Профілактика сальмонельоза

  • 49

Фото без опису

Профілактика  сальмонельоза

Сальмонельоз – це інфекційне захворювання, яке викликає бактерія роду Salmonella. Ступінь тяжкості хвороби залежить від серотипу, сприйнятливості населення та низки інших факторів.

Число відомих серологічних варіантів сальмонел постійно зростає. Разом з тим світовий досвід демонструє, що не більше 200 з них мають значення в патології людини, а широкого розповсюдження набули і грають істотну епідеміологічну роль не більше 50.

Джерело збудника інфекції - тварини (велика рогата худоба, свині, вівці, коні, свійська водоплавна птиця, кури, рептилії, коти, собаки, домашні гризуни), хворі на сальмонельоз люди або здорові бактеріоносії. Носійство може тривати від кількох днів до кількох років. Людина в підтримці циркуляції сальмонел в природі значно поступається тваринам.

Механізм передавання інфекції — фекально-оральний. Зараження відбувається аліментарним, водним і побутовим шляхами.  Сальмонельоз має літньо-осінню сезонність, що пов’язано з активацією в цей період механізму передавання бактерій. Захворюваність у містах в 2 рази вища, ніж у селах. Інкубаційний період коливається від 6 годин до 2-3 діб.

Хвороба може перебігати в легкій формі. Проте, в деяких випадках, пов'язане з хворобою зневоднення може становити загрозу для життя. Симптоми сальмонельозу: підвищення температури, головний біль, слабкість, нездужання, біль в животі, нудота, блювання, діарея.

Щоб запобігти захворюванню на сальмонельоз, необхідно виконувати певні правила: не слід вживати м’ясні та молочні продукти, придбані на стихійних ринках, адже вони продаються без ветеринарно-санітарного контролю; м’ясо і птицю необхідно добре проварювати або прожарювати невеликими шматками; під час кулінарної обробки продуктів обов’язково слід дотримуватися правил роздільного зберігання сировини та готової продукції, а також використання кухонного інвентарю (ножі, дошки) – окремо для сирого м’яса і готових виробів.

 Це вкрай важливо для запобігання вторинного зараження сальмонелами виготовлених страв від сирих продуктів,  всі швидкопсувні продукти потрібно зберігати у холодильнику, необхідно дотримуватись правил особистої гігієни, частіше мити руки з милом, особливо, після повернення з вулиці, перед вживанням їжі, після відвідування туалету.

Профілактика сальмонельозу повинна включати широкий комплекс ветеринарних, санітарних та протиепідемічних заходів. У разі появи симптомів захворювання негайно зверніться по медичну допомогу і не займайтеся самолікуванням!

Будьте здорові та не хворійте!