денному тренінгу із соціальної згуртованості та безбар'єрного середовища у молодіжному секторі від Міністерства молоді і спорту України в рамках проєкту Ради Європи «Молодь за демократію в Україні: Фаза ІІІ»;
  • у хакатоні «Правова освіта сільських жителів. Сільський туризм як один з успішних кейсів розвитку ТГ та приклад взаємодії між парламентарями та виборцями» (в рамках проєкту «Парламент для села : правообізнаність сільського населення як інструмент впливу на прийняття рішень»);
  • участь у 3-денному спеціалізованому тренінгу програми «Молодіжний працівник» на тему «Молодіжна робота інформована про травму».

На постійній основі здійснюється волонтерська діяльність:

  • виготовлення окопних свічок (понад 1500 шт.);
  • виготовлення духмяних торбинок  з різнотрав'я на замовлення волонтерів (понад 1000 шт.);
  • виготовлення оберегів для захисників (понад 4000 шт.);
  • неодноразова допомога в приготуванні млинців та інших смаколиків для волонтерів «Команда 88»;
  • закупівля, збір та відправка одягу і засобів гігієни для захисників, що перебувають в госпіталях;
  • збір коштів на «овруцький» дрон під час виставок робіт;
  • збір коштів під час благодійних ярмарок-продажів та від участі в конкурсі «Великодня галявина» (кошти в сумі понад 8 тис. грн. передано волонтерці Ользі Башинській).

Окрім того, здійснюється проектна діяльність:

  • підготовлено та подано проєктну заявку на участь у конкурсі громад «МолодьТуТ» для Програми Агентства США з міжнародного розвитку (USAID)  «Мріємо та діємо» (UNITY);
  • підготовлено та подано заявку на участь у мистецькому конкурсі культурно-мистецьких проєктів, спрямованих на організацію та проведення заходів з промоції читання від Українського Інституту Книги;
  • участь у підготовці проєктної заявки від УКФ (Програма «Культурна спадщина» Лот «Кроссекторальні проєкти зі збереження культурної спадщини»);
  • участь у підготовці проєктної заявки на участь у конкурсі програми підтримки «єМістечко - простір для кожного!» від Фонду EVZ;
  • підготовлено та подано проєктну заявку «Мобільний молодіжний центр «НАША НІША» на участь у конкурсі від Ukrainian-Danish Youth House (українсько-данського молодіжного дому);
  • підготовлено та подано заявку «Мандрівний квест-пікнік «ВелікВІКЕНД» на участь у проєктному гранті на інтеграцію через культурні заходи за підтримки Європейського Союзу, який реалізується Іншою Освітою (UA) та zusa (Німеччина).

Завдяки реалізації проєктів «Молодь ofline» та «Креативний KOLOхаб» вдалося оновити матеріально-технічну базу бібліотеки, зокрема придбано:

  • Стільці – 20шт на суму 20 000 грн.  + 20 шт. на суму 16 000 грн.;
  • Столи-трансформери – 19 шт. на суму 41500 грн.;
  • Крісло-мішок – 10 шт. на суму 14 000 грн.;
  • Ноутбуки – 4 шт. на суму 105 000 грн.;
  • Штатив професійний для відеокамери  – на суму 3000 грн.;
  • Машинку швейну –  на суму 7000 грн.;
  • Кавову машину – на суму 20 000 грн.;
  • Стільці м'які – 4 шт. на суму 16500 грн.;
  • Диван із подушками м'який для офісу – 4 шт. на суму – 43 500 грн.;
  • Ламінатор – на суму 8 000 грн.;
  • БПФ Епсон – на суму 20 000 грн.

В рамках даних проєктів також проведено ремонтні роботи приміщень бібліотеки:

  • ремонт санвузла – 99 192 грн.;
  • ремонт балкона – 152 00 грн.;
  • ремонт частини приміщення 1-го поверху під центр спільнототворення - 460 000 грн.

Заходи з нагоди пам’ятних дат, святкових днів та Державних свят проводились також і сільськими закладами культури. Загалом сільськими бібліотеками та клубними закладами у сільських населених пунктах проведено 468 заходів, з них благодійних заходів  -  28. За 6 місяців 2024 року на благодійних концертах зібрано близько 140 тис. грн., які були передані волонтерам для забезпечення потреб ЗСУ.

Окрім того, на відділ покладено обов’язки із забезпечення урочистого віддання почестей загиблим та померлим Героям Овруччини, до проведення яких залучаються працівники відділу, Овруцького БК та сільських закладів культури.

Також начальник та спеціалісти відділу впродовж звітного періоду долучались до чергування на Гарячій лінії міської ради.

Разом з тим, працівники відділу та підпорядкованих закладів долучаються до проведення робіт з благоустрою території громади.

 

 

 

 

 

Начальник відділу                                                                             Юлія КОРЧЕМНА