Овруцька громада розпочала оновлення стратегії свого розвитку

  • 171

Фото без описуОвруцька громада розпочала оновлення стратегії свого розвитку

Вплив російсько-української війни, зміни в законодавстві України з державної політики розвитку територій вимагають внесення змін до стратегій розвитку територіальних громад. Тож Овруцька міська громада актуалізовуватиме діючу Стратегії розвитку громади на період до 2027 року та напрацьовувати новий План заходів із її реалізації на чотири наступні роки.

04 серпня 2023 року пройшло організаційне зібрання – стратегічна сесія за участі працівників міської ради, керівники установ, організацій, старости представників громадськості, в тому числі – молоді. Відкрила її заступник міського голови Наталія Рибинська. Вона пояснила причини, що викликали необхідність оновлення стратегії, та розповіла про очікування, а саме: «Згідно зі змінами у законодавстві, Стратегія розвитку територіальної громади є головним обов’язковим планувальним документом розвитку громади.

Чинну Стратегію буде актуалізовано до умов воєнного стану, повоєнного відновлення та розвитку з урахуванням нових викликів». Заступниця голови зазначила, що процес написання стратегії – велика робота, яка передбачає залучення широкого кола зацікавлених осіб. Потрібно зібрати досить багато різноманітної інформації, провести громадське обговорення, визначити пріоритетні напрямки розвитку громади із врахуванням пропозицій бізнесу, громадських організацій, депутатів, жителів територіальної громади.

Учасники зустрічі познайомилися з Володимиром Бойком – експертом проєкту «Підтримка стратегічного планування розвитку територіальних громад Рівненської, Житомирської та Полтавської областей», що став можливим завдяки Агентству США з міжнародного розвитку (USAID) а також щирій підтримці американського народу через Проєкт USAID «ГОВЕРЛА». На його думку: «Стратегія розвитку громади має стати документом, який розуміють та підтримують мешканці громади.

Це елемент хорошої організації, що є запорукою успіху. Зворотнє – теж вірно. Крім того, надалі, маючи актуальну Стратегію, органи місцевого самоврядування, громада в цілому зможуть розробляти та подавати для отримання додаткової фінансової підтримки від міжнародних організацій, держави, інших донорів, а головне – раціонально використовувати власні ресурси для розвитку території. Стратегія громади – це й підтримка для активних мешканців та мешканок громади насамперед для організацій громадянського суспільства – вони зможуть взяти участь у конкурсах для реалізації визначених нею розвиткових проєктів».

Перше засідання робочої групи планується на початок вересня, тим часом йде збір даних для оновлення профілю (соціально-економічного аналізу громади), в тому числі – проводиться соціологічне опитування мешканців та мешканок громад (як за допомогою гугл-анкети, так і паперової). Запрошуємо всіх небайдужих до розвитку Овруцької громади взяти в ньому участь та висловити свою думку.